Leuven lanceert plan ‘veilig genieten van het publiek domein’

Met het mooie weer in het vooruitzicht zullen de parken en pleinen druk bezocht worden. Stad Leuven heeft een plan klaar, zodat iedereen de komende dagen en weken op een veilige manier kan genieten van de zon. Zo komen er stewards, extra vuilnisbakken en gratis afvalzakjes en extra toiletten.

Geniet, maar wees verantwoordelijk en hou het veilig. Dat is de boodschap van het Leuvense stadsbestuur. “De coronapandemie is nog volop bezig, de cijfers zitten in stijgende lijn”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani. “Iedereen is welkom om te genieten van de zon, maar je vermijdt best drukke plekken zoals het stadspark of het Sluispark. Leuven telt tal van gezellige parken waar het rustig genoeg is.” Een overzicht van alle parken in Leuven, ook in kaartvorm, vind je op https://www.visitleuven.be/groen-relax.

Sensibiliseren en informeren
De komende weken zullen op zonnige dagen stewards en gemeenschapswachten in de omgeving van het stadspark en het Sluispark de bezoekers informeren en sensibiliseren over de geldende coronamaatregelen en mensen wijzen op alternatieve locaties. De stewards zullen ook papieren afvalzakjes uitdelen, om mensen aan te moedigen hun afval in de vuilnisbak te gooien.

Op het Ladeuzeplein, in het stadspark en het Sluispark staan sinds kort ook grote LED-schermen, om de bezoekers te herinneren aan de geldende regels: maximaal per 10, het alcoholverbod vanaf 22 uur, afstand houden… Ook de locaties van de toiletten en de glasbakken komen op de schermen.

Minder afval
Meer mensen op het publiek domein, betekent ook meer afval. De reinigingsdienst van de stad voorziet extra vuilnisbakken op drukke plaatsen en een bijkomende glasbol in het Sluispark. De stad zet ook extra ploegen in, om het publiek domein tijdig en frequent op te ruimen. “Het blijft wel je eigen verantwoordelijkheid om je afval op te ruimen en in één van de vele vuilnisbakken te gooien”, zegt Ridouani. “De parken en pleinen zijn geen openbare vuilbak.”

Extra toiletten
Op verschillende plaatsen in Leuven zijn er openbare toiletten, onder meer in het stadspark. Op het Ladeuzeplein staat al sinds het begin van de coronacrisis een toiletwagen. De stad heeft in het Sluispark bijkomende toiletten geplaatst.

Alle openbare toiletten in Leuven vind je op https://leuven.be/locaties-openbare-toiletten

Handhaving
“We blijven mensen aanspreken en waken over het naleven van de maatregelen. Indien nodig wordt er beboet. Daarnaast monitoren we de drukte op de pleinen en in parken”, zegt politiewoordvoerder Mathieu Caudron. “De toegang tot het stadspark wordt actief beheerd zodat het park niet vol loopt.”

 

Contacteer ons
Mohamed Ridouani burgemeester, stad Leuven
Geertrui Vanloo Algemeen directeur
Mohamed Ridouani burgemeester, stad Leuven
Geertrui Vanloo Algemeen directeur
Over Stad Leuven

In de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven