Leuven leert anders kijken naar grassen
Wie door de stad loopt, zal zien dat het gras opnieuw wat hoger staat. De stad Leuven maait het gras op een aantal locaties minder vaak om de biodiversiteit te bevorderen en de gevolgen van de klimaatverandering te milderen. Ze doet dat al enkele jaren, geïnspireerd door de Maai Mei Niet-actie. Intussen heeft de stad voor het openbaar domein de periode uitgebreid naar de periode maart tot november, de maanden dat de grassen actief zijn.
“We lieten ons enkele jaren geleden inspireren door de actie Maai Mei Niet. Intussen hebben onze experten zich verder verdiept en het beleid verfijnd. We hebben besloten op het openbaar domein locaties uit te kiezen waar we over een langere periode minder intensief maaien”, zegt schepen Lalynn Wadera. De stad maait op die locaties weinig of niet van wanneer de grassen beginnen met groeien tot ze stoppen. Dat is tussen maart en november.
Meer bloemen
“Het uiteindelijke doel is om terug meer bloemenrijkdom in de grassen te krijgen. We willen eigenlijk terug gaan naar de natuurlijke situatie”, vertelt schepen Wadera. Oorspronkelijk stonden er veel bloemen in de grasvelden. Doorheen de jaren is de cultuur daarrond veranderd en was een proper gazon de norm. Om dat te bereiken bemestten mensen de grond, waardoor de grassen alle groeikansen kregen en de bloemen verdrongen werden. “We weten nu dat we met ons maaibeleid de grassen goed moeten leren lezen. Maaien waar het overheersend is, laten groeien waar er al sporen van kruiden en bloemen zijn. Zo kunnen we stilaan opbouwen naar grasland met een grotere bloemenrijkdom”, verduidelijkt de schepen.
Tegen droogte en voor de bijtjes
Die kruiden en bloemen zijn van levensbelang voor de mens. "Bestuivers zoals bijen en vlinders hebben bloemen nodig. Als bijen uitsterven is dat een groot probleem voor ons. Want zij bestuiven voedzame planten. Veel van de groenten en fruit die wij eten zouden verdwijnen", zegt Wadera.
Wapenen tegen klimaatverandering
Daarnaast zijn hogere grassen met bloemen en kruiden goed voor het klimaat. Doordat ze langere wortels hebben, stimuleren zij het bodemleven en maken ze de bodem poreuzer. Daardoor kan de bodem meer water opnemen, wat goed van pas komt tijdens de warmere zomers. Hoe meer water er dan in de bodem zit, hoe meer het kan verdampen en voor verkoeling zorgen.
Maaibeleid stad
“Het betekent niet dat de stad nu enkele maanden niets doet aan de grassen. Op sommige plaatsen moeten we andere functies van de grassen voorrang geven”, vervolgt schepen Wadera. De stad maait zo bijvoorbeeld nog geregeld bepaalde zones in parken waar Leuvenaars komen spelen, sporten en picknicken. Ook naast fietspaden en in de directe omgeving van kruispunten wordt het gras nog gemaaid. Dat is veiliger.
Wat kan je zelf doen?
Leuvenaars kunnen ook hun steentje bijdragen. De tuin een heel jaar niet maaien, is nogal ingrijpend. De tuin op een andere manier maaien in de maand mei, dé groeimaand, is al een belangrijke stap. “De tip van de experten is om eerst je gras goed te observeren. Merk je dat er al bloemen aanwezig zijn tussen je gras, dan heb je waarschijnlijk een goede beginsituatie. Dan is het goed om het bij 2 à 3 maaibeurten per jaar te houden”, geeft schepen Wadera mee. Eentonige gazons heeft de natuur minder nodig. Die krijgen best frequenter een maaibeurt. Durf ook te spelen met maaihoogtes en elke keer eens een ander stuk te laten staan. “En voel je vooral ook nog vrij om paden of speel- en picknickzones te blijven maaien. Per slot van rekening is je tuin er ook om van te genieten", besluit de schepen.
Wie graag een tuin heeft die bruist van het leven en beter bestand is tegen droogte en een veranderd klimaat, kan bij de stad terecht voor gratis advies. Meer informatie hierover vind je op leuven.be/tuinrangers.