‘Leuven Leest’ inspireert andere Vlaamse steden

Op vrijdag 14 februari, niet toevallig International Book Giving Day, viert leescommunity ‘Leuven Leest’ de literatuur en de liefde met het boekenruilontbijt ‘Boeken & koeken’. Op hetzelfde moment organiseert ook de stad Gent een evenement rond lezen. Zij lanceert in 2020 samen met CultuurConnect haar eigen leescommunity. In het najaar sluit Brugge aan.  

In 2017 pionierden de Bib Leuven en 30CC, samen met Cultuurconnect, met ‘Leuven Leest’. “Een fijn initiatief om lezers te verbinden en het literaire aanbod van de stad zichtbaar te maken”, licht schepen van cultuur Denise Vandevoort toe.  “Leuvenaars worden ambassadeurs van het lezen en delen op de website hun leestips en favoriete leesplekken”. Dit stadsbrede initiatief bundelt de Leuvense krachten: een netwerk van lokale boekhandels, bibliotheken, literaire verenigingen, boekenliefhebbers en culturele spelers zet lezen en literatuur samen op de agenda.

Leuven, Gent en Brugge
In 2020 zullen, naast Leuven, nog twee andere grote steden hun eigen leescommunity uitbouwen. Op vrijdag 14 februari lanceert Gent ‘Gent Leest’ en in september is er dan ‘Brugge Leest’. De verschillende partners (Cultuurconnect, Iedereen Leest en de steden) willen in de toekomst nog meer steden, gemeenten en regio’s aanmoedigen om in te stappen in het project, zodat er in Vlaanderen en Brussel op termijn een netwerk van lokale leescommunities groeit. Zo krijgen nog meer mensen ‘leesgoesting’ en leesplezier.

Samenwerking van verschillende partners
CultuurConnect ontwikkelde met het Leuvense Statik de website voor de leescommunities (voor Leuven: www.leuvenleest.be ). Lokale lezers vinden er alle informatie over lezen in hun stad. Van evenementen tot leesplekken, van leestips van ambassadeurs tot de laatste nieuwtjes over ‘lokaal’ lezen en literatuur.

In de verschillende steden spelen de lokale cultuurhuizen een coördinerende rol in het verhaal. Ze willen op deze manier een nog breder publiek in contact brengen met boeken en lezen. “Daarnaast is het een mooie kans om het brede literaire aanbod van bibliotheken, culturele centra, theater-huizen,… onder de aandacht te brengen van een brede groep bewoners en zo cultuurparticipatie binnen de stad te stimuleren”, legt Hanne Huyse van de Bib Leuven uit.

Ook partnerorganisatie ‘Iedereen Leest’ ondersteunt het initiatief. Zij zetten hun expertise en jarenlange ervaring rond het creëren van ontmoeting en verbinding rond lezen in.

Boeken & koeken

Boeken delen is liefde geven. Op vrijdag 14 februari om 9 uur zet Leuven meer dan ooit in op de verbindende kracht van het lezen. Leuvenaars worden uitgenodigd om boeken en leeservaringen uit te wisselen bij een kopje koffie en een koffiekoek in de Stadsschouwburg van Leuven. Er zijn ook enkele literaire verrassingen. En als kers op de taart is er de première van het nieuwe Leuven Leest-filmpje van Cecilia Verheyden. Niet te missen!

Praktische informatie

BOEKEN &KOEKEN | vrijdag 14 februari, 9.00-10.30 uur| Stadsschouwburg Leuven |gratis

 

 

Contacteer ons
Denise Vandevoort schepen van cultuur, evenementen, toerisme, deeltijds kunstonderwijs en senioren, stad Leuven
Hanne Huyse de Bib Leuven
Denise Vandevoort schepen van cultuur, evenementen, toerisme, deeltijds kunstonderwijs en senioren, stad Leuven
Hanne Huyse de Bib Leuven
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven