Leuven maakt in één klap meer dan 100 speelterreinen rookvrij

Geen (elektronische) sigaretten meer op de 100 openbare speel- en sportterreinen, dat is wat de Leuvenaar vanaf 30 juni mag verwachten. Volgende week beslist de Leuvense gemeenteraad immers over een wijziging van het politiereglement. Leuven zal daarmee de eerste Vlaamse stad zijn die zo veel speelterreinen in één klap rookvrij maakt.

Heel wat zaken beïnvloeden de gezondheid van mensen: niet alleen gezondheidszorg speelt een rol, maar ook hoe de leefomgeving hen uitdaagt en helpt om gezond te leven. In 2021 ondertekende de stad Leuven het charter ‘alliantie voor een rookvrije samenleving’ met Generatie Rookvrij, om de sportterreinen aan de Leuvense sportclubs rookvrij te maken. “Nu gaan we een grote stap verder”, vertellen schepen van zorg en welzijn Bieke Verlinden en schepen van jeugd Dirk Vansina. “Met de uitbreiding van alle Leuvense speeltuinen en sportveldjes komen er dus meer dan honderd rookvrije plaatsen bij in Leuven.”

Plek van goede voorbeelden
Stad Leuven telt meer dan 100 openbare speeltuinen en sportveldjes waar kinderen, jongeren en volwassenen samenkomen. Kinderen komen hier vaak in contact met jongeren en volwassenen die roken. “Zien roken, doet roken”, weten beide schepenen. “We willen mensen bewust maken van de voorbeeldfunctie die zij hebben en de vicieuze cirkel zo vroeg mogelijk doorbreken. Bovendien wil de stad inwoners en instanties inspireren en sensibiliseren om niet te roken in het bijzijn van kinderen."  

“We dragen allemaal een voorbeeldrol ten opzichte van onze kinderen en jongeren. De rookvrije speeltuinen en sportveldjes helpen het goede voorbeeld te geven voor de volgende generatie in de hoop dat die rookvrij zal zijn. We laten ons daarbij ondersteunen en adviseren door de burgerbeweging Generatie Rookvrij”, vertelt schepen Bieke Verlinden.

Kinderen en jongeren zijn trouwens vragende partij. In Leuven hebben ze een stem en zo lieten ze het beleid weten dat zij een ‘gezonder Leuven’ willen. “De voorbije jaren kregen we van hen regelmatig de vraag om de speelterreinen rookvrij te maken”, vertelt schepen Dirk Vansina. “We zijn dan ook enorm blij dat we op die vraag kunnen ingaan.”

Generatie Rookvrij
Generatie Rookvrij streeft naar een samenleving waar niemand nog (over)lijdt aan de gevolgen van roken en meeroken. Generatie Rookvrij wordt gefinancierd door Kom op tegen Kanker en Stichting tegen Kanker en ondersteund door het Vlaams Instituut Gezond Leven, de Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding, de Belgische Cardiologische Liga, de Gezinsbond, het Fonds des affections respiratoires, de Service d’Etude et de Prévention du Tabagisme en het Observatoire de la Santé du Hainaut.  

Meer dan 150 gezondheidsorganisaties, medische verenigingen, gemeenten, organisaties en bedrijven ondertekenden een charter waarmee ze zich engageren om samen met hun leden werk te maken van een rookvrije generatie. 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]