Leuven maakt regelgeving transparanter om innovatief, toekomstgericht en kwalitatief te bouwen en verbouwen

De stad Leuven maakt deze legislatuur werk van een nieuwe Algemene Bouwverordening (ABL): een document dat alle mogelijkheden en voorwaarden voor wie wil bouwen en verbouwen in Leuven duidelijk formuleert. De vorige versie dateert van 2010 en sluit niet langer aan bij de uitdagingen van vandaag.

Met de nieuwe verordening wil de stad de ruimtelijke kwaliteiten van Leuven behouden en versterken en een antwoord bieden op de uitdagingen waar we voor staan. Want Leuven groeit en dus is er nood aan meer betaalbare woningen, maar ook aan meer groen, water en ruimte voor duurzame mobiliteit.

Bouwen voor de toekomst
“Anno 2025 leven we in een andere stad dan 2010, toen de vorige ABL vorm kreeg”, zegt schepen Lies Corneillie, bevoegd voor wonen en bouwen. “Er is een grote druk op de woningmarkt in Leuven. We moeten dus zo efficiënt mogelijk omgaan met ruimte in onze stad om nieuwe woningen te bouwen en tegelijkertijd goed wonen blijven garanderen. Dat betekent ook anders gaan kijken naar hoe we bouwen en verbouwen. Bovendien worden we ook geconfronteerd met de klimaatcrisis. We maken ons als stad klaar voor de toekomst door vergunningen voor duurzame energiebronnen en goede isolatie gemakkelijker te maken. Anderzijds moeten ontharding, toegang tot water en meer groen ons ook beter beschermen tegen hitte. Een aangepaste Algemene Bouwverordening van Leuven is daar het ideale instrument voor. Elk project, klein of groot, kan namelijk bijdragen aan een stad die klaar is voor de toekomst.”

Een houvast voor diverse bouwuitdagingen
De nieuwe verordening zal diverse thema’s behandelen. Vragen die de ABL zeker moet beantwoorden: Hoe krijgen we garantie op een mix van woningtypes ? Hoe beschermen we gezinswoningen tegen opdelingen, maar maken we net het opdelen van hele grote woningen wel mogelijk? Hoe organiseren we de waterhuishouding, hoe bewaren en versterken we waardevol groen? Hoe ​ garanderen we een groot aanbod aan kwalitatieve sociale woningen? Hoe faciliteren we klimaatadaptief, natuurinclusief en circulair bouwen?

Erfgoed en duurzaamheid in balans
Bovendien moeten er in een historische stad als Leuven vaak keuzes worden gemaakt. Rond erfgoed bijvoorbeeld. “De huidige erfgoedverordening van de stad, waarmee we controle houden over de kwaliteit van ingrepen aan de gebouwde omgeving met erfgoedwaarde, wordt daarom afgetoetst aan uitdagingen zoals verduurzaming en verdichting”, legt schepen van ruimtelijke planning, monumenten en onroerend erfgoed Dirk Vansina uit. “Een evenwicht tussen het behoud van erfgoedwaarden en inspelen op klimaatuitdagingen, door bijvoorbeeld warmteverliezen te beperken, is niet altijd evident. Denk bijvoorbeeld aan onze waardevolle tuinwijken, zoals Ter Elst of Casablanca, waar we op zoek gaan naar manieren om woningen te verduurzamen zonder aan erfgoedwaarde in te boeten en het kenmerkende karakter ​ te verliezen. Om die uitdaging in al zijn facetten correct te benaderen, willen we een zo breed mogelijke dialoog aangaan. Daarom zorgen we ervoor dat erfgoedverordening geïntegreerd wordt in de nieuwe Leuvense ABL, zodat alle richtlijnen in één document eenvoudig raadpleegbaar zijn.”

Architecten denken mee
De stad betrekt architecten die in Leuven actief zijn bij het opstellen van de nieuwe regels. Zij kregen een vragenlijst om hun ervaringen met de huidige verordening te delen en suggesties te doen. In een volgende stap volgt een workshop waarin dieper wordt ingegaan op belangrijke thema’s.

Volgende stappen richting 2028
De opmaak van een nieuwe bouwverordening is een lang proces. Het gaat ook gepaard met een goedkeuringsprocedure waarbij diverse instanties advies moeten geven en een openbaar onderzoek. De stad verwacht om tegen 2028 de nieuwe Algemene Bouwverordening te kunnen goedkeuren.

 

 

 

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 27 27

communicatie@leuven.be