Leuven maakt samen met horeca werk van herbruikbare takeawayverpakkingen

De afgelopen tien jaar is het aantal verpakkingen dat na eenmalig gebruik in de vuilbak belandt, sterk gestegen. Met het project Kombak willen stad Leuven, het Gentse IVAGO en Recycling Netwerk Benelux (RNB) de grote hoeveelheid wegwerpverpakkingen voor afhaal- en bezorgmaaltijden inperken. De komende maanden zetten ze een circulaire keten op voor herbruikbare takeawayverpakkingen en dit in nauwe samenwerking met de horeca. Tijdens het horecacafé gisterennamiddag gingen stad Leuven en RNB hierover voor een eerste keer in gesprek met ondernemers uit de Leuvense horeca. 

"Iedereen die af en toe een maaltijd bestelt of afhaalt, weet het: die lekkere kebab of heerlijke sushi zit verpakt in aluminiumfolie of schaaltjes van plastic, die je nadien in de vuilnisbak gooit. De afvalberg blijft groeien, terwijl grondstoffen alsmaar schaarser worden. Onze vuilnisbakken geraken bovendien overvol en de verpakkingen belanden af en toe in de natuur", vertelt schepen van afvalbeleid Thomas Van Oppens. "Vandaag is het nog te moeilijk om voor een herbruikbare verpakking te kiezen als je een maaltijd bestelt of uithaalt. Daar willen we verandering in brengen. Daarom rollen we samen met onze horeca de komende maanden een systeem van herbruikbare takeawayverpakkingen uit."

Met het project Kombak zetten stad Leuven, het Gentse IVAGO en RNB een circulaire keten op voor herbruikbare verpakkingen voor afhaal- en bezorgmaaltijden in Leuven en Gent. Daarbij zoeken ze naar de beste oplossingen: is het beter om de verpakkingen aan te kopen dan wel te huren? Hoe verloopt het vervoer naar de horecazaken? Waar en hoe brengen klanten hun lege verpakkingen terug? Wie doet de afwas? Werken we met een statiegeldsysteem of voorzien we een digitale oplossing? Door in twee steden tegelijk aan de slag te gaan, kunnen de initiatiefnemers twee varianten van hetzelfde concept testen. De partners zullen dit doen in nauwe samenwerking met de horeca, de verpakkingsindustrie en de sociale economie. Tegen eind 2023 zullen klanten bij de deelnemende zaken kunnen kiezen voor een herbruikbaar maaltijdbakje.

Horecacafé
"Met dit project willen we niet alleen de afvalberg verkleinen, we willen onze horeca ook ondersteunen om de omslag naar herbruikbare verpakkingen te maken", aldus schepen van handel Johan Geleyns. "Vanuit de Leuvense horeca is er alvast veel enthousiasme voor dit initiatief. Maar liefst 28 ondernemers toonden er interesse voor. We zullen ook bij de verdere uitwerking van het project regelmatig met hen overleggen en we hopen dat er de komende maanden nog meer horecazaken zich aansluiten bij Kombak. Op die manier is onze horeca ook een partner in onze ambitie om van Leuven een circulaire stad te maken."

Green Deal
Het Kombak-project komt tot stand dankzij een subsidie van 100.000 euro in het kader van de Green Deal Anders Verpakt van de Vlaamse overheid. Die wil eenmalige verpakkingen terugdringen en de transitie naar een circulaire economie een duwtje in de rug geven. Het Kombak-project loopt tot eind 2024. In Barcelona, Berlijn, Parijs en Rotterdam lopen er gelijkaardige projecten.

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be