Delen:

Leuven neemt voortouw in culturele herstart met KNAL! Stadsfestival van de Big Bang

Het KNAL!t dit najaar in Leuven met een ambitieus totaalprogramma rond de verwondering over de kosmos. Centraal staan vier grote tentoonstellingen, een innovatief muziekfestival en een uitgebreid aanbod van evenementen vol verwondering.

Iedereen heeft er zó naar uitgekeken en binnenkort is het zover: op 15 oktober herneemt het culturele leven in Leuven met een big bang. Die dag klinkt het startschot van een programma met internationale uitstraling waarin wetenschap en kunst samenkomen.

Tijdens KNAL! Stadsfestival van de Big Bang staat de verwondering voor de kosmos centraal. En dat is niet toevallig. De bigbangtheorie werd geschreven in Leuven. Georges Lemaître kwam in 1931 met deze baanbrekende theorie over het ontstaan van het heelal en van tijd en ruimte. Meer dan honderd partners leveren een veelzijdige bijdrage aan het programma dat begint op 15 oktober en wordt afgesloten op 30 januari.

KNAL! is een initiatief van KU[N]ST Leuven, het samenwerkingsverband van de stad Leuven en de KU Leuven en wordt gerealiseerd met de steun van de Vlaamse Overheid en de Nationale Loterij.

Hoofdlijnen van KNAL! Stadsfestival van de Big Bang

Vier grote tentoonstellingen
KNAL! pakt uit met een reeks opmerkelijke tentoonstellingen. Elke expo neemt de verwondering over het ontstaan van de kosmos als uitgangspunt maar vult dat op geheel eigen wijze in. De tentoonstellingen lopen van 22 oktober tot 16 januari.

M Leuven stelt in ‘Verbeelding van het universum’ topstukken uit belangrijke binnen- en buitenlandse collecties tentoon waaronder objecten die zelden hun thuisbasis verlaten. De tentoonstelling laat zien op welke manier de kosmos door de eeuwen heen kunstenaars heeft geïnspireerd. Een realisatie in samenwerking met Illuminare – Centre for Medieval and Renaissance Art (KU Leuven). Gelijktijdig plant M een solotentoonstelling met werk van de gerenommeerde Britse kunstenaar Richard Long.

In de expo ‘Voorbij de oerknal’ in de Leuvense Universiteitsbibliotheek ontmoeten wetenschap en kunst elkaar in een bijzondere beleving. Het verhaal van Georges Lemaître en de moderne kosmologie wordt er op een toegankelijke manier toegelicht en geconfronteerd met werk van gerenommeerde internationale moderne en actuele kunstenaars.

In Abdij van Park stelt PARCUM de tentoonstelling ‘Blik op oneindig’ voor. Je ziet er hoe religieuze kunst ontstond met onze ontstaansgeschiedenis als inspiratiebron.

Innovatief muziekfestival
Een heel in het oog springend onderdeel van KNAL! wordt ongetwijfeld het Planetarium Music Festival op het vernieuwde Martelarenplein in Leuven. In een kosmische dome beleef je concerten, 360°-projecties met surroundgeluid en andere performances, steeds met het universum als inspiratiebron. Het programma gaat van elektronisch experiment over klassiek tot popmuziek en brengt Belgische en internationale toppers samen.

Het Planetarium Music Festival is een initiatief van STUK, in samenwerking met verschillende Leuvense partnerorganisaties. Van 25 november tot 5 december.

Evenementen vol verwondering
KNAL! toont tijdens tientallen boeiende evenementen en voorstellingen de rijke impact van de big bang. Ook voor kinderen en families ontketenen we een big bang met culturele activiteiten en workshops die hen doen proeven van de wondere wereld van de ruimte(vaart). Deze onderdelen komen tot stand in samenwerking met talrijke partners.

Noteer alvast KNAL! START op 15-16-17 oktober: met een artistiek lichtparcours op de betoverende site van Abdij van Park. In samenwerking met 30CC en Studio Sandy.

Het volledige programma en de ticketverkoop worden begin september gelanceerd.

______________________________________________________________________________________

KNAL! is een initiatief van KU[N]ST Leuven vzw, het samenwerkingsverband van de stad Leuven en de KU Leuven. De organisatie zet elke twee jaar een stadsbreed project op rond een specifiek thema. KU[N]ST Leuven werkt samen met spelers uit het culturele, wetenschappelijke en toeristische veld een boeiend programma uit dat het thema vanuit verschillende invalshoeken en disciplines benadert. De vorige stadsfestivals rond de thema’s Vesalius, Utopia en de Arenbergs telden honderdduizenden bezoekers.

knalfestival.behttps://www.knalfestival.be/

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

In de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]