Leuven omgetoverd tot één groot buurtfeest tijdens 15e editie Dag van de Buren

De vijftiende editie van de Dag van de Buren, op vrijdag 31 mei, was dit jaar een bijzonder feestelijk evenement. Tussen de zonnestralen en dreigende regenwolken door kwamen buren uit 211 deelnemende straten samen. Voor deze jubileumeditie konden Leuvenaars een superbuur nomineren. Alle 41 genomineerden ontvingen een mooie oorkonde als blijk van waardering. En de 15 meest hartverwarmende superburen kregen er ook nog een bloemetje bovenop.

Wat ooit begon met een handvol buurtfeestjes, groeide in 15 jaar uit tot een stadsbreed feest: de Dag van de Buren, een Europees initiatief dat in Leuven telkens op de laatste vrijdag van mei wordt gevierd. Voor deze feestelijke 15e editie lanceerde de stad Leuven een bijzondere oproep: buurtbewoners konden hun buren nomineren als 'superbuur'.

Superburen
Met maar liefst 41 nominaties kon deze oproep op een groot enthousiasme rekenen. Tijdens Dag van de Buren ontvingen alle genomineerde buren een mooie oorkonde als blijk van waardering.

De 15 meest bijzondere verhalen werden extra in de bloemetjes gezet. Deze superburen kregen niet alleen een oorkonde, maar ook een boeketje bloemen uit handen schepen van wijkwerking Bieke Verlinden en de wijkmanagers van de stad. “We ontvingen zoveel hartverwarmende verhalen over superburen: van speelstraattrekkers en soepteams tot kattenverzorgers en buren die boodschappen voor elkaar doen. Het zijn vaak de kleinste gebaren die een wereld van verschil maken om je echt thuis te voelen in je buurt,” vertelt schepen Bieke Verlinden.

Zo werd Juliën in de bloemetjes gezet. ​ Hij zorgt, samen met zijn echtgenote An, letterlijk voor kleur en verbeelding in de Eeuwfeeststraat. “Rond Halloween en Kerstmis is zijn gevel elk jaar indrukwekkend versierd, wat bij elke buur een lach op het gezicht tovert”, zegt Seb Wouters, die Juliën nomineerde. “En tijdens de speelstraat zorgt hij voor een sangriastand. Juliën is een verbindende buur, die jong en oud samenbrengt.” ​

Feestpakketten ​
Buurtbewoners konden zoals elk jaar feestpakketten bestellen, gevuld met versieringen en lekkernijen, waarmee de deelnemende straten feestelijk van start konden gaan. “Net als vorig jaar kregen we hulp van het topteam van Alvinnenberg vzw, een woonvoorziening en ondersteuningsdienst voor personen met een verstandelijke of meervoudige beperking. Zij hebben weer het beste van zichzelf gegeven om de meer dan 200 feestpakketten tijdig klaar te krijgen voor elke straat die er een heeft besteld”, zegt schepen Verlinden. In elk feestpakket vonden de buren fairtrade vruchtensap, chips, een papieren vlaggenlijn, stoepkrijt en raamstiften, om hun burenfeestjes in gang te zetten.

Warme buurten
Schepen Bieke Verlinden blikt tevreden terug op het succes van deze vijftiende editie. "Het is prachtig om te zien hoe buren elkaar ondersteunen en echt waarderen in onze stad. De verhalen die we binnenkregen voor deze speciale Dag van de Buren tonen dat mensen voor elkaar klaarstaan in Leuven, en elkaar helpen. Hartverwarmend om de ontroering te zien wanneer de genomineerde buren hun boeket bloemen kregen en de waardering van hun buurt voelden. Buren die er zijn voor elkaar en van onze stad een warme plek om te wonen maken: dat is wat we vieren op de Dag van de Buren”, besluit Verlinden.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be