Leuven op economische missie in New Delhi en Gwalior

De voorbije jaren sloot Leuven overeenkomsten met de Indiase miljoenensteden New Delhi en Gwalior, om samen te werken in verschillende domeinen. Momenteel leidt burgemeester Mohamed Ridouani een werkbezoek naar de twee steden om de partnerschappen te versterken. De  delegatie bestaat onder meer uit rector Luc Sels en Peter Van Biesbroeck, algemeen directeur bij Voka Vlaams-Brabant. 

Leuven zet samen met bedrijven en onderwijs- en kennisinstellingen, via het samenwerkingsplatform Leuven MindGate al een aantal jaren in op internationale samenwerking. De stad wil de regio op de kaart te zetten als dé kennisregio voor gezondheid, technologie en creativiteit. “Onze band met New Delhi en Gwalior biedt een pak opportuniteiten voor onze stad, de universiteit en de bedrijven”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani. “We willen dat zo veel mogelijk versterken, zodat onze regio economisch verder kan uitgroeien.” Bij eerdere bezoeken werden al overeenkomsten afgesloten om afvalinstallaties in New Delhi te plaatsen, meetsystemen voor water- en luchtkwaliteit uit te rollen, en UZ Leuven en lokale ziekenhuizen te laten samenwerken op vlak van onderzoek en digitalisering.

Leuven werkt op vele vlakken samen met India. Een toenemend aantal Indiase studenten en onderzoekers maakt zijn opwachting aan de KU Leuven, bij imec en in tal van spin-off bedrijven. Ondertussen woont in Leuven de tweede grootste populatie Indiërs in België, na Antwerpen.

Om de relaties tussen Leuven en India te stimuleren op cultureel, economisch, academisch en wetenschappelijk vlak, werd in oktober 2013 het India House Leuven opgericht, een samenwerking tussen stad Leuven, KU Leuven, VOKA Leuven en verschillende culturele en sociale organisaties.

Missie

Tijdens de missie staan verschillende bezoeken gepland, onder meer met de voorzitter van de New Delhi Municipal Council, Naresh Kumar, Indiase universiteiten en de Indiase Kamer van Koophandel. Stad Leuven sluit een overeenkomst met New Delhi af, waarbij er kennisuitwisseling met studenten en docenten in een lerarenopleiding wordt opgezet. De stad doet dat samen met UC Leuven-Limburg. Bovendien introduceert de stad de rector van de KU Leuven bij een aantal universiteiten in New Delhi en  Gwalior, om de banden tussen universiteiten te versterken.

VOKA Vlaams-Brabant tekende dinsdagavond al een samenwerkingsovereenkomst met Indian Chemical Council en de PHD Chamber of Commerce & Industry, tijdens een receptie georganiseerd door de Belgische ambassadeur in India, François Delhaye.

Na New Delhi trekt de delegatie naar Gwalior, waar een programma rond smart city is opgezet, met financiële steun van de Europese Unie. 

Ook de Leuvense dienst Toerisme maakt deel uit van de delegatie, om meer toeristische en culturele uitwisseling tussen Leuven en India mogelijk te maken. De focus ligt hierbij op erfgoed als motor van stadsvernieuwing en vernieuwende ecosystemen. De steden onderzoeken de mogelijkheid om een Indisch festival in Leuven te organiseren.

In het kader van een duurzaam reisbeleid werd de CO2-uitstoot gecompenseerd, zowel door de stad Leuven als door de Europese Unie, die een groot deel van kosten draagt.

Contacteer ons
Mohamed Ridouani burgemeester, stad Leuven
Mohamed Ridouani burgemeester, stad Leuven
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven