Leuven opnieuw genomineerd als finalist European Capital of Innovation

Leuven is geselecteerd als een van de twaalf meest innovatieve Europese steden en maakt hierdoor kans om zich een jaar lang European Capital of Innovation te noemen. De Europese Commissie reikt deze titel uit aan de stad die innovatie het beste inzet om de levenskwaliteit van haar inwoners te verbeteren. Op 22 september wordt een van deze steden uitgeroepen tot iCapital 2020. Deze stad ontvangt de bijhorende prijs van één miljoen euro. Vijf ‘runners up’ winnen elk 100.000 euro als beloning voor de innovaties waarop ze het voorbije jaar inzetten.‚Äč Stad Leuven stelde zich samen met Leuven 2030 en Leuven MindGate kandidaat, net zoals 2 jaar geleden. Onze stad eindige toen in de top 3.

De Europese Commissie selecteerde in augustus Leuven als één van de twaalf steden die European Capital of Innovation 2020 (iCapital) kan worden. De andere finalisten zijn Cluj-Napola (Roemenië), Espoo (Finland), Gent (België), Groningen (Nederland), Helsingborg (Zweden), Leeuwarden (Nederland), Linz (Oostenrijk), Milaan (Italië), Reykjavik (Ijsland), Valencia (Spanje) en Wenen (Oostenrijk).

Naar een duurzame en veerkrachtige samenleving
De prijs is een erkenning voor steden die innovatie inzetten voor een duurzame en veerkrachtige toekomst en daarbij inwoners, instellingen, bedrijven en organisaties betrekken.

“Verbinden voor een betere toekomst zit in het DNA van onze stad,” zegt burgemeester Mohamed Ridouani. “Door vooruit te kijken en samen te werken bouwen we verder aan een zorgzame, duurzame en veerkrachtige samenleving. In Leuven pakken we maatschappelijke uitdagingen al jaren samen aan met inwoners, bedrijven, kennisinstellingen en organisaties. Onze netwerken zoals Leuven 2030, Leuven MindGate, Samen Onderwijs Maken, … zijn grote troeven. Ook de coronacrisis brengt heel wat nieuwe uitdagingen met zich mee. Dankzij die blik vooruit en krachtige samenwerkingen met onder meer KU Leuven en UZ Leuven konden we ook hier snel schakelen. Denk bijvoorbeeld maar aan het platform ‘Leuven Helpt’ dat nog voor de lockdown in Leuven werd opgericht en intussen al in meer dan 300 steden en gemeenten wereldwijd werd overgenomen”, vult Ridouani aan. “Deze nominatie is dan ook een mooie erkenning voor onze Leuvense aanpak.”

“De transitie naar een klimaatneutrale toekomst gaat hand in hand met het streven naar een leefomgeving waarin het welzijn en de gezondheid van de burger centraal staat. Hiertoe is visie nodig, innovatie en expertise, engagement en ondernemerschap, samenwerking en vertrouwen. Ingrediënten die Leuven rijk is. Waar krachten worden gebundeld, is enorm veel mogelijk. Deze nominatie is een pluim op de hoed van zoveel geëngageerde schouders onder een beloftevolle toekomst voor Leuven, en een duw in de rug voor onze eigen missie” aldus Katrien Rycken, directeur Leuven 2030.

“Dat we als finalist mogen meedingen naar de iCapital award, is een erkenning van de innovatieve kracht van het Leuvense ecosysteem. Het toont internationale waardering voor de vele innovaties die hier het licht zagen en voor de creatieve manier waarop Leuven de uitdagingen waarvoor de wereld staat aanpakt. Het is ook een aanmoediging om samenwerking en kruisbestuiving tussen de Leuvense partners te blijven faciliteren” geeft Johan Merlevede, directeur van Leuven MindGate mee.

Contacteer ons
Mohamed Ridouani burgemeester, stad Leuven
Katrien Rycken directeur Leuven 2030
Johan Merlevede directeur Leuven MindGate
Mohamed Ridouani burgemeester, stad Leuven
Katrien Rycken directeur Leuven 2030
Johan Merlevede directeur Leuven MindGate
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven