Leuven pakt grensoverschrijdend gedrag in het nachtleven verder aan

De stad Leuven blijft inzetten op een veilige en aangename uitgaansomgeving. Na een positieve evaluatie van de eerste pilootprojecten, breidt de stad haar actieplan ‘Veilig Uitgaan’ verder uit. Samen met partners zoals politie, justitie, studentenkoepel LOKO, uitgaansgelegenheden, horeca en Regenbooghuis worden bestaande initiatieven versterkt en op een bredere schaal verder uit uitgerold.

Grensoverschrijdend gedrag voorkomen en aanpakken
“Grensoverschrijdend gedrag hoort niet thuis in Leuven”, zegt Mohamed Ridouani, burgemeester stad Leuven. “Er lopen in Leuven al heel wat initiatieven om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen en waar nodig aan te pakken. Zo hebben we naast de uitgebreide fysieke aanwezigheid van politiepatrouilles, die zeer snel kunnen reageren bij problemen in het uitgaanscentrum, ook de care teams. Die zijn aanwezig op grote evenementen zoals Club Vismarkt tijdens de Beleuvenissen in de zomer of de Studentenwelkom. De care teams herkennen grensoverschrijdend gedrag en kunnen gepast reageren. Belangrijker nog: de teams zijn aanspreekbaar, toegankelijk en bieden een luisterend oor aan jongeren en slachtoffers die te maken hebben met grensoverschrijdend gedrag. Tijdens Beleuvenissen waren er ook preventieboodschappen te zien via digitale schermen, banners en affiches. Naast deze care teams, richten we care zones in, specifieke plekken waar slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag zich veilig kunnen voelen en in alle rust hun verhaal kunnen doen bij opgeleide medewerkers. Zulke ruimtes richten we samen in met jongeren, politie en uitgaansplekken. Het pilootproject met concertzaal Het Depot legde hierin de basis voor de verdere uitrol”, aldus burgemeester Ridouani.

Acties gericht op jongeren
Ook binnen het studentenleven zijn er diverse acties. In verschillende fakbars werd op initiatief van studenten, LOKO, de politie en de stad het zogenaamde angel shot ingevoerd – een discreet codewoord waarmee studenten de fakbarmedewerkers kunnen alarmeren voor grensoverschrijdend gedrag. Ook verschillende jeugdbewegingen en jongerencollectieven, zoals Nacht in Stelplaats, hanteren een preventief beleid en werken rond het opleiden van eigen care teams voor hun festivals of jeugdhuizen. “We merken dat jongeren vaak niet voldoende weten welke hulp er beschikbaar is wanneer er iets misloopt tijdens het uitgaan of wie ze kunnen aanspreken”, zegt Karin Brouwers, schepen van jeugd. “Elke uitgaansplek moet een veilige plek zijn. Daarom gaan we sterker inzetten op de zichtbaarheid en bekendheid van bestaande initiatieven én onderzoeken we hoe we de veiligheid nog verder kunnen versterken, zowel digitaal als fysiek. Daarbij kijken we ook naar goede voorbeelden uit binnen- en buitenland.”

Actieplan ‘Veilig Uitgaan’: structurele aanpak
Binnen het actieplan ‘Veilig uitgaan’ bouwt de stad voort op initiatieven die de voorbije jaren hun effect bewezen hebben. Zo organiseerde de stad omstanderstrainingen waarbij al meer dan 800 personen opgeleid zijn om gepast te reageren of tussen te komen als ze getuige zijn van ongepast gedrag. Die vormingen kunnen op veel bijval rekenen, daarbij is de horeca een echte partner. Zo ontwikkelde de stad ontwikkelde de Leuven Care Toolbox: een praktische gids vol tips, tools en nuttige contactpunten voor horeca-uitbaters, vrijwilligers en organisatoren van evenementen. De inhoud van de toolbox werd samengesteld op basis van good practices bij Het Depot, Nacht, fakbars en jeugdevents en ervaringen in andere steden en is gericht op iedereen die werkt in het uitgaansleven. Horeca-uitbaters kregen informatiesessies over de toolbox met informatie over grensoverschrijdend gedrag en omgaan met slachtoffer of daders, richtlijnen over doorverwijzing en tips voor de inrichting van safe spaces. Ze ontvingen ook affiches voor in het café en informatie om hun personeel te briefen.

Daarnaast kunnen slachtoffers van seksueel geweld terecht bij het Zorgcentrum na Seksueel Geweld op de campus van Gasthuisberg. Iedereen die te maken krijgt met een aanranding of (poging tot) verkrachting kan er hulp krijgen, ook zonder een klacht te willen indienen. In dit kader heeft politie Leuven samen met het parket een team van 8 zedeninspecteurs opgeleid.

“We blijven inzetten op een integrale aanpak in samenwerking met partners en politie, aldus burgemeester Ridouani. En dat werkt: volgens het laatste veiligheidsrapport van de politie blijft het aantal geweldsfeiten in het uitgaansleven en tijdens de uitgaansuren opmerkelijk dalen. “De gerichte politieaanwezigheid met patrouilles in uniform en burger, afspraken met de Leuvense horeca en de snelle bestuurlijke aanpak onder meer met plaatsverbod, werpen hier hun vruchten af”, besluit burgmeester Ridouani.

 

Website preview
Veilig uitgaan
Zie je grensoverschrijdend gedrag of heb je hulp nodig? Kijk wat je kan doen.
Stad Leuven

 

 

 

 

 

 

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 27 27

communicatie@leuven.be