Leuven pionier in België voor digitale geboorteaangifte
Vanaf vandaag is het mogelijk om in Leuven de geboorte van een kindje digitaal aan te geven. Je verplaatsen naar het stadskantoor hoeft dus niet meer. De stad bouwde zelf een digitaal platform uit om de verplichte registratie van een pasgeboren kind in orde te brengen. Ouders kunnen vanaf nu dus in het ziekenhuis of van thuis uit online de aangifte doen, een primeur in ons land.
In Leuven worden elk jaar gemiddeld 3.800 baby’s geboren. 1.100 daarvan zijn kindjes die ook inwoner zijn van onze stad. Alle kinderen die in Leuven geboren worden, moeten verplicht worden aangegeven bij de Leuvense ambtenaar van de burgerlijke stand. Daarvoor was tot voor kort een verplaatsing van de ouders met hun kindje naar het stadskantoor noodzakelijk, ook voor wie in een andere gemeente woonde.
Dat is nu verleden tijd, want de verplichte aangifte van geboorte bij de burgerlijke stand wordt ‘plaatsonafhankelijk’ gemaakt. “Met het digitale platform is het mogelijk om alles online in orde te brengen”, zegt schepen van burgerzaken Dirk Vansina. “We zetten hiermee een vereenvoudiging van de dienstverlening verder.”
De stad wil met dit initiatief ouders maximaal ontzorgen in het administratieve proces. “Ouders zijn niet meer verplicht om, binnen de vijftien dagen, naar het Leuvense stadskantoor te komen om hun kind te registreren, maar kunnen dit nu al in het ziekenhuis of van thuis uit doen. Het aangifteproces gaat dus vlotter en dat bespaart hen tijd, stress en energie. Dankzij een digitale aangifte, zeker als die al meteen in het ziekenhuis gebeurt, kunnen ouders zich volledig focussen op de hoofdzaak: samen genieten van de eerste momenten met hun baby. De aangifte is een verplichting onder tijdsdruk en de basis voor andere belangrijke regelingen zoals bijvoorbeeld het groeipakket en het geboorteverlof. Je kindje digitaal kunnen aanmelden geeft met andere woorden gemoedsrust. We zijn de eerste stad in België die dit mogelijk maakt, we zijn erg trots op deze verwezenlijking”, aldus schepen Vansina.
Uit de eerste testresultaten blijkt dat kersverse ouders dit een pluspunt vinden, want bij de geboorte van een kindje komt heel wat kijken. Ze kunnen dit nu regelen op een tijdstip dat ze zelf willen. "Alles wat ervoor kan zorgen dat ik meer tijd bij mijn vrouw en kind kan spenderen juich ik toe”, aldus een kersverse papa.
Dirk Vansina benadrukt dat een aangifte aan het loket nog steeds mogelijk blijft, zeker voor wie zo'n digitale aangifte minder evident is.
Digitalisering van de dienstverlening
“We werken al enkele jaren aan een grote digitale transformatie en de coronapandemie heeft dat proces nog versneld. Zo maken we volop werk van een gebruiksvriendelijke digitale dienstverlening zodat Leuvenaars niet meer naar het stadskantoor moeten komen en makkelijk van thuis uit hun stadszaken kunnen regelen als ze dat willen”, licht schepen van ICT Thomas Van Oppens toe. “Eerder maakten we de aangifte van een overlijden al digitaal en ook het aanvragen en opvolgen van premies verloopt al een tijdje digitaal. Daarnaast worden de subsidieprocessen voor verenigingen momenteel gedigitaliseerd. We blijven innoveren om het leven van de Leuvenaar gemakkelijker te maken.”