Leuven poetst de tanden tijdens Dag van de Mondgezondheid

Op 20 maart is het de Internationale Dag van de Mondgezondheid. Stad Leuven steunt de campagne van het Vlaams Instituut voor Mondgezondheid. Met de slogan “gezond begint in je mond” spoort die dit jaar mensen aan om op 20 maart foto’s te delen op sociale media terwijl ze tandenpoetsen. En de kinderwerking Fabota van Buurtwerk ’t Lampeke haalt vandaag de tandenborstels boven om aandacht te vragen voor toegankelijke mondzorg, een thema waar heel wat partners samen met de stad al jaren op inzetten.

“Iedereen heeft recht op een gezond gebit”, zegt schepen van zorg en welzijn Bieke Verlinden. “Daarom maken we in Leuven mondzorg al langer toegankelijk voor kwetsbare inwoners met het project SMILE. En we ondersteunen organisaties die inwoners informeren over goede mondzorg."

Zo geven studenten mondzorg van Hogeschool UCLL interactieve lesjes aan elf klassen uit het buitengewoon onderwijs (124 leerlingen) en zes OKAN-klassen (75 leerlingen). Ze delen ook tandpasta, tandenborstels en brochures met tips voor ouders uit. Zestien kwetsbare ouders volgden een infosessie bij de KOALA-werkingen van Huis van het Kind Leuven.

"En met OCMW Leuven doen we er alles aan om mondzorg ook betaalbaar te maken voor onze cliënten. Want Een gezonde mond is de basis van een gezond leven”, besluit schepen Verlinden. ​

Karin Nelissen, coördinator van kinderwerking Fabota van Buurtwerk ‘t Lampeke vult aan: “Jammer genoeg bestaan er nog altijd veel drempels voor mensen om de weg naar de tandarts te vinden. De sociale ongelijkheid in de tandartsstoel is erg groot. Maar zonder gezonde glimlach vind je moeilijker een job en leg je minder snel sociale contacten. Daarom zetten we in op ​ goede mondzorg van jongs af aan: beter voorkomen dan genezen, is de boodschap.” ​ ​

Hulp van een mondhygiënist
Dankzij de steun van stad Leuven hebben de drie Leuvense wijkgezondheidscentra een mondhygiënist in hun team.

Carolina vertelt: “Als mondhygiënist speel ik een belangrijke preventieve rol bij de mondgezondheid van patiënten. Na onderzoek van het gebit leg ik uit welke verzorging en hulp er nodig is om de mond gezond te houden. Ik leg ook uit hoe je nog beter kan poetsen. Met onze mobiele tandartsstoel organiseren we vanuit de Leuvense wijkgezondheidscentra gratis mondscreenings in groep in buurtcentra en basiswerkingen. In 2023 lieten 320 Leuvenaars zich individueel screenen in een wijkgezondheidscentrum, en nog eens 50 Leuvenaars in groep. Ik wil van de ​ gelegenheid gebruik maken om de Leuvense tandartsen die ons hierbij vrijwillig helpen te bedanken. We hopen verder met hen te kunnen samenwerken om voor onze kwetsbare patiënten ook een vaste tandarts te vinden.”

Oproep
Doe jij ook je best om je mond gezond te houden? Toon dat aan de rest van de wereld op woensdag 20 maart 2024. Post een foto van jouw tandenpoetsmoment op sociale media met #dagvandemondgezondheid.
Website preview
Dag van de mondgezondheid / Projecten
Dat is de slogan van de dag van de mondgezondheid 2024. Een gezonde mond ligt aan de basis van een gezond lichaam én een gezonde geest. Het is dus erg belangrijk om goed voor je mondgezondheid te zorgen. Hoe je dat best doet? Dat leggen we uit in onze basisadviezen mondgezondheid.
gezondemond.be

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]