Leuven polst naar mentaal welzijn lokale handel en horeca

Stad Leuven belt alle Leuvense handelaars en horeca-uitbaters op, om te horen hoe het gaat. Door het coronavirus en de maatregelen hebben zij het moeilijk. Met de belronde ‘Hoe gaat het?’ biedt de stad een luisterend oor voor haar lokale handelaars en horeca-uitbaters en informeert ze over steunmaatregelen. “Het hoort bij ondernemerschap dat je veerkracht op de proef wordt gesteld, maar niemand was voorbereid op een jaar zoals 2020. We willen als stadsbestuur mee waken over de draagkracht van onze eigen lokale ondernemers. We laten hen niet los”, zegt schepen van handel Johan Geleyns.

Voor velen was de verplichte sluiting van horecazaken en van niet-essentiële winkels een nieuwe klap in een zwaar jaar. Voor de horeca-uitbaters blijft het wachten op een heropening. Daarom belt de stad hen op, om te vragen hoe het met hen gaat en hoe ze omgaan met het moeilijke jaar.

Ruim 1.500 telefoontjes
Acht stadsmedewerkers van verschillende diensten bellen samen ruim 1.500 Leuvense handelaars en horeca-uitbaters op. Ze luisteren in de eerste plaats naar het verhaal van ondernemers. Daarna bekijken ze samen de mogelijkheid van online verkopen en takeaway, en gaan ze na of de ondernemer alle steunmechanismen van lokale, Vlaamse en federale overheden waar hij of zij recht op heeft, heeft aangevraagd. Achteraf krijgen de handelaars en horeca-uitbaters alle informatie nog eens via e-mail toegestuurd, samen met een overzicht van de juiste contactpersonen bij stad Leuven.

Voorzichtig perspectief
De reacties op de belactie zijn positief, zegt schepen Johan Geleyns: “Onze handelaars hebben zich lang sterk gehouden, maar we merken dat het hen ook gewoon deugd doet om hun verhaal te kunnen vertellen of om een schouderklopje te krijgen.” Dat winkeleigenaars deze week hun deuren konden openen, biedt alvast perspectief aan een deel van de Leuvense ondernemers.

 

Contacteer ons
Johan Geleyns schepen van sport, handel en werk, stad Leuven
Hilde Vansteenvoort beleidsadviseur handel, stad Leuven
Evert Thys beleidsadviseur horeca, stad Leuven
Johan Geleyns schepen van sport, handel en werk, stad Leuven
Hilde Vansteenvoort beleidsadviseur handel, stad Leuven
Evert Thys beleidsadviseur horeca, stad Leuven
Over Stad Leuven

In de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven