”Leuven Prikkelt!” doet nadenken over de veerkracht van kinderen en jongeren

Je kwetsbaar opstellen, praten over wat je echt voelt, hulp vragen … Het zijn nog altijd taboes, ook voor de jongste generatie. Warme Stad Leuven wil daar verandering in brengen en werkt drie jaar lang aan meer welbevinden en veerkracht van kinderen en jongeren. Sinds 10 oktober, Werelddag voor Geestelijke Gezondheid, verschijnen er prikkelende boodschappen in het straatbeeld … Een ketting van warme slogans die kinderen en jongeren een hart onder de riem steekt. Vandaag, 22 november, overhandigde de stad Leuven haar slogan aan Arktos vzw. De slogan werd gemaakt door Carmien Michels, Europees kampioen Slam Poetry. Jongeren begeleid door Arktos vzw brachten hem samen met woordkunstenaar Hans Geyens aan achter de bar van Hal 5.

Zevenendertig Leuvense organisaties waaronder buurtwerkingen, bijzondere jeugdzorg, huisartsen, scholen, de geestelijke gezondheidszorg … namen tot nu toe al deel aan de kettingactie. Ze kregen een warme slogan die ze kunstig op een gevel of raam aanbrachten en daagden op hun beurt een andere organisatie uit om hetzelfde te doen. 

De actie leverde al heel wat fijne contacten op tussen organisaties. En ook mooie slogans zoals “Hoe sociaal zijn jouw media?“, “De warmste momenten van de dag beleef je samen”, “Zet jezelf vandaag centraal” … Of de slogan van slam poëet, Carmien Michels “Elke popcorn was ooit maïs, wachtend op warmte”. De stad overhandigde deze vandaag aan de jongeren van Arktos vzw.

Bieke Verlinden, schepen van sociale zaken, verduidelijkt: “Spreken over gevoelens en kwetsbaarheid moet kunnen in Leuven. We willen een stad zijn zonder taboes wanneer je een dipje of het mentaal moeilijk hebt. Aandacht voor geestelijke gezondheid, veerkracht en weerbaarheid in de kindertijd legt een sterke basis om je in je verdere leven goed te voelen. In een Warme Stad heeft iedereen de taak om er echt te zijn voor kinderen en jongeren”.

Het projectteam grijpt de actie aan om verder in gesprek te gaan met de deelnemende organisaties. Jolien Minnen, projectverantwoordelijke Logo Oost-Brabant: “Ik ga bij alle deelnemers langs voor een interview. Ik wil weten hoe zij hun rol zien in een Warme Stad. Na afloop wil ik alle getuigenissen bundelen in een filmpje en aan jongeren tonen dat heel wat organisaties om hen bekommerd zijn en hun deur openzetten. Kandidaat-organisaties zijn nog steeds welkom, en dat mogen zeker ook profit-organisaties zijn, met een warm hart voor kinderen en jongeren.”

De actie eindigt op 25 april 2018 in Hal 5, op V-day, een evenement voor jongeren over veerkracht. De meest prikkelende boodschappen vallen die dag in de prijzen. Alle slogans zijn te vinden via #LeuvenPrikkelt!.

Het project Warme steden wil de veerkracht van kinderen en jongeren versterken. De stad Leuven werd samen met Gent, Genk, Brugge en Turnhout geselecteerd voor dit project. Het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie, Logo Oost-Brabant, LUCAS KU Leuven en het Fonds “GaVoorGeluk” ondersteunen de 5 steden.

Contacteer ons
Bieke Verlinden schepen van sociale zaken, werk en studentenzaken
Dirk Vansina schepen van burgerzaken, monumentenzorg, jeugd, feestelijkheden en toerisme
Heidi Du Laing medewerker gezondheidsbeleid stad Leuven
Jolien Minnen projectmedewerker ‘Warme Stad’ Logo Oost-Brabant
Bieke Verlinden schepen van sociale zaken, werk en studentenzaken
Dirk Vansina schepen van burgerzaken, monumentenzorg, jeugd, feestelijkheden en toerisme
Heidi Du Laing medewerker gezondheidsbeleid stad Leuven
Jolien Minnen projectmedewerker ‘Warme Stad’ Logo Oost-Brabant
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven