Leuven rondt restauratie van 12e-eeuwse stadsomwalling in stadspark af

De restauratie van de stadsomwalling in het Sint-Donatuspark is klaar. Daarmee rondt de stad Leuven een ambitieus erfgoedproject af: het herstel van de overgebleven delen van de eerste middeleeuwse stadsmuur. Die muur, opgetrokken tussen 1190 en 1235, vormt een uitzonderlijk stuk stadsgeschiedenis.

“De muur in het stadspark is een van de meest tastbare restanten van de 12e-eeuwse omwalling. Er is het voorbije anderhalf jaar hard gewerkt om de muur opnieuw stabiel te maken en ook visueel in ere te herstellen. Dankzij het hergebruik van authentieke stenen en een innovatieve aanpak is deze muur niet alleen duurzaam gerestaureerd, maar oogt hij ook als vanouds. Je kan hem van dichtbij bekijken langs het wandelpad dat er langs loopt en nu opnieuw open is”, zegt schepen van monumenten en onroerend erfgoed Dirk Vansina.

Na de instorting van een deel van de muur begon de stad aan een grondige studie en voorbereiding. Door het grote niveauverschil met de aanpalende tuinen kampte de muur met stabiliteitsproblemen. De stad versterkte daarom de fundering met micropalen en een betonnen ondersteuningsconstructie. Vervolgens kwam een zorgvuldige restauratie van het metselwerk, waarbij schadelijke begroeiing werd verwijderd, voegen werden hersteld en zwaar verweerde stenen vervangen. De afwerking gebeurde met een ‘soft-capping’, een begroeiing van verschillende soorten vetplanten die het metselwerk beschermen tegen weersinvloeden.

Het herstel van de omwalling in het stadspark is het sluitstuk van dit erfgoedproject. Intussen zijn vrijwel alle bovengrondse restanten van de eerste Leuvense stadsomwalling in ere hersteld. Zo werden eerder al de twee torens op de Hertogensite, een muurfragment in de Redingenstraat aan zaal Reynaertghesellen, de Janseniustoren en Justus Lipsiustoren aangepakt. Zelf restaureerde de stad het Handbooghof en nu dus de muur van het stadspark en de Donatustoren.

Uitzonderlijk erfgoed
Dat Leuven vandaag nog zoveel delen van haar 12e en 13e-eeuwse stadsomwalling kan tonen, is uitzonderlijk. Ooit telde de stad elf stadspoorten, twee waterpoorten en 31 torens. Vandaag kunnen bewoners en bezoekers deze geschiedenis opnieuw beleven, verspreid over het stadscentrum, met het Sint-Donatuspark als knap sluitstuk. Naast de gerenoveerde restanten zijn er ook tal van plaatsen waar de omwalling een impressie kreeg in het straatbeeld, bijvoorbeeld via sporen in cortenstaal. De speelfontein op het Hooverplein is dan weer een kunstige plattegrond van de eerste stadsomwalling.

“Leuven kiest resoluut voor het bewaren van haar erfgoed. Met deze restauratie staat de omwalling opnieuw stevig op zijn plaats voor een kleine eeuwigheid. Dankzij vakmanschap, historisch respect en innovatieve technieken geven we ons verleden een prominente plek in de stad van vandaag”, besluit schepen Vansina.

 

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 27 27

communicatie@leuven.be