Leuven scoort sterk in vernieuwde Europese monitor van culturele en creatieve steden

De Europese Commissie heeft haar nieuwe monitor van culturele en creatieve steden gepubliceerd. In de monitor scoort Leuven heel goed, vooral op gebied van talent en onderwijs, intellectuele eigendom en innovatie, creatieve economie en de kwaliteit van overheid. Leuven is daarmee één van de meest creatieve en culturele steden van het land en nummer vijf in de ranking met Europese steden van de grootte van Leuven. 

De monitor van de Europese Commissie brengt de creatieve en culturele sectoren van 190 steden uit 30 landen in kaart, om te bekijken hoe de culturele en creatieve scène in die steden bijdraagt tot sociale ontwikkeling, economische groei en jobcreatie. 

Leuven scoort het best onder steden met een vergelijkbaar profiel op vlak van talent en onderwijs, creatieve economie, intellectuele eigendom en innovatie en de kwaliteit van de overheid. “De creatieve en culturele sector in Leuven floreert, zoveel is duidelijk”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani. “Het toont ook dat ons beleid van de voorbije jaren om de creatieve en culturele scène in Leuven te stimuleren zijn vruchten afwerpt.”

Onder meer initiatieven als Leuven MindGate Creativity, waarbij creatieve spelers ruimte krijgen om elkaar te ontmoeten, van frisse, jonge start-ups tot gevestigde waarden, laten de sector groeien. Ook de samenwerking met KU Leuven – de meest innovatieve universiteit van Europa – en haar spin-offs zijn een magneet voor creatieve talenten. De sector zorgt ook voor tewerkstelling: 37 procent van de Leuvense zelfstandigen en 6,5 procent van de werknemers is actief in de culturele en creatieve sector. 

Ook in de vorige versie van de monitor, uit 2017, gooide Leuven hoge ogen. “En met projecten zoals de Podiumkunstensite en de verdere ontwikkeling van de Vaartkom als creatieve hub zal de creatieve en culturele sector van onze stad verder blijven groeien”, besluit Ridouani.
 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]