Leuven solidair met Oekraïne

Stad maakt onmiddellijk 56 opvangplaatsen voor Oekraïense vluchtelingen vrij

Naar aanleiding van de Russische invasie in Oekraïne betuigt de stad Leuven haar medeleven aan de Oekraïense bevolking en veroordeelt deze oorlogsdaden ten stelligste. Op donderdag 3 maart 2022 om 16.45 uur organiseert de stad daarom samen met de Oekraïense en Russische gemeenschappen in Leuven een solidariteitsmoment aan het historisch stadhuis op de Grote Markt. ‘Deze oorlog kan niet gerechtvaardigd worden. We veroordelen deze invasie dan ook en leven mee met de vele slachtoffers. Zoals steeds is de solidariteit bij de Leuvenaars erg groot, daarom roepen we de Leuvense gemeenschap op om donderdag mee hun steun te komen betuigen aan de Oekraïense bevolking. Vanuit de stad maken we bovendien onmiddellijk 56 opvangplaatsen beschikbaar. We krijgen ook al spontaan aanbod van Leuvenaars om oorlogsvluchtelingen in eigen huis op te vangen. Leuven toont zich wederom solidair en zorgzaam”, aldus burgemeester Mohamed Ridouani.

Solidariteitsmoment
Op donderdag 3 maart 2022 om 16.45 uur organiseert de stad Leuven samen met de Oekraïense en Russische gemeenschappen in Leuven een steunbijeenkomst voor het historisch stadhuis op de Grote Markt. Om 17.00 uur zullen burgemeester Mohamed Ridouani, en o.a. Mykola Paliukh, priester van de Oekraïens-Griekse Katholieke parochie, en Liza Feyaerts, directeur van de Russische school, de deelnemers toespreken, de oorlog veroordelen, oproepen tot vrede, en brede solidariteit en steun betuigen aan de getroffen bevolking. Alle Leuvenaars zijn welkom om deel te nemen.

Hulp aan de getroffen gebieden
De stad plant zelf acties, en steunt andere acties waar het kan. Zo helpt de stad bij de inzamelactie van AB-InBev door gericht spullen te helpen inzamelen. Zij bezorgen vanuit Leuven in de komende dagen 2.000 blikken drinkwater, maar daarnaast ook voeding en basisuitrusting zoals dekens en slaapzakken aan hun werknemers in de getroffen gebieden. Daarnaast nemen zij ook andere noodzakelijke spullen mee.

Leuvense organisaties die gericht inzamel- en solidariteitsacties opzetten, kunnen dit aan de stad laten weten via [email protected].

Noodopvang
“Als stad maken we onmiddellijk 56 noodopvangplaatsen op de Scheutsite vrij op korte termijn en bekijken volop wat er mogelijk is op langere termijn. We krijgen ook heel wat aanbod van Leuvenaars om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Leuven laat zich opnieuw van haar warmste kant zien en daar zijn we dankbaar voor. Inwoners kunnen op www.leuven.be/solidariteit-met-oekraine terecht om hun bereidheid tot opvang van vluchtelingen in eigen huis te melden”, aldus burgemeester Ridouani.
In de komende dagen onderzoekt de stad verdere opvangmogelijkheden en bereidt deze voor, evenals de coördinatie van het aanbod door inwoners.

Meer info
Meer informatie kan je terugvinden op www.leuven.be/solidariteit-met-oekraine. We voorzien op deze pagina steeds de meest recente informatie.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]