Leuven staat op tegen racisme en discriminatie

"Sta jij mee op tegen racisme?" Met die vraag lanceert de stad vandaag haar nieuwe sensibiliseringscampagne ‘Got Your Back/Ik Sta Op’. De stad wil Leuvenaars tonen dat ze kunnen reageren als ze getuige zijn van racistisch gedrag en zo een actieve omstaander worden.

Elk jaar lanceert de stad Leuven op de Internationale dag tegen Racisme en Discriminatie een campagne om bewustzijn rond racisme te creëren, om samen te bouwen aan een Leuven zonder racisme. Dit jaar focust de campagne op de rol van de omstaander. “We merken dat mensen die getuige zijn van racistisch en discriminerend gedrag vaak niet weten hoe zij goed kunnen reageren”, zegt schepen van diversiteit, Lalynn Wadera. “We horen steeds dezelfde vragen terugkomen:  ‘Had ik iets kunnen doen?’, ‘Had ik niet méér kunnen doen?’, ‘Heb ik wel gepast gereageerd?’. Mensen die racisme ervaren, voelen zich nog te vaak in de steek gelaten. Dat leidt tot frustraties, bij henzelf en bij omstaanders. Want als getuige wil je meestal wel reageren, maar je weet niet hoe dat kan”, aldus schepen Wadera.

Shoe tags
Een actieve omstaander worden, vraagt moed en kennis over hoe je kan reageren. Met de campagne geeft de stad Leuvenaars in de eerste plaats een zetje om op te staan. “Omstaanders  zullen vaak naar de grond staren wanneer ze geconfronteerd worden met dergelijke situaties. Daarom delen we shoe tags uit met daarop ‘Got Your Back’ of ‘Ik Sta Op’ . Telkens wanneer je naar je schoenen kijkt, word je herinnerd aan je rol als omstaander. Op die manier willen we mensen motiveren om op te kijken en te reageren”, zegt schepen Wadera.

Je vindt de shoe tags onder andere aan het onthaal in het stadskantoor, in de Leuvense bibliotheken en buurtcentra, het onthaal van OHL, KU Leuven en De Nomade. Een overzicht van de exacte locaties vind je op www.leuven.be/ikstaop.

Hoe reageren?
De stad geeft meteen ook drie concrete tips  om gepast te reageren wanneer je getuige bent van racistisch en discriminerend gedrag. Deze staan op het postkaartje dat samen met de shoe tags wordt verspreid.  

  • Spreek
    Spreek de persoon aan en maak duidelijk dat dit soort gedrag kwetst en niet ok is.
  • Kom tussen
    Plaats jezelf letterlijk tussen de dader en het slachtoffer. Zo bescherm je het slachtoffer. En toon je aan de dader dat dit gedrag niet kan.
  • Help elkaar
    Start een gesprek met het slachtoffer. Vraag naar het uur of doe alsof je elkaar kent. Zo leid je de dader af. Ben je te laat om in te grijpen? Spreek ook dan het slachtoffer nog aan. Dat geeft steun.

“Elkaar helpen  is eigenlijk de belangrijkste. Want zelfs als je op het moment zelf niet kan reageren, is het van belang dat je achteraf steun biedt”, stelt schepen Wadera.

Een QR-code op het postkaartje leidt je ook naar twee video’s van racistisch incident. De ene is al explicieter dan de andere. “Dat is een bewuste keuze, want soms zijn er situaties waarvan mensen niet altijd beseffen dat hun gedrag kwetsend is. De filmpjes tonen hoe je gepast zou kunnen reageren. Je kan de tips ook delen met anderen door het postkaartje te versturen. Zo kan je anderen aanmoedigen om mee op te komen tegen racisme”, vertelt schepen Wadera.

Leuven zonder racisme
De stad Leuven heeft de voorbije jaren al verschillende sensibiliseringsacties tegen racisme georganiseerd op en rond 21 maart, sinds ze in 2018 werd Leuven lid van ECCAR. Dat is de Europese Coalitie van Steden Tegen Racisme. Door deel uit te maken van de ECCAR, kan Leuven ervaringen uitwisselen met andere steden. Een Leuven zonder racisme is het doel, en daarvoor neemt de stad verschillende initiatieven. Zo zet ze in op monitoring van racisme en discriminatie met behulp van praktijktesten en is er een samenwerking met Unia om slachtoffers te ondersteunen. De stad werkt ook aan een inclusief personeelsbeleid en ondersteunt de verschillende maatschappelijke en sectorale initiatieven die racisme en discriminatie trachten terug te dringen.

De kleurpotlodenactie is daar een voorbeeld van. Door kleurpotlodensetjes in zeven verschillende huidskleuren uit te delen, geeft de stad Leuven de boodschap dat huidskleur meer is dan zalmroze en dat verschil er mag zijn.

Vorig jaar maakte de stad de vele vormen van racisme zichtbaar door middel van getuigenissen en een afficheactie waarbij mensen konden tonen dat ze mee gaan voor een Leuven zonder racisme. “Dit jaar bouwen we daarop verder door Leuvenaars de kans te bieden om niet enkel hun engagement te tonen, maar ook de handvaten aan te reiken om effectief tussen te komen in discriminerende situaties. Want hoe minder racisme, hoe meer Leuven”, besluit de schepen.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be