Leuven tovert etalages om tot pareltjes

Leuven zet in op beleving en innovatie. Deze week onthulde schepen van handel Johan Geleyns zes taferelen in creatief ingerichte etalages van leegstaande winkelpanden. “In coronatijd moeten we soms wat meer out-of-the-box denken om inwoners die een frisse neus halen en shoppers die bestellingen of take-away komen ophalen net dat tikkeltje extra beleving te geven. Met de zes etalages verrassen we hen en tegelijk richten we ons op leegstand”, zegt Johan Geleyns. De etalages zijn te bezichtigen tot 15 januari.

Samen de winter door
De etalages zijn deel van de campagne ‘Beleef Het In Leuven’. Daarmee wilde de stad met handelaarsverbond Liefst Leuven inzetten op coronaveilige beleving in de winkelstraten. “Door lege etalages in te vullen, zorgen we toch voor een leuke beleving met respect voor het afstand houden. Door noodzakelijke verstrengingen van de coronamaatregelen zijn veel winkels nu gesloten, maar met deze originele vitrines steekt de stad haar bewoners en bezoekers graag een hart onder de riem. Het is een fijne ontdekkingsreis in de wandelstraten als antwoord op de stilte in de stad”, aldus schepen Johan Geleyns. 

Ook Liefst Leuven is positief: “Het klopt dat veel winkels tijdelijk moeten sluiten, maar dat betekent niet dat alles er verlaten bij moet liggen”, zegt handelscoach Tine Vandeweerd. “We sporen onze handelaars aan om te zorgen dat hun etalages er blinkend bij liggen, want Leuven is en blijft aantrekkelijk voor wie er wandelt, woont of gewoon take-out komt afhalen bij horecazaken.”

Johan Geleyns is tevreden over de creativiteit waarmee stad Leuven en Liefst Leuven samenwerken om positieve beleving te creëren, want dat is niet eenvoudig nu. “We moeten eerlijk zijn, het is niet de meest gemakkelijke periode. Juist daarom vind ik het fantastisch dat we kiezen voor unieke en soms zelfs bewegende decors in de vitrines. Terwijl we met zijn allen de marathon inzetten om door deze moeilijke coronacrisis te raken, zullen de spraakmakende etalages zeker en vast een lichtpunt zijn de komende weken.”

Vastgoedeigenaars doen mee
Zoals in andere centrumsteden zijn ook in Leuven leegstaande winkelpanden. “Door lege etalages in te vullen, verrassen we wie door de winkelstraten loopt. Maar tegelijk werken we ook aan oplossingen voor de groeiende leegstand”, zegt Johan Geleyns. “We gingen in zee met enkele projecteigenaars die al verschillende panden herwerkten met mooie resultaten. Mooi voor de passanten maar ook een uniek voordeel voor eigenaars. Want een ingevulde etalage zorgt ervoor dat het gebouw er niet verlaten uitziet en hoe meer voorbijgangers het pand bekijken, hoe groter de kans op een potentiële nieuwe huurder.” Eigenaars van een pand dat momenteel leeg staat, kunnen ook instappen in deze fijne samenwerking door contact op te nemen met economie@leuven.be.

Andere invulling
“De dienst handel en economie is niet de enige stadsdienst die wil inzetten op invulling van lege etalages. We merken dat het ook andere stadsdiensten inspireert”, vult schepen Geleyns aan. “Een werkgroep onderzoekt ondertussen hoe de etalages een alternatief kunnen bieden voor groepen en activiteiten die lijden onder de coronamaatregelen. Voor jeugd en cultuur wordt de piste onderzocht om (jonge) kunstenaars een podium te geven in de lege etalages.”

Zes unieke etalages
Drie ontwerpers kozen elk twee thema’s. Zo is een van de etalages een knipoog naar de recent gewonnen iCapital-award voor innovatie. Of wat gedacht van een idyllisch winterlandschap, ontworpen door de kunstenaar die ook de ruimtevaarder aan de Vaartkom creëerde? Je vindt in de stad ook een ‘IJsbeer in bad’ en kan binnenkijken in het labo van ‘De kleine wetenschapper’. De moeite voor jong én oud om een kijkje te nemen. 

Op deze zes adressen kan je de uniek ingerichte etalages van leegstaande panden bewonderen:

  • Tiensestraat 11: winterlandschap - Pieter Janssens
  • Brusselsestraat 36: treinrit door 5 compartimenten - Pieter Janssens
  • Bondgenotenlaan 72: ijsbeer gaat in bad - Koen Overloop
  • Bondgenotenlaan 81: labo van de kleine wetenschapper - Koen Overloop
  • Bondgenotenlaan 49: Leuven innoveert! - creatief bureau Fugzia
  • Bondgenotenlaan 121: Leuven vervoert! - creatief bureau Fugzia
Contacteer ons
Johan Geleyns schepen van sport, handel en werk, stad Leuven
Leen Cockx Evenementenplanner, stad Leuven
Tine Vandeweerd handelscoach, Liefst Leuven
Johan Geleyns schepen van sport, handel en werk, stad Leuven
Leen Cockx Evenementenplanner, stad Leuven
Tine Vandeweerd handelscoach, Liefst Leuven
Over Stad Leuven

In de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven