Leuven trekt met bijenwagen de stad rond

De bijen hebben het moeilijk in onze contreien. Hun aantal gaat achteruit, onder invloed van het gebruik van pesticiden en een minder natuurlijke leefomgeving. “Terwijl bijen onmisbaar zijn voor onze voedselproductie”, zegt schepen van Leefmilieu Mohamed Ridouani. Om onze bijenpopulatie een boost te geven, lanceerde het stadsbestuur een bijenplan. Een van de acties is de gloednieuwe bijenwagen, gemaakt door verschillende afdelingen binnen de directie Openbaar Domein.

De bijenwagen is een oude werfwagen, die speciaal is omgebouwd tot een mobiel infopunt over bijen. “Wie in Leuven iets rond bijen wil organiseren, zoals een kinderworkshop, of een infoavond voor buurtbewoners om bijvriendelijke tuinen aan te leggen, kan de bijenwagen aanvragen bij de afdeling groenbeheer”, zegt Ridouani. “Zo willen we zoveel mogelijk Leuvenaars informeren over de wondere wereld van de bijen.”

Gratis bloemenzaad
Stadsimker Staf Kamers kreeg de eer om als eerste de bijenwagen te gebruiken. Hij deelde vandaag op de Grote Markt bijenvriendelijk bloemenzaad uit en gaf info over hoe je je tuin optimaal kan inrichten voor de bijen.  “Je kan ook aan het onthaal van het stadskantoor, in de kruidtuin en in de bib een zakje bloemenzaad gratis krijgen”, zegt Ridouani.

Bijenwagen
De bijenwagen kan een twintigtal mensen ontvangen en heeft een ingebouwd beeldscherm om films en foto’s op te vertonen. De zijkant van de wagen kan volledig geopend worden zodat er een podium uitgerold kan worden.

De bijenwagen zal nog op enkele evenementen in Leuven opduiken: tijdens de jaarlijkse ruilbeurs voor bloemen en zaden op zondag 8 april, de Leuvense Bloemenmarkt op 5 mei, het opendeurweekend van de tuinbouwschool De Wijnpers op 19 en 20 mei, op het stadslandbouwfestival Leuven Boert van 16 juni en op Leuven Kermis op 3 september.

Bijenplan
Het bijenplan van het stadsbestuur wil op verschillende manieren het aantal bijen in Leuven omhoog schroeven. “Met de opening van de nieuwe bijenhal in de Abdij van Park en de aanstelling van stadsimker Staf werken we vooral aan preventie en het informeren van de Leuvenaars. Verschillende scholen en verenigingen gingen er al op bezoek”, vertelt Ridouani. “Ook het aantal Leuvense imkers zit in de lift.”

Op verschillende locaties ondersteunt de stad imkers, zoals op Keizersberg en aan de Abdij van Vlierbeek. Verder gebruikt de Leuvense groendienst geen pesticiden meer. Sommige grasvelden worden niet intensief gemaaid, zodat er meer bloeiende planten voor de bijen zijn. Uit onderzoek van Natuurpunt blijkt dat die aanpak zijn vruchten afwerpt: meer dan de helft van de in Vlaanderen voorkomende bijensoorten zijn in Leuven terug te vinden.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]