Leuven trekt ten strijde tegen de sigarettenpeuk en deelt zakasbakjes uit

In het kader van de Week van de Handhaving van 2 tot 8 oktober vraagt stad Leuven extra aandacht voor sluikstort en zwerfvuil. Focus ligt op sigarettenpeuken op het openbaar domein. Gemeenschapswachten, wijkinspecteurs en stadsmedewerkers gingen de voorbije dagen op pad, spraken rokers aan en deelden 300 zakasbakjes uit. Op die manier wil de stad de hoeveelheid sigarettenpeuken op het openbaar domein terugdringen. 

“Sigarettenpeuken zijn veel vervuilender dan vaak wordt gedacht”, vertelt schepen van stadsreiniging Thomas Van Oppens. “Veel mensen staan er niet bij stil dat het 2 tot 15 jaar duurt voor een peuk afgebroken is, of dat heel wat peuken in onze waterlopen belanden en zo de vissen en de natuur vergiftigen. In aantal vormen peuken de helft van het zwerfvuil.”

Zakasbakjes van gerecycleerde peuken
Onderzoek toont aan dat rokers maximaal twee tot vijf stappen willen zetten om van hun sigarettenpeuk af te geraken. Overal asbakken plaatsen is onmogelijk. Maar er bestaan wel zakasbakjes: kleine doosjes waar rokers hun peuken in kunnen bewaren tot ze bij een vuilnisbak komen. Voor alle duidelijkheid: je mag peuken, op voorwaarde dat ze gedoofd zijn, in de vuilnisbak gooien. Gemeenschapswachten, wijkinspecteurs en stadsmedewerkers deelden de voorbije week maar liefst 300 zulke zakasbakjes uit aan Leuvense rokers. Ze gingen onder andere op pad tijdens de vrijdagmarkt in het centrum. Ze wezen rokers er ook op dat peuken op straat gooien strafbaar is: wie zijn peuk op straat gooit, kan een GAS-boete krijgen die kan oplopen tot 350 euro.

“Naast het sensibiliserende luik, was de actie ook voor ons zeer interessant. Het bood ons de kans om het probleem vanuit het perspectief van de roker te bekijken. Veel rokers zien een weggegooide sigarettenpeuk als iets onschuldigs, maar erkennen het probleem ook. Een leuk weetje is dat de zakasbakjes die we dit jaar uitdelen voor 80% gemaakt zijn van gerecycleerde peuken, een innovatief en circulair verhaal!”, aldus schepen Van Oppens.

Een aantal jaar geleden deelde de stad al een keer zakasbakjes uit. Dat was toen ook al een succes. 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]