‘Leuven vergeet je niet’ sluit op 1 november af met troostconcerten op de Stadsbegraafplaats

Leuven is dit jaar Trooststad met de troostcampagne Reveil21. Daarom organiseert de stad dit najaar tientallen troostacties rond verlies, rouw en hoop. Op 1 november vindt op de Stadsbegraafplaats het integer slotmoment van ‘Leuven vergeet je niet’ plaats. Onder andere Bart Peeters, Selah Sue, Stan Van Samang en Ronny Mosuse brengen serene troostconcerten. Lieve Blancquaert neemt de presentatie voor haar rekening. Het slotmoment wordt ook live uitgezonden op ROBtv en HLN Live.

De afgelopen periode moesten we in Vlaanderen afscheid nemen van meer dan 100.000 mensen. Dit gebeurde vaak onder moeilijke omstandigheden: via webcam, zonder knuffel of samenzijn. Daarom steekt Leuven, in samenwerking met vzw Reveil en met steun van de Nationale Loterij, een hart onder de riem van alle Vlamingen door samen even stil te staan bij de mensen die we moeten missen. Op 1 november, Allerheiligen, kunnen nabestaanden overdag terecht op de verschillende Leuvense begraafplaatsen voor integere concertjes. ’s Avonds kan je deelnemen aan het gratis slotmoment van ‘Leuven vergeet je niet’ op de Stadsbegraafplaats.  

Tijdens het slotmoment komen getuigenissen aan bod van mensen die in de frontlinie tegen het virus vochten. Daarnaast is er duiding door psychologen en trekkers van de verschillende geloofsovertuigingen in Vlaanderen. Fotograaf en tv-maker Lieve Blancquaert, die met haar programma Last Days de wereld rondtrok op zoek naar warme rouwculturen, leidt de uitzending in goede banen, samen met rouwspecialist An Hooghe, medebestuurder van vzw Verlies Verbindt. Artiesten als Bart Peeters, Selah Sue, Stan Van Samang en Ronny Mosuse brengen ingetogen troostmuziek. Om alles coronaveilig te laten verlopen moet je hiervoor op voorhand inschrijven. Dat kan via www.leuven.be/slotevent-reveil.

Het serene slotmoment wordt ook live uitgezonden op ROBtv en HLN Live.

Leuven trooststad
"De coronaperiode sloeg een diepe bres in het afscheid nemen en rouwen”, vertelt Bieke Verlinden, schepen van zorg en welzijn, wijkwerking en begraafplaatsen. “De verplichte afstand en het uitgestelde afscheid hebben bij velen van ons wonden nagelaten. Daarom wil Leuven dit najaar een collectieve uiting bieden aan het gemis van het voorbije jaar. Mensen moesten afscheid nemen zonder knuffels, laatste groet of gewoon nog even samenzijn. Dat doet pijn, het vraagt tijd. Het is zo belangrijk om verdriet samen te verwerken. Daarom willen we dit najaar troost bieden aan al wie iemand mist”, zegt schepen Bieke Verlinden.

Pieter Deknudt, oprichter van vzw Reveil: "Al jaren bouwen heel wat prachtige troostorganisaties aan een zachte rouwrevolutie. We zoeken graag mee aan een warmere en meer open manier van omgaan met verlies. We geloven dat muziek een krachtig middel is om pijn en verdriet te verlichten."

In trooststad Leuven loopt acht weken lang een troostfestival onder de naam ‘Leuven vergeet je niet’, met tientallen ingetogen en troostende evenementen. Zo is er op zondag 31 oktober ‘De Grote Oversteek’, een troostactie waarbij 1.425 kaarsjes op de Dijle te water worden gelaten. Eén kaarsje voor elke Leuvenaar die tijdens de coronaperiode heenging. 

Troostacties
Samen met meer dan twintig troostorganisaties doet vzw Reveil een oproep aan verenigingen om een lokale #troostactie te organiseren rond 1 november. Meer info hierover en een  hartverwarmend oproepfilmpje vind je op https://www.reveil.org/

Pieter Deknudt: "Er zijn al tientallen verenigingen die in hun gemeente troostactie opzetten. Jeugdbewegingen die stille fakkeltochten organiseren, Ferm-afdelingen die taartjes bakken voor het woonzorgcentrum, een breiclub die sjaaltjes maakt voor mensen die iemand verloren."  

Slotmoment Leuven vergeet je niet

  • 1 november van 17 tot 18 uur
  • Stadsbegraafplaats Leuven (Nieuwe Kerkhofdreef, Heverlee)
  • inschrijven verplicht via www.leuven.be/slotevent-reveil
  • ook te volgen via livestream op HLN Live en ROBtv

 

Contacteer ons
Bieke Verlinden schepen van zorg en welzijn, wijkwerking en begraafplaatsen, stad Leuven
Roel Van Roosbroeck deskundige begraafplaatsen’, stad Leuven
Pieter Deknudt Reveil vzw
Bieke Verlinden schepen van zorg en welzijn, wijkwerking en begraafplaatsen, stad Leuven
Roel Van Roosbroeck deskundige begraafplaatsen’, stad Leuven
Pieter Deknudt Reveil vzw
Over Stad Leuven

In de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven