Leuven vergroent samen met scholen speelplaatsen en stelt ze open voor publiek

Leuvense scholen hebben de voorbije jaren hard gewerkt om hun speelplaats te ontharden en te vergroenen. 23 basis- en secundaire scholen kregen daarvoor financiële steun van de stad. Acht basisscholen stellen hun speelplaats ook buiten de schooluren open voor Leuvenaars. Zij kunnen hier vanaf nu op woensdagnamiddag of in het weekend met hun kinderen gaan ravotten.

“De meeste Leuvenaars zullen zich hun eigen speelplaats nog wel herinneren: die typische stenen vlaktes waar je misschien snel op uitgekeken was. Dat is niet meer van deze tijd. De klimaatuitdagingen hebben ons geleerd dat scholen met de ontharding en de vergroening van hun speelplaats de ecologische voetafdruk van de stad kunnen verkleinen”, weet schepen van onderwijs Lalynn Wadera. “Meer klimaatneutrale en tegelijk aangenamere en avontuurlijkere speelplaatsen, daar gaan we voor.”

De stad voorziet een financiële ondersteuning voor scholen die een speelplaats ontharden en vergroenen. Dat kan via een toelage voor het ontwerp en de opvolging van het project, of voor de kosten van de realisatie van een goedgekeurd ontwerp. Zij gaan dus zelf aan de slag om hun speelplaats om te bouwen en maken daarbij duurzame keuzes voor inplanting en materiaal. De interesse bij de scholen is duidelijk groot, want 23 Leuvense scholen tekenden al in voor het project, goed voor een steun van 240.000 euro vanuit de stad. “De ouderraden, directies en stad Leuven werken hiervoor nauw samen om deze groene trajecten tot een mooi eind te brengen. De resultaten zijn verbluffend mooi", vertelt schepen Wadera.

Openstellen voor de buurt
“De klassieke grijze, verharde speelplaatsen omvormen tot groene speelplaatsen met rustige hoekjes en avontuurlijke plekjes én die speelplaatsen ook toegankelijk maken voor de buurt. Dat is het opzet van 'groenplaats'”, stelt schepen van Jeugd Dirk Vansina. “We breiden de ‘speeltijd’ uit na de schooluren en zo kunnen ook gezinnen uit de buurt vanaf nu genieten van al dat speelgroen. Het is een win voor de scholen die een eigentijdse speelplaats krijgen en een win voor de buurt die er nieuwe speelruimte bij krijgt. Het zijn mooie voorbeelden van optimaal gebruik van financiële middelen en van de schaarse (speel)ruimte in de stad”, aldus schepen Vansina.

“De scholen die ervoor kiezen om hun groenplaats open te stellen, kunnen intekenen op een extra subsidie van 3.000 euro”, weet schepen Wadera. “De samenwerking stopt echter niet daar”, benadrukt Vansina. “Ook na de opening van de groenplaatsen willen we als stad ervoor zorgen dat kinderen steeds veilig kunnen spelen. Om de scholen te ontlasten, neemt de stad na de openstelling het onderhoud en de controle van de groenplaatsen op zich. Het is een mooie samenwerking waarvan we hopen er in de toekomst nog veel meer te mogen opstarten.”

Deelnemende scholen ​
De voorbije jaren investeerden in totaal 23 Leuvense scholen in de ontharding van hun speelplaats. Ondertussen zijn er al 18 groenplaatsen gerealiseerd en zetten de eerste scholen hun poorten open na schooltijd, onder meer Basisschool Hertog Karel in Wilsele, De Grasmus in Leuven en vrije basisschool Ter Bank in Heverlee. Enkele andere scholen zijn gestart met het traject van openstelling, zoals het Redingenhof en Vrije Basisschool Ter Bank vestiging Egenhovenweg. De speelmomenten en openingsuren kunnen verschillen van school tot school. Op www.leuven.be/groenplaats vind je meer info.

 

Website preview
Groenplaats
Groenplaatsen zijn groene speelplaatsen van Leuvense scholen die we openstellen buiten de schooluren.
Stad Leuven

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]