Leuven verkleint de digitale kloof

Netwerk 'Iedereen Digitaal @ Leuven' viert eerste verjaardag

Een computer gebruiken om je ergens te registreren of een afspraak te maken. Het lijkt evident, maar dat is het niet voor iedereen. Bijna 1 op de 10 Belgen heeft geen internetverbinding en bijna 1 op de 2 Belgen heeft te weinig digitale vaardigheden om helemaal mee te zijn. Vandaag, 11 oktober, staat in Leuven alles in het teken van digitale inclusie. Want al een jaar lang werken diverse partners via het netwerk ‘Iedereen Digitaal @ Leuven’ samen om elke Leuvenaar de kans te geven om mee te groeien in de digitale samenleving. Dat vierden de partners vandaag tijdens een speciale netwerkwerk. ​  

“Meer en meer organisaties bieden de mogelijkheid om alles digitaal af te handelen. Een busticket kopen, een postpakket ophalen, een doktersafspraak maken, een opleiding volgen, solliciteren enzovoort … Het kan allemaal via internet”, zegt schepen van welzijn Bieke Verlinden. “De digitale evolutie gaat snel en we mogen er niet van uitgaan dat iedereen zomaar mee kan. We zien dat sommige mensen geïsoleerd geraken. Om digitale uitsluiting te voorkomen, startten we ‘Iedereen Digitaal @ Leuven’. Daarmee zetten we Leuvenaars op weg en houden hen aan boord van de digitale evolutie. We zorgen ervoor dat iedereen die dat wil toegang heeft tot een toestel met internetverbinding.” 

Corona, de confrontatie
“Dat we daarvoor als netwerk extra inspanningen moeten leveren, is duidelijk geworden in de coronacrisis”, zegt schepen van onderwijs Lalynn Wadera. “We moesten toen in één week tijd overschakelen naar afstandsonderwijs. Het werd al snel duidelijk dat sommige gezinnen geen of te weinig computers of andere toestellen met een goede internetverbinding hadden. Corona zette de nood op scherp”, herinnert Wadera zich nog goed. “Dankzij ons sterk netwerk hier in Leuven zijn we er toen in geslaagd om in twee maanden tijd 650 laptops te verzamelen en gebruiksklaar te maken voor kinderen en jongeren.” 

Vijf diensten
Er wordt in Leuven al jaren rond e-inclusie samengewerkt, en dit is met ‘Iedereen Digitaal @ Leuven’ in een stroomversnelling gekomen. Het netwerk heeft, met de steun van de stad en met de hulp van Vlaamse subsidies voor Digibanken, het voorbije jaar verschillende diensten verder uitgerold. Eerst en vooral is er het verzamel- en herstelpunt. Daar verzamelt de stad gebruikte laptops, tablets en smartphones die ze gebruiksklaar maakt voor een kwaliteitsvol tweede leven. Volwassen Leuvenaars voor wie een computer aankopen onbetaalbaar is, kunnen hier een computer in bruikleen krijgen en kunnen intekenen op een goedkoper internetabonnement bij Telenet. “Buurtwerkers en contactpersonen bij het OCMW of bij andere partnerorganisaties bekijken graag mee waarvoor hun cliënten in aanmerking komen en ze verwijzen hen naar ons door.”, klinkt het bij Iedereen Digitaal @ Leuven. 

Daarnaast is er het netwerk van Leuvense Digipunten. Wie zelf geen computer met internetverbinding heeft, kan terecht op één van deze 20 locaties in Leuven. “In verschillende Digipunten helpen vrijwilligers bezoekers tijdens de openingsuren graag verder bij vragen. En voor meer intensieve begeleiding zijn er digibuddy’s die individueel kunnen begeleiden en coachen, bijvoorbeeld rond het gebruik van een toestel, computerprogramma’s, enzovoort”, zeggen schepenen Wadera en Verlinden. 

Tot slot zijn er de vormingen en opleidingen. “Een computer met internettoegang hebben, is één ding. Hem goed kunnen gebruiken, is nog beter”, klinkt het bij Iedereen Digitaal @ Leuven. “Het aanbod aan opleidingen is groot. Daarom maken we momenteel een bevattelijk overzicht van relevante opleidingen en bekijken we hoe we dat aanbod kunnen aanvullen met nog ontbrekende opleidingen.” ​ 

Samenwerking
Iedereen de kans geven om ook de stap naar de digitale samenleving te zetten is dus meer dan in een computer voorzien. Daarom werken diverse organisaties samen om het digitale web rond de Leuvenaars te sluiten. ​ En het netwerk blijft groeien om nog meer mensen heel laagdrempelig te bereiken. 

“We moeten hier goed samenwerken. Want wie snel wil springen doet dat alleen, wie ver wil springen doet dat samen”, besluiten Lalynn Wadera en Bieke Verlinden.

Wie meer informatie wil over ‘Iedereen Digitaal @ Leuven’ of wie graag actief meewerkt, kan terecht op www.leuven.be/iedereendigitaal of bellen naar 0477 98 47 77. 

De Partners van ‘Iedereen Digitaal @ Leuven’ zijn Buurtcentra Leuven (Mannenstraat, Sint-Maartensdal, Hoogland, Wilsele-dorp, Casablanca), afdeling diversiteit en gelijke kansen, afdeling onderwijs, de Bib Leuven, OCMW Leuven, Home-Start Domo Leuven, Huis van het kind Leuven, LDC Wijnveld, Seniorama, Zorg Leuven (LDC Ter Putkapelle, LDC Ter Vlierbeke, LDC Ruelenspark), Buurtwerk 't Lampeke, De RuimteVaart, CAW Oost-Brabant, Saamo, LINC, Link in de kabel, Groep Intro, Ligo Oost-Brabant, CVO Volt, CVO CLT Leuven, Qrios, Telenet, ABVV Vlaams-Brabant, ACV Vlaams-Brabant, VDAB Vlaams-Brabant.  

Website preview
Iedereen digitaal mee
Een busticket kopen, een doktersafspraak maken, solliciteren, een schooltaak opvolgen … Steeds meer dagelijkse taken gebeuren digitaal. Ook de manier waarop dat gebeurt, verandert erg snel. Met het project Iedereen Digitaal @ Leuven willen we dat elke Leuvenaar die dat wil, kan deelnemen aan de digitale samenleving. Ook jij kan daarbij helpen.
Stad Leuven

 

 

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]