Leuven viert 20 jaar Kom op voor je wijk

Sinds het jaar 2000 laat Kom op voor je wijk Leuvenaars toe om actief mee hun stad te maken. Om dat te vieren, blikt stad Leuven terug op enkele bijzondere projecten tijdens vier boeiende gespreksavonden. Een bekende gastspreker belicht telkens een belangrijk thema binnen Kom op voor je wijk en de aanwezigen krijgen uitleg bij inspirerende projecten waarmee Leuvenaars actuele uitdagingen aanpakken vanuit hun straat of buurt.

Al 20 jaar ondersteunt de stad met Kom op voor je wijk Leuvenaars met ideeën om hun buurt te verfraaien of de buren dichter bij elkaar te brengen. Het Leuvense bureninitiatief kende een prachtig parcours.

Bovenop 215 unieke projecten zoals muurschilderingen, ontmoetingsplekken tot zelfs een buurtkookboek, kan je verspreid over Leuven ondertussen 58 boekentillen, 23 buurtmoestuinen, 41 buurtvitrines, 71 buurtplantsoenen en 21 straten met gevelbankjes vinden, allemaal gerealiseerd via Kom op voor je wijk.

Kom op voor je wat?
Met Kom op voor je wijk moedigt de stad buurtbewoners op twee manieren aan samen hun straat of wijk aangenamer te maken. Om te beginnen is er het ‘doe mee’-aanbod. Deze projecten zijn beproefde, kant-en-klare formules waarvoor een straat of wijk zich kan aanmelden. Denk aan de stadsdiensten die op vraag van buren boekentillen, gevelbankjes en buurtvitrines in de straat plaatsen of  Leuvenaars die samen buurtplantsoenen en buurtmoestuinen onderhouden, buurtfeesten organiseren of een deel- en herstelstraat uitbouwen.  

Maar de stad moedigt Leuvenaars ook aan om hun fantasie de vrije loop te laten. Voor grotere, unieke of nieuwe dromen kunnen buren twee keer per jaar een ‘Creëer’-projectvoorstel indienen. Na goedkeuring gaan ze dan zelf aan de slag om hun project te realiseren met financiële, technische en logistieke ondersteuning van de stad. En wie nog niet zo zeker is van de impact van zijn of haar idee, kan ’het ook eerst enkele maanden uittesten met de ‘experimenteer’-formule van Kom op voor je wijk. 

Groeiend succes
Schepen Bieke Verlinden blikt tevreden terug op de afgelopen twintig jaar. “Het succes van Kom op voor je wijk is alleen maar gegroeid. Dienden burgers in 2000 nog maar 10 creëer-projectvoorstellen in, dan waren dat er in 2020 al 32. Zo zorgden Leuvenaars door de jaren heen voor heel wat nieuwe ontmoetingsplaatsen, picknicktafels, muurschilderingen, speelplekken en extra groen. In één geval groeide een idee zelfs uit tot een hele wijkboomgaard”, lacht schepen Verlinden. 

Elk project heeft twee meters of peters die hun plan uit de grond hebben gestampt, er zorg voor dragen, en de rest van de straat, het plein of de hele buurt erbij betrekken. “Het succes van Kom op voor je wijk is vooral te danken aan alle Leuvenaars die er hun schouders onder hebben gezet”, zegt Bieke Verlinden.

Groeiend budget
Met het succes groeide ook het bedrag dat de buurten zelf kunnen inzetten. “In 2017 verdubbelden we het budget voor Kom op voor je wijk al een eerste keer. En bij de start van deze legislatuur hebben we dat nog eens verhoogd. In totaal zetten we in deze bestuursperiode maar liefst twee miljoen euro opzij voor de Leuvenaars om zelf hun eigen straat of buurt mee te verfraaien”, zegt schepen Bieke Verlinden.

“De Leuvenaars kunnen volop experimenteren en creëren in Leuven”, zegt schepen van wijkwerking Bieke Verlinden. “En al deze buurtprojecten versterken op hun eigen manier het fijn samenleven in onze stad. Ik ben er bijvoorbeeld zeker van dat Leuven het voorbije coronajaar de vruchten heeft geplukt van de burencontacten die hier de afgelopen twee decennia uit zijn gegroeid. Aandacht voor elkaar, kleine gebaren van solidariteit, voor de anderen zorgen en initiatieven zoals “Leuven Helpt”: onze stad stond en staat extra sterk dankzij de verbondenheid die we al twintig jaar samen voeden.”

20 jaar Kom op voor je wijk: dat vraagt om een feest!
Om te vieren dat Kom op voor je wijk al twintig jaar bestaat, en om andere Leuvenaars te inspireren ook aan de slag te gaan, nodigt de stad vier klinkende namen uit om hun licht te laten schijnen over enkele maatschappelijke thema’s binnen Kom op voor je wijk-projecten. De vier benaderen het jarige stadsproject telkens vanuit een andere maatschappelijk relevante invalshoek. Het publiek krijgt bovendien meer uitleg bij enkele inspirerende projecten waarmee andere Leuvenaars de uitdagingen van vandaag samen met de stad aanpakken.

Wie graag een van deze gespreksavonden wil volgen, kan zich inschrijven op www.leuven.be/20jaar-komopvoorjewijk. Wees er op tijd bij, want de plaatsen zijn beperkt. Alle gespreksavonden zijn gratis. 

 

Contacteer ons
Bieke Verlinden schepen van zorg en welzijn, wijkwerking en begraafplaatsen, stad Leuven
Jan Mellebeek diensthoofd gebiedsgerichte werking, stad Leuven
Bieke Verlinden schepen van zorg en welzijn, wijkwerking en begraafplaatsen, stad Leuven
Jan Mellebeek diensthoofd gebiedsgerichte werking, stad Leuven
Over Stad Leuven

In de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven