Leuven viert 75 jaar bevrijding

Op woensdag 4 september is het precies 75 jaar geleden dat Leuven werd bevrijd van de Duitse bezetters. Filmvereniging FONK herdenkt die dag met de première van ‘De Slag om Leuven’, een documentaire over hoe het Leuven is vergaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. En op vrijdag 6 september ben je welkom op de Grote Markt voor een heus bevrijdingsbal met Radio Modern en de opening van een expo met unieke archiefbeelden van Leuven tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Op 4 september 1944 wordt Leuven bevrijd door de geallieerde troepen. Dat ging niet zonder slag of stoot. Midden op de Grote Markt kwam het tot een kort maar hevig gevecht, er vielen achtentwintig doden: acht burgers, vijftien Duitse soldaten en vijf Britse soldaten. Uiteindelijk volgt de geallieerde overwinning. De Leuvense bevolking ontvangt de bevrijders met open armen, bloemen en kussen. Vier lange oorlogsjaren zijn voorbij.

Ter herdenking van die dag, organiseert de stad verschillende activiteiten en feestelijkheden.

Bloemenhulde aan de gesneuvelden

Op vrijdag 30 augustus brengen vertegenwoordigers van Vaderlandslievende verenigingen, ambassades uit elf landen waarvan soldaten begraven liggen in Leuven, de militaire gemeenschap, de jaartallen en het stadsbestuur een bloemenhulde op de stadsbegraafplaats en het Engels kerkhof.

Openluchttentoonstelling

Leuven kreeg het tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar te verduren. In 1944 bleef enkel een verwoeste stad in puin achter. Het stadsarchief kon het verloop van de oorlog zorgvuldig documenteren aan de hand van oude foto’s. Ter gelegenheid van de 75-jarige bevrijding van Leuven, stelt het stadsarchief een groot deel van deze foto’s tentoon. Je kan er de bombardementen volgen die de bevrijding van de stad voorafgingen, je ziet hoe Leuven in 1944 in puin werd achtergelaten door de Duitse bezetter en geniet vooral van een trip door het verleden van onze stad’ zegt Dirk Vansina, schepen van restauratie.

De tentoonstelling wordt op vrijdag 6 september om 19 uur geopend op de Grote Markt en loopt nog tot 30 september.

Bevrijdingsbal
Op vrijdag 6 september nodigt de stad alle Leuvenaars uit voor een groot bevrijdingsbal vanaf 20 uur op de Grote Markt. ‘De vreugde bij de Leuvenaars was groot toen de geallieerde troepen de stad eindelijk bevrijdden. We willen die vreugdevolle dag dan ook feestelijk herdenken en doen dat in de stijl van toen met een retrobal op de Grote Markt. Radio Modern zorgt voor plaatjes uit de jaren ’40 en ’50 en iedereen die verkleed komt in de stijl van toen, maakt kans op een mooie prijs’ aldus schepen Vansina.

Documentaire ‘De Slag om Leuven’
Op 4 september 2019, exact 75 jaar na de bevrijding, gaat de nieuwe documentaire van filmvereniging FONK in première in Cinema ZED. Het verhaal start met de Duitse duikbommenwerpers die de Tiensepoort onder vuur nemen en eindigt met de bevrijding op 4 september. Tussenin krijg je een blik op vier jaar bezetting en een heel actief Leuvens verzet.

‘‘De Slag om Leuven’ is een echt tijdsdocument’, licht schepen van cultuur Denise Vandevoort toe. ‘De film bevat heel wat uniek beeldmateriaal van Leuven. Dat vonden de filmmakers in het stadsarchief en in vele nationale en internationale filmarchieven en kunnen ze nu voor het eerst aan het grote publiek tonen. Dat is een van dé troeven van deze film.’

Vanaf 4 september tot einde oktober speelt ‘De Slag om Leuven’ in Cinema ZED (speeldata op www.cinemazed.be) en vanaf eind november kan je hem op dvd kopen. De Leuvense Erfgoedcel zal de dvd dan ook verspreiden in alle Leuvense scholen samen met een educatief pakket.

Contacteer ons
Dirk Vansina schepen van openbare werken, restauraties, jeugd en burgerzaken, stad Leuven
Denise Vandevoort schepen van cultuur, evenementen, toerisme, deeltijds kunstonderwijs en senioren, stad Leuven
Tiny T’Seyen Erfgoedcel Leuven, stad Leuven
Annick Robeets Deskundige evenementen, stad Leuven
Dirk Vansina schepen van openbare werken, restauraties, jeugd en burgerzaken, stad Leuven
Denise Vandevoort schepen van cultuur, evenementen, toerisme, deeltijds kunstonderwijs en senioren, stad Leuven
Tiny T’Seyen Erfgoedcel Leuven, stad Leuven
Annick Robeets Deskundige evenementen, stad Leuven
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven