Leuven viert een recordeditie van Dag van de Buren

Op 24 mei vierden in Leuven nog nooit zo veel buren op hetzelfde moment hun vriendschap als tijdens deze 10de editie van de Dag van de Buren. De stoelen werden buiten gezet, de kinderen speelden op straat en mensen deelden een hapje en een drankje. Stad Leuven zette één buurt in het bijzonder in de bloemetjes omdat zij al sinds de allereerste editie deelnemen en toasten op het fijne samenleven. Schepen van wijkwerking Bieke Verlinden verraste hen dan ook met een bezoekje.

“Elkaar leren kennen en gezellig samen zijn, het lijkt zo klein en evident. Maar in een samenleving waar sociale contacten toch minder vanzelfsprekend worden, is net dit soort ontmoeting en contact van enorm belang”, vertelt schepen Bieke Verlinden. “Vanuit ontmoeting gaan mensen op zoek naar wat ze voor elkaar kunnen betekenen, van boodschappen voor een oudere die minder goed te been is tot elkaars kinderen ophalen op school.

“Ik ben dan ook heel blij om te zien dat er een immens enthousiasme leeft bij de Leuvenaarsvoor dit initiatief”, zegt de schepen. Ook dit jaar sneuvelde er een record, want maar liefst 155 straten schreven zich in voor onze Dag van de Buren. Tien jaar geleden zijn we gestart met 8 burenfeestjes. Tegen 2015 waren dat er al zestig, en nu klokten we af op bijna een verdriedubbeling daarvan”, aldus de schepen.

Speciaal voor deze feesteditie zette de stad Leuven een buurt in de bloemetjes die al van in het prille begin meedoet aan de Dag van de Buren. Residentie Kristinapark uit de IJzermolenstraat in Heverlee heeft nog geen editie gemist sinds 2009, en ook dit jaar waren ze present. Als voortrekker van deze leuke dag bezorgde schepen Verlinden persoonlijk het startpakket met feestmateriaal, dat de stad alle deelnemende straten biedt en dat wordt samengesteld door vzw Alvinnenberg, in de IJzermolenstraat.

“Deze burengroep bewijst dat de Dag van de Buren een initiatief is dat mensen op een duurzame manier bij elkaar brengt”, besluit schepen Verlinden. “We hebben ondertussen zelfs al weet van verschillende straten uit aangrenzende gemeenten, die dit concept graag willen overnemen. Want van je buren moet je het hebben”, lacht de schepen.

 

Contacteer ons
Bieke Verlinden schepen van zorg en welzijn, wijkwerking en begraafplaatsen, stad Leuven
Geert Baro gebiedsgerichte werking
Bieke Verlinden schepen van zorg en welzijn, wijkwerking en begraafplaatsen, stad Leuven
Geert Baro gebiedsgerichte werking
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven