Leuven viert twee jaar UiTPAS met trofee voor Cinema ZED

Op 27 januari 2017 ontvangt burgemeester Louis Tobback als eerste de Leuvense UiTPAS*. De bijval is groot, het succes meteen: van 535 in het lanceringsweekend tot 11.049 UiTPASSEN vandaag. Dat is veel. Hoe slaagt Leuven daarin? En wat heeft dat met Cinema ZED te maken? Aan het woord zijn Denise Vandevoort, schepen van cultuur in Leuven en Elise Gazenbeek, UiTPAScoördinator.

 

Wat willen jullie bereiken met UiTPAS?

Denise: “Het doel van UiTPAS is simpel. We willen iedereen die dat wil, de kans geven om volgens eigen smaak en goesting te kunnen participeren aan vrije tijd. Voor de meeste mensen betekent dat punten sparen en ruilen tegen een extra voordeel. Voor mensen in armoede gaan we een stap verder: zij krijgen met hun UiTPAS maar liefst 80% korting bij UiTpartners. Voor hen maakt deze kaart vaak het verschil tussen kunnen participeren of thuis blijven door alvast de financiële drempel op een niet-stigmatiserende manier te elimineren. Leuven maakt hiermee zeker een deel van haar ambitie als inclusieve stad waar. Op lange termijn streven we er naar om elke Leuvenaar met de UiTPAS aan de slag te laten gaan.”

‘Mensen in armoede krijgen met UiTPAS 80% korting op een ticket.’

Waarom is dat belangrijk?

Denise: “Vrije tijd is geen gunst, geen luxeproduct, maar een recht voor iedereen. Artikel 23 van de Grondwet, vijfde lid om precies te zijn, gaat precies over dat recht op maatschappelijke en culturele ontplooiing. Het is een sociaal recht, wat impliceert dat het belangrijk is dat de overheid er alles aan doet om het voor de burger mogelijk te maken om dat recht op te nemen. Dat wil niet zeggen dat wij gaan beslissen aan welke soort vrije tijd iemand moet participeren. Ondanks wat kwatongen soms durven te beweren, zijn wij geen cultuurpolitie. (lacht) Dit recht staat immers haaks op nuttigheid - participatie mag ook gewoon plezant en vrijblijvend zijn. Tegelijkertijd krijgt wie participeert aan vrije tijd daar veel voor terug: je laadt je batterijen op, laat je problemen even los, maakt met andere woorden ruimte vrij voor ‘kracht in plaats van klacht’. Vrije tijd biedt kans op ontmoeting: je ontmoet nieuwe mensen, je verbreedt je netwerk, of, doorprikt een sociaal isolement: je hoort ergens bij, hoe vluchtig zo’n groep soms ook is. Bovendien leer je in veel gevallen iets nieuws, waardoor je als persoon kan groeien. Kortom: je eigenwaarde verhoogt bij iedere participatie. En vinden we dat niet allemaal belangrijk voor ons wel-zijn?”

‘Vrije tijd is geen luxeproduct, maar een grondrecht.’ 

Hoe pakken jullie dat aan?

Elise: “Leuven investeert al vele jaren in vrijetijdsparticipatie. In 2017 culmineerde dat in het introduceren van de Vlaamse UiTPAS. Als UiTPAScoördinator ben ik dagelijks actief op zoek naar nieuwe manieren om de UiTPAS en het gebruik ervan te stimuleren. Ik zoek constant naar nieuwe UiTPASpartners. Ik ga met hen de dialoog aan om prikkelende voordelen aan te bieden en deze op een fijne manier samen met het aanbod te promoten. Wie UiTgaat in Leuven, kwam me allicht al eens tegen met mijn UiTPASmobiel: niemand die daar passeert, gaat zonder UiTPAS weg. Ik heb maar een missie: iedereen UiT in Leuven! (lacht) Er wordt uiteraard intensief gewerkt aan het verspreiden van de UiTPAS-met-kansentarief. Hiervoor werk ik samen met de UiTPASambassadeurs, verschillende buurtwerkingen en verenigingen-waar-armen-het-woord-nemen, zoals bijvoorbeeld Buurtwerk ’t Lampeke. Ze steken veel tijd en energie in UiTPAS. Zonder hen zouden we niet staan waar we nu staan, met maar liefst 7.452 UiTPASsen met kansenstatuut (Uit de stadsmonitor: 12% van de Leuvenaars geven aan het financieel moeilijk te hebben. Dat betekent dat 60% van hen een UiTPAS heeft, nvdr). Deze organisaties ervaren zelf dat UiTPAS voor hen een gespreksopener is om anderen alert te maken op de drempels die mensen in armoede ervaren. Het zou voor deze ‘eerstelijnswerkers’ zoals dat in het jargon heet, dan ook meer dan een hart onder de riem zijn, moesten die inspanningen ook vanuit Vlaanderen gehonoreerd worden.”

Nog zo’n partner die het bijzonder goed doet, is Cinema ZED?

Elise: “Klopt. Cinema ZED is een vrijetijdsaanbieder die helemaal begrepen heeft waar UiTPAS over gaat: iedereen stimuleren om deel te nemen en wie het moeilijk heeft een extra warm welkom bieden. Deze anekdote illustreert dat misschien nog best: een dame die al geruime tijd een UiTPAS heeft met kansenstatuut en trouwe bezoeker is van ZED had niet door dat ze maar liefst 80% korting kon krijgen op een ticket. Toen ze dat ontdekte, heeft ZED spontaan beslist om de dame terug te betalen, ook al waren ze daar niet toe verplicht. ZED slaagt er echter niet alleen in om de financiële drempels te slechten, ze hebben ook oog voor de andere drempels en zetten bijvoorbeeld ook hard in op begrijpbare communicatie. Hier geen concepttaal, maar klare taal, zonder evenwel te betuttelen. Hun UiTPASvoordeel was al een van de best geruilde voordelen, vandaag doen ze daar een lap bovenop: wie 20 punten heeft, kan die 1 keer per maand ruilen voor de formule: 2 tickets voor de prijs van 1, eender wanneer (voordien alleen voor de laatavondvoorstelling, nvdr). 

Denise: “Vandaar dat we vandaag niet onszelf maar hen in de bloemetjes zetten. Zij worden UiTPASpartner van het jaar 2018. In 2017 viel die eer te beurt aan het ticketteam van cultuurcentrum 30CC. De prijs is een mooie trofee, als blijvende blijk van waardering voor hun inspanningen. Het is duidelijk dat inclusief werken in het DNA van vzw Fonk, de drijvende kracht achter onder meer Cinema ZED, zit. En dat kunnen wij alleen maar toejuichen.”

“Cinema ZED heeft helemaal begrepen waar UiTPAS over gaat: iedereen stimuleren om deel te nemen en wie het moeilijk heeft een extra warm welkom bieden.”

Tot slot: hebben jullie zelf al hard gespaard? En wat zijn jullie favoriete voordelen?

Elise: “Ja, ik heb best wat punten, ik spaar vaak ook om te zien of de software correct werkt. Ik gebruik mijn punten daarom niet vaak. Maar soms kan ik er simpelweg niet aan weerstaan: een gratis ticket voor de Arenbergs in M of een pintje in Het Depot, ja toch?”

Denise: “Ik heb ook al heel wat gespaard, ik gebruik het vooral als gespreksopener. Als mensen mij zien sparen, is dat een mooie gelegenheid om uit te leggen wat de UiTPAS precies is en wat je ermee kan doen. De ruilvoordelen zelf, die laat ik aan de Leuvenaar.”

UiTPAS in cijfers

11.049 UiTPASSEN waarvan

7.452 UiTPASsen met kansenstatuut

83 voordelen aangeboden over een periode van twee jaar in Leuven

81.932 gespaarde punten

 

Populairste voordelen

  • Croque Monsieur in de Winterspeeltuin
  • Korting bij cultuurcentrum 30CC
  • Zwembeurt in het stedelijk zwembad
  • 1+1 bij Cinema ZED

*Wat is UiTPAS?

UiTPAS is een Vlaams initiatief dat zich langzaam maar zeker als een warme deken over heel Vlaanderen verspreid. Aalst was in 2012 pilootpartner. Nadien volgden 42 andere steden en gemeenten. Leuven is nog steeds de enige stad/gemeente in Vlaams-Brabant die de UiTPAS aanbiedt.

UiTPAS is een klantenkaart voor iedereen die graag deelneemt aan vrijetijdsactiviteiten. Niet enkel in Leuven, maar ook in andere UiTPASsteden werkt de kaart.

Als je deelneemt aan activiteiten bij UiTPASpartners kan je punten sparen. Dat doe je door de pas te scannen aan een UiTPASzuil- of balie. Ruil punten voor een korting, een interessant voordeel of inkomticket. Telkens je UiT gaat, spaar je nieuwe punten waarmee je jezelf op iets extra kan trakteren.

UiTPAS is er voor iedereen. Kinderen, jongeren, volwassenen … iedereen spaart op zijn eigen tempo. De UiTPAS koop je slechts 1 keer aan en kost 5 euro. Tot en met 26 jaar betaal je 2 euro. Je verdient die aankoop meteen terug, want op je kaart staan een pak leuke welkomstvoordelen.

Leuvenaars met een kansenstatuut krijgen de pas gratis aangeboden en genieten bij ieder gebruik van 80% korting op een toegangsticket bij Leuvense UiTPASpartners.

Meer informatie over UiTPAS en verkooppunten op www.uitinleuven.be/uitpas.

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]