Leuven vraagt aandacht voor problematiek mensenhandel
Samen met heel wat steden wereldwijd geeft stad Leuven woensdag ruchtbaarheid aan de Werelddag tegen Mensenhandel. De torenspits van Sint-Maartensdal wordt in het blauw verlicht en de vlag van de Blue Heart Campaign wappert aan het stadskantoor. Het blauwe hart op de vlag is het internationale symbool van de strijd tegen mensenhandel en van de solidariteit met de slachtoffers ervan. Leuven is dit jaar gaststad van de campagne in ons land.
“We willen Leuvenaars meer bewust maken van de problematiek van mensenhandel en oproepen om alert te zijn voor signalen van uitbuiting. Mensenhandel speelt zich vaak af in alledaagse situaties, maar achter gesloten deuren en is dus vaak onzichtbaar. Door deel te nemen aan de campagne willen we het meldpunt en de hulpverlening bovendien breder bekendmaken", vertelt schepen van mondiaal beleid Lies Corneillie. "Als Mensenrechtenstad spreekt het voor zich dat we deze campagne mee uitdragen, want mensenhandel is een misdaad die mensen hun rechten ontneemt, hun dromen ruïneert en hen van hun waardigheid berooft.”
De campagne werd vandaag gelanceerd in het Radiohuis in Leuven, want Leuven is dit jaar gaststad. In de nacht van 30 op 31 juli wordt de torenspits van Sint-Maartensdal blauw verlicht. Op een infobordje onder de vlag aan het stadskantoor kunnen voorbijgangers meer lezen over dit initiatief. Ze kunnen een foto maken met de vlag of de blauw verlichte torenspits en die foto posten op sociale media met de hashtag #EndHumanTrafficking. Zo spreken ze zich uit tegen mensenhandel en tonen ze zich solidair met slachtoffers, hier in België maar ook wereldwijd.
Wie meer informatie wil of een pin met het blauwe hart wil opspelden, kan op woensdag 30 juli van 10 tot 18 uur terecht aan de stand van PAG-ASA op de Grote Markt van Leuven.
Sarah De Hovre, directeur van vzw PAG-ASA die al 30 jaar slachtoffers van mensenhandel opvangt en begeleidt, hoopt dat de campagne kan helpen om burgers bewust te maken dat ook zij een rol kunnen spelen om slachtoffers te helpen: "Mensenhandel is vaak onzichtbaar, maar het raakt wél alle lagen van onze samenleving. Iedereen kan dus een essentiële schakel zijn in de keten om slachtoffers te herkennen en zo te beschermen! Alert zijn, niet wegkijken en weten waar je terechtkan, dát kan echt het verschil maken. Slachtoffers zijn vaak bang of geïsoleerd en durven niet de stap te zetten om zelf hulp te vragen. Vandaar een warme oproep aan elke burger: als je ooit enige twijfel hebt over de werkomstandigheden van iemand, aarzel dan niet om ons te contacteren: zo kunnen we samen (ook anoniem) de situatie bespreken en bekijken hoe we de persoon kunnen helpen."
Criminele netwerken
Wereldwijd worden steeds meer mensen slachtoffer van mensenhandel, vaak opgezet door gewelddadige netwerken. Zij maken misbruik van migratiestromen, digitale platformen en juridische mazen. Mensenhandel is een groeiende vorm van georganiseerde criminaliteit. Daarom staat de rol van politie en justitie in het ontmantelen van criminele netwerken, met oog voor de slachtoffers, dit jaar centraal. Al zijn de daders vaak ook individuen, zoals werkgevers, kennissen en familieleden.
Mensenhandel kan verschillende vormen aannemen, maar gaat steeds gepaard met - voornamelijk seksuele of economische - uitbuiting. Daarbij komen slachtoffers in vernederende en mensonterende omstandigheden terecht. Het zijn vrouwen, mannen en kinderen die worden uitgebuit in de prostitutie, gedwongen criminaliteit, bedelarij, orgaanhandel of gedwongen arbeid.
Meldpunt en hulp
“Een groot deel van de slachtoffers blijft onder de radar, slechts een klein deel vindt hun weg naar gespecialiseerde centra voor opvang en begeleiding. Op de website www.stopmensenhandel.be kunnen slachtoffers, maar ook mensen die zich zorgen maken over iemand in hun omgeving, melding maken of in contact komen met gespecialiseerde hulpcentra”, laat Corneillie weten. Je kan ook 24u/7d gratis en vertrouwelijk terecht bij de gespecialiseerde centra op het nummer 078 055 800. In geval van gevaar bel je 112.
Wereldwijde campagne
30 juli is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot 'Werelddag Tegen Mensenhandel'. De stad Leuven geeft met deze actie voor het vijfde jaar op rij gevolg aan de oproep van de federale overheid, het United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) en de centra voor slachtoffers van mensenhandel.
