Leuven werkt aan aantrekkelijk Nacht-plan

Leuven wil de komende vijf jaar een inclusief en aantrekkelijk nachtleven uitbouwen en werkt daarvoor samen met het Leuvense jongerencollectief Nachtplan. Dat collectief zet het belang van diverse, inclusieve en kwalitatieve nachtcultuur in steden in de verf en bracht begin mei de allereerste bundel uit rond de nachtcultuur in Vlaanderen. Na een geslaagd nachtclubexperiment in 2019 en de recente publicatie is de volgende stap nu om een écht Nacht-plan uit te werken alsook een locatie te vinden voor een permanente nachtclub.

“Het is geen geheim dat het nachtleven en de bijhorende nachtcultuur een uitdaging vormen voor vele steden en gemeenten”, legt schepen van jeugd Dirk Vansina uit. “Dat de stad Leuven echter niet terugdeinst voor uitdagingen, mag blijken uit de goesting die we nu tonen om in te zetten op een inclusief en aantrekkelijk nachtleven dat rekening houdt met elke factor én actor.”  Een degelijk beleid rond nachtleven zorgt er immers voor dat jongeren kunnen en mogen genieten van het Leuvense nachtleven. De stad is constant actief, ook ‘s nachts. Het is dus heel logisch dat we voor zowel de dag als de nacht een gezond beleid uitwerken.

Van een tijdelijke naar een permanente Nacht
In september 2019 experimenteerden de jongeren van Nachtplan met een tijdelijke club als invulling van het Sint-Pietersziekenhuis, voor de afbraak startte. Na dit succesvolle experiment  zetten ze een stap verder en lanceerden ze in december 2020 een oproep naar de Leuvense jeugd om locaties voor een nieuwe nachtclub door te geven via het Nachtplan-platform. Nachtplan screende samen met de betrokken schepenen en de Leuvense vastgoedcoördinator Miss Miyagi de longlist van meer dan 100 locaties om binnenkort tot een shortlist van drie tot vijf voorkeurslocaties te komen.

Het gaat echter niet enkel over de opstart van een nieuwe nachtclub maar ook over een vooruitstrevend beleid waarmee de hele Leuvense nacht op de kaart gezet wordt. “Door een doordachte visie uit te werken rond het Leuvense nachtleven zorgen we ervoor dat jongeren, studenten, horeca-uitbaters maar ook mensen die het nachtleven ontgroeid zijn, tevreden kunnen zijn met de uitkomst. Het is enkel door zo veel mogelijk mensen te betrekken en alle actoren aan te spreken dat we voor kwalitatieve verandering zorgen. Er is in Leuven heel wat nacht-expertise aanwezig en die willen we benutten om tot een gedragen oplossing te komen”, benadrukt schepen Vansina.

Plannen gebundeld
Als liefhebbers van de nacht kennen de jongeren van Nachtplan de meerwaarde van een degelijke nachtcultuur in de stad.  Daarom werkten zij nauw samen met Horst Arts & Music, een beweging die inzet op de ontwikkeling van de stad, openbare plekken en talent door middel van kunst en muziek.  Zij stelden samen met Nachtplan de vraag “hoe bouwen we aan een waardige en weerbare Leuvense nachtcultuur?” en organiseerden debatten met zowel internationale als Leuvense actoren om deze uitdagingen zo diep mogelijk uit te spitten.

Uit de debatten kwamen vijf belangrijke thema’s die de spil vormden van de publicatie en zullen dienen als basis voor het toekomstige nachtplan: mentaal welzijn, inclusiviteit, dekolonisatie, empowerment en ondernemerschap. “Nachtcultuur is dan ook voor mij veel meer dan uitgaan ”, beseft ook schepen Vansina. “Jongeren ontwikkelen zichzelf tijdens deze nachtelijke uren en komen voor uitdagingen en drempels te staan. De publicatie van Nachtplan beschrijft deze uitdagingen zwart op wit. Nu is het aan ons om hiermee verder te gaan en een inspiratie te zijn voor andere Belgische en Europese steden.”

Met hun bundel rond nachtcultuur inspireert Nachtplan de beleidsmakers en creëren ze extra draagvlak bij de Leuvense inwoners en beleidsmakers. De publicatie is een groot succes bij zowel jongeren van 20 tot 26 jaar als bij beleidsmakers. In amper drie dagen tijd was ze uitverkocht.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]