Leuven wint prestigieuze Europese klimaatprijs

Europese Commissie beloont Leuven en Växjö met European Green Leaf Award

Vandaag, 2 juni, werd Leuven door een deskundige jury van de Europese Commissie uitgeroepen tot European Green Leaf 2018. Leuven wordt hiermee beloond voor haar inspanningen op het vlak van duurzaamheid en levenskwaliteit. De prestigieuze prijs werd na een pittige strijd uitgereikt aan Leuven en Växjö. Het is niet de eerste keer dat twee steden de Europese titel mogen dragen.

Op 1 juni reisden schepen van leefmilieu Mohamed Ridouani en Katrien Rycken, coördinator van vzw Leuven 2030, af naar het Duitse Essen om het Leuvense dossier te verdedigen voor een onafhankelijke jury van experten. Op 2 juni vond de Award Ceremony plaats en kwam Leuven samen met de Zweedse stad Växjö als winnaar uit de bus. Leuven en Växjö laten hiermee het Duitse Ludwigsburg en tientallen andere steden achter zich.

Memorabel moment
“Het moment waarop de enveloppe werd geopend en Leuven werd uitgeroepen tot European Green Leaf 2018… Dat moment zal ik nooit vergeten. We mogen ontzettend trots zijn op deze prijs. In Leuven hebben inwoners, bedrijven, organisaties, kennisinstellingen en de overheid een ontzettend straffe prestatie geleverd op het gebied van duurzaamheid en klimaatneutraliteit. Daar worden we nu voor beloond”, aldus een gelukkige Katrien Rycken.

“Dit is een memorabel moment voor onze stad en Leuven 2030”, vult Mohamed Ridouani aan. “De award is een pluim op de hoed van iedere Leuvenaar. Door onze unieke samenwerking met inwoners, bedrijven, organisaties en instellingen kunnen we keihard werken aan de ambitie om van Leuven een van de meest leefbare en gezonde steden van Europa te maken. Dat we deze prijs winnen, bewijst dat we goed bezig zijn. Ik wil iedereen bedanken die hieraan meewerkt. Het is ook een stimulans om gedurfde keuzes te blijven nemen. De European Green Leaf zet Leuven nog steviger op de internationale kaart en opent de deuren naar samenwerking met andere steden.”

Ridouani en Rycken zijn blij dat Leuven samen met Växjö de European Green Leaf Award in ontvangst kan nemen. De twee zijn ervan overtuigd dat dit juist in deze onzekere tijden, zoals de uitstap van de VS uit het Klimaatakkoord opnieuw illustreert, een duidelijk signaal geeft aan Europa en de rest van de wereld. “We zijn gelukkig niet de enige stad die zich inspant voor een duurzame, klimaatneutrale toekomst. De maatregelen die wij treffen zijn van gelijkaardige aard als die van Växjö”, aldus Ridouani. “Wat mij betreft mag elke stad een European Green Leaf Award krijgen, als dat zou betekenen dat iedere stad zich hard inzet voor duurzaamheid en klimaatneutraliteit. Het doel is een klimaatneutrale toekomst. Dat is een gezamenlijk doel, een uitdaging voor ons allen – geen competitie”, vult Rycken aan.

Grote waardering voor participatieve aanpak Leuven 2030
Uit het technische rapport van de jury bleek dat Leuven goed scoorde op verschillende domeinen. De vzw Leuven 2030 was bovendien een troef. De European Green Leaf Award is een beloning voor steden die samen met hun inwoners werken aan een leefbare stad. Stad Leuven doet dit onder andere met projecten als ‘Kom op voor je Wijk’, projecten rond stadstuinieren en de Energiecoach. Leuven 2030 doet daar nog een schep bovenop. Zij engageert niet enkel inwoners binnen de vzw, maar ook bedrijven, middenveldorganisaties en kennisinstellingen. Deze unieke, participatieve aanpak van Leuven 2030, waar meer dan 300 partners samenwerken, kon rekenen op grote waardering van de jury.

Mobiliteitsaanpak maakte indruk op jury
Ook op het gebied van mobiliteit maakte Leuven veel indruk. In het juryrapport kreeg Leuven voor dit onderdeel ranking 1 (de hoogste ranking). Voor het verkeerscirculatieplan met de autoluwe zones, het nieuwe fietsbeleidsplan en de inspanningen op vlak van autodelen en fietsinfrastructuur kreeg Leuven zeer goede punten van de jury. Tevens werd de aanpak op vlak van klimaatverandering en energie-efficiëntie met een hoge score beloond. De maandelijkse CO₂-monitoring van Leuven 2030, de collectieve wijkrenovaties, de Energiecoach en Renovatiebegeleider, het gratis energiemonitorplatform EnergieID, de klimaatactieplannen van de partners van Leuven 2030 en de roadmap van Leuven 2030 met de jaarlijkse prioriteiten voor Leuven, werden goed beoordeeld. Ook de inspanningen op het gebied van meer groen en water in de stad, konden rekenen op een positieve beoordeling.

De European Green Leaf Award wordt sinds 2015 door de Europese Commissie uitgereikt aan steden die zich inspannen op het gebied van klimaatverandering en energie-efficiëntie, mobiliteit, biodiversiteit en landgebruik, luchtkwaliteit en milieu, afval en circulaire economie, water en afvalwater.
 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]