Leuven zet een bordje bij voor ‘Het Laatste Avondmaal’

ter ere van stadsschilder Dieric Bouts

M Leuven en de stad Leuven doen een warme oproep: zet op dinsdag 11 februari een bordje bij en geef iemand die het nodig heeft een onvergetelijk maal. ‘Het Laatste Avondmaal’ van Vlaamse Meester Dieric Bouts vormde de inspiratiebron voor dit initiatief.

"Bij eenzaamheid denken we vaak in de eerste plaats aan senioren", zegt de burgemeester van Leuven, Mohamed Ridouani. "Uit het eenzaamheidsonderzoek van de KULeuven blijkt dat maar liefst twintig procent van de Vlaamse jongeren zich soms tot dikwijls eenzaam voelt. Dit initiatief is een eenvoudig maar mooi en belangrijk gebaar in onze samenleving."

"De impact van Bouts op Leuven is groot", vertelt Denise Vandevoort, voorzitter van M en schepen van cultuur en toerisme. "Bouts betekent voor Leuven wat Jan van Eyck betekent voor Gent. Bouts heeft als een van de grote Vlaamse Meesters uit de late middeleeuwen Leuven op de kunsthistorische kaart gezet. ‘Het Laatste Avondmaal’ vormt de inspiratie voor dit warme initiatief. Kunst verbindt en hetzelfde geldt voor tafelen. Niet alleen bij ons maar ook in andere culturen. Traditie, creatie en innovatie zitten in het DNA van Leuven en zijn zowel in de kunst als in de keuken van belang. De burgemeester en ikzelf steunen het project dan ook voor honderd procent.’"

Leuven als bakermat van Bouts

Zet een bordje bij is een initiatief dat M Leuven en de stad Leuven opstarten naar aanleiding van de expositie ‘Tussen Hemel en Aarde – Beleef het Laatste Avondmaal van Bouts’. Dieric Bouts (ca. 1410-1475) is een van de grote Vlaamse Meesters uit de late middeleeuwen die thuis was in Leuven en daar ook zijn topwerken schilderde. Zijn meest iconische werk en Vlaams topstuk ‘Het Laatste Avondmaal’ is geschilderd voor de Leuvense Sint-Pieterskerk en hangt daar nog altijd. "M is als museum een plek van verbinding tussen mensen onderling en tussen mensen en kunst. Het is mooi dat Dieric Bouts vijfhonderd jaar nadat hij ‘Het Laatste Avondmaal’ schilderde, met zijn kunst nog steeds mensen samenbrengt", besluit Peter Bary, algemeen directeur van M.  

‘Het Laatste Avondmaal’ brengt mensen bij elkaar

Zet een bordje bij is een vrije interpretatie van dit meesterwerk. Het gebruik van Bouts’ lijnperspectief was in dit werk revolutionair, waardoor de eucharistie in het middelpunt van het schilderij staat. En laat dit nu juist de inspiratiebron zijn, want eucharistein betekent in het Grieks 'danken'.

Bouts plaatste trouwens zelf het Bijbelse tafereel in een aardse en herkenbare setting. Zo zie je op het schilderij de Grote Markt van Leuven door het raam. Bovendien schilderde hij het tafereel al vóór Da Vinci en zette hij als eerste schilder de apostelen allemaal rónd de tafel. Op zaterdag 7 maart brengen we iedereen samen op diezelfde Grote Markt in Leuven. M en stad Leuven nodigen iedereen uit voor een groot volksfeest naar aanleiding van de opening van de expo 'Tussen Hemel en Aarde – Beleef Het Laatste Avondmaal van Bouts' in de pas gerestaureerde Sint-Pieterskerk.

"Bij de actie Zet een bordje bij zetten we ook weer mensen rond de tafel", besluit burgemeester Ridouani. "We hopen dan ook van harte dat heel veel mensen meedoen op 11 februari. En dat ze hierdoor niet enkel Dieric Bouts ontdekken, maar vooral een heel fijne avond beleven."

Doe mee en deel je gastvrijheid #zeteenbordjebij

Zin om mee te doen? Het is heel simpel.

  1. Schrijf je in op www.zeteenbordjebij.be
  2. Kies of je gastheer/gastvrouw wenst te zijn of graag uitgenodigd wordt.
  3. Ben je graag gastheer/gastvrouw? Geef dan aan hoeveel bordjes je bijzet. Duid aan of je zelf je tafelgenoten kiest of voor een onbekende gast gaat.
  4. Vul je persoonlijke gegevens in en activeer je deelname.

Meer informatie op: www.zeteenbordjebij.be

Over de expo ‘Tussen Hemel en Aarde – Beleef Het Laatste Avondmaal van Bouts’

Vanaf 7 maart 2020 is de volledig gerestaureerde Sint-Pieterskerk van Leuven de setting voor een nieuwe presentatie van Vlaamse topstukken, gecureerd door M Leuven. De blikvangers zijn de twee belangrijkste werken van Vlaamse Meester Dieric Bouts: ‘Het Laatste Avondmaal’ en ‘De Marteling van de Heilige Erasmus’. Bouts schilderde de werken 560 jaar geleden speciaal voor de kerk, en daar zijn ze nu nog steeds te zien. Om het verhaal van de kunstschatten van de kerk in hun historische context te vertellen, werkte M bovendien een innovatieve digitale beleving uit. ‘Tussen Hemel en Aarde – Beleef Het Laatste Avondmaal van Bouts’ maakt deel uit van het Vlaamse Meesters-project van Toerisme Vlaanderen.

Meer informatie op www.diericbouts.be

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]