Leuven zet gezond en duurzaam eten in de kijker tijdens de Week voor Goed Eten

Van 10 tot en met 19 januari 2025 zet Leuven het recht op goed eten in de kijker tijdens de Week voor Goed Eten. Samen met Rikolto, Leuven 2030 en nog heel wat andere partners werkt de stad aan een duurzame voedselstrategie die gezonde, betaalbare en lokale voeding dichter bij de Leuvenaar brengt. Op woensdag 15 januari vinden er verschillende kookworkshops plaats. Deze waren in een mum van tijd volzet. Komen proeven van het teamwerk van topchef Kwinten de Paepe en de jongeren van HONK op 22 januari kan nog wel.

"Met de Leuvense voedselstrategie 'Voeding Verbindt' willen we als stad, samen met heel wat partners zoals Rikolto en Leuven 2030, ervoor zorgen dat gezonde, duurzame en betaalbare voeding steeds beter de weg vindt naar het bord van de Leuvenaars", vertelt schepen van landbouw en consumptie Thomas Van Oppens. "In het kader van die voedselstrategie en naar aanleiding van De Week voor Goed Eten van Rikolto organiseren we verschillende kookworkshops op woensdag 15 januari. Samen leer je lekker koken met gezonde, lokale en betaalbare ingrediënten. Op 22 januari kun je ook komen proeven van een maaltijd van Kwinten de Paepe in de HONKantine.”

Succesvolle workshops rond gezond koken
Op 15 januari wordt er op vele plaatsen samen gezond gekookt. Kinderen, ouders en grootouders van school de Regenboog leren in de drukkerij in Kessel-Lo vegetarische spreads maken. In het buurtcentrum Wilsele-Dorp gaat Foodatelier César aan de slag met de kinderen van kinderwerking de Kettebende. In Campus Corso vindt de kookworkshop fingerfood maken plaats en in de Rotonda kunnen Leuvenaars vegan leren koken met jongeren uit een leefgroep.

Proef van samenwerking en topkeuken
Een van de hoogtepunten van de Week voor Goed Eten is een unieke lunch op 22 januari in de HONKantine (in maakleerplek, Stapelhuisstraat 13/15, Leuven). Topchef Kwinten de Paepe en de jongeren van HONK slaan de handen in elkaar om een heerlijk, gezond menu te serveren. Voor deze activiteit zijn nog plaatsen beschikbaar, maar reserveren is aanbevolen. Meer informatie en inschrijvingen kan via www.leuven.be/goedeten.

Voeding als verbindende factor
“In Leuven is er veel om trots op te zijn”, zegt Jelle Goossens van Rikolto. “Dankzij de inzet van heel veel mensen zorgt goed eten hier voor meer ondernemerschap en innovatie rond landbouw en voeding, beter onderwijs en vooral: verbinding tussen mensen. De kookworkshops zijn daar een treffend voorbeeld van.”

De workshops zijn maar een klein deel van het aanbod rond voeding in Leuven. Vanuit het netwerk van School 2030 bijvoorbeeld ondersteunt de stad samen met Rikolto Leuvense scholen bij een integraal voedingsbeleid: van aanbod, educatie, financiering en aanbestedingen, over partnerschappen tot aankleding van de bistro. Zo wordt er ook over het muurtje gekeken bij andere steden, in binnen- en buitenland binnen het Europese project SchoolFood4Change.

Leuven 2030 zet zich ook in voor gezonde en betaalbare voeding en dit vanuit het perspectief van sociale rechtvaardigheid in het kader van het Leuvens Klimaatcontract. In het FEAST-project werken Leuven 2030, KU Leuven, SAAMO en tal van andere partners samen om gezonde en duurzame voeding toegankelijker te maken. Zo start er in januari bijvoorbeeld een traject rond gezonde voeding met Leuvense buurtrestaurants.

Website preview
Week voor Goed Eten
Kom proeven van de gerechtjes van topchef Kwinten de Paepe en de HONK-kantine.
Stad Leuven

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 27 27

communicatie@leuven.be