Leuven zet herstellen centraal

tijdens de Repair Week van 8 tot 16 oktober

Op zaterdag 15 oktober is het International Repair Day. Daarom zet stad Leuven ‘herstellen’ in de kijker en organiseert ze samen met Maakbaar Leuven en MAAKbar een week lang activiteiten. Van 8 tot 16 oktober brengen de partners het belang van het herstellen van nog bruikbare spullen en het duurzaam omspringen met kostbare grondstoffen en materialen onder de aandacht tijdens workshops, in tentoonstellingen en met een heuse Repair Marathon.

“Dit jaar besteden we extra veel aandacht aan de International Repair Day door niet één dag, maar negen dagen lang herstel in de kijker te zetten. Veel producten of materialen belanden op de afvalberg, terwijl ze eigenlijk nog bruikbaar zijn. Gemiddeld genereert de Leuvenaar jaarlijks meer dan 9 kg elektrisch en elektronisch afval. Met een hele reeks activiteiten willen we Leuvenaars aanzetten om hun defecte toestellen niet direct weg te gooien maar nog meer spullen te herstellen. Zo maken we samen werk van de circulaire stad, waar we gaan voor meer herstel en minder afval”, licht schepen van klimaat en duurzaamheid David Dessers toe.

Grote Repair Marathon in de Leuvense Kruidtuin
Vorig jaar op International Repair Day lanceerden de stad en Maakbaar Leuven het digitale herstelplatform LeuvenFixt om inwoners aan te zetten meer te herstellen en hen daar specifiek bij te ondersteunen. “Sinds de lancering van LeuvenFixt hebben we al veel Leuvenaars kunnen verder helpen met hun kapotte toestellen. We merken ook dat de repair cafés steeds meer volk lokken,” vertelt Nick Davids van Maakbaar Leuven. “Dit jaar namen we al meer dan 600 toestellen onder handen tijdens onze events. We zien de grootschalige Repair Marathon in de Kruidtuin op zaterdag 15 oktober dan ook als hoogtepunt van de Repair Week, want hier brengen we zoveel mogelijk mensen samen om met z’n allen te repareren. We slaan de handen in elkaar met KU Leuven en UZ Leuven Gasthuisberg. Het is fijn om te zien dat ook zij zich willen engageren om hun studenten en personeel aan te moedigen om van herstel de norm te maken.”

Iedereen kan op 15 oktober tussen 9 en 17 uur langskomen in de Kruidtuin met zijn/haar kapotte mixer, koffiezet of kledingstuk om vervolgens samen met een hersteller aan de slag te gaan. Wie geen tijd heeft op zaterdag kan enkele dagen voordien, op woensdagnamiddag 12 oktober, al kapotte toestellen of kleding binnenbrengen bij de dome in de Kruidtuin. Studenten kunnen toestellen binnen brengen bij Agora Learning Centre KU Leuven en personeel van UZ Leuven Gasthuisberg op de campus van Gasthuisberg. Het item wordt dan hersteld op de Repair Marathon en nadien aan de rechtmatige eigenaar terugbezorgd.

Workshops, theater en tentoonstelling
Tussen 8 en 16 oktober kunnen Leuvenaars deelnemen aan een tiental workshops. “Je kan leren lassen, een basiscursus elektriciteit volgen of een fiets leren herstellen. Daarnaast doen we beroep op een aantal Leuvense partners om creatieve workshops te organiseren zoals keramiek herstellen, borduren op kledij of zeefdrukken. Net zoals vorig jaar organiseren we ook een circulaire wandeling. Tijdens deze wandeling neemt één van onze vrijwilligers je mee op een tocht door Leuven. Onderweg stop je op verschillende plaatsen, van duurzame winkels tot plekken waar je tweedehands spullen kunt kopen, waar je verschillende dingen kunt lenen en spullen (zelf) kunt repareren”, zegt Elke Jourand van MAAKbar.

Naast de workshops kunnen Leuvenaars tijdens de Repair Week genieten van theater ‘Rommelman’. Deze voorstelling brengt het verhaal van een man die graag woont tussen rommel. Een straf verhaal met poppen, figuren, video, acteurs, livemuziek en veel rommel. Ook in Museum M prikkelt een speelse toevoeging aan de tentoonstelling 'Alles voor de vorm' bezoekers om na te denken over herstel. De workshops worden georganiseerd door Maakbaar Leuven, MAAKbar en een handvol creatieve partners. Deelname is gratis, maar je moet op voorhand inschrijven op deze website:

Website preview
Repair Week
Geef oude spullen een tweede leven tijdens de Repair Week. 9 dagen lang leren we spullen herstellen, van kleding tot fietsen.
Stad Leuven

Voor ondernemers organiseert Maakbaar Leuven op 14 oktober de inspiratiedag ‘Eerste lijn snelle diagnose van huishoudelijk elektro’. "We zien meer en meer opportuniteiten voor bedrijven om in te zetten op herstel en vooral diagnose. Tijdens onze inspiratiedag bekijken we met experts en ondernemers vanuit bestaande praktijken oplossingen voor de verschillende deel-uitdagingen binnen het thema," vertelt Nick Davids van Maakbaar Leuven. Inschrijven kan op deze website:

Website preview
HERSTEL EERST Inspiratiedag eerste lijn & snelle diagnose van klein elektro
Hoe vermijden we dat onze huishoudelijke toestellen te snel op de afvalberg belanden?
Eventbrite

Circulaire stad
De herstelinitiatieven tijdens de Repair Week kaderen binnen de nationale campagne ‘Repair Everywhere’ van Repair&Share. “Repair&Share wil dat iedereen toegang heeft tot kwalitatieve en betaalbare producten. We willen dat producten hersteld kunnen worden en zoveel mogelijk gedeeld worden. We ondersteunen en verbinden initiatieven die dat mogelijk maken, zoals repair cafés en uitleendiensten van werkmateriaal. De campagne RepairEverywhere toont het enthousiasme en de creativiteit van mensen om te repareren. De Repair Week in Leuven is daar een mooi voorbeeld van", vertelt Rosalie Heens van Repair&Share.

“Herstellen, delen en hergebruiken is een belangrijk onderdeel van onze circulaire strategie. En die strategie is van groot belang om als stad klimaatneutraal te worden. Meer dan de helft van de CO₂-uitstoot in Vlaanderen is afkomstig van het produceren en verwerken van materialen. Met ‘Leuven circulair’ willen we alle kostbare materialen en grondstoffen die al in onze stad aanwezig zijn, hier houden en zoveel mogelijk hergebruiken. Tegelijkertijd kunnen we zo een nieuw soort economische bedrijvigheid verankeren in onze stad, met perspectieven voor nieuwe jobs”, besluit schepen Dessers.

Persmoment tijdens Repair Marathon
De pers wordt van harte uitgenodigd tijdens de Repair Marathon in de dome in de Kruidtuin op zaterdag 15 oktober om 10 uur om er verschillende herstellers aan het werk te zien. David Dessers, schepen van klimaat en duurzaamheid, kadert het herstelinitiatief binnen de circulaire strategie van stad Leuven en Maakbaar Leuven en MAAKbar geven een extra woordje uitleg over de Repair Marathon.

Met steun van het Europese Intereg project Sharepair.

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be