Leuven zet opnieuw belangrijke stap naar een afvalvrij evenementenbeleid

Het stadsbestuur van Leuven heeft beslist om op gebied van het recycleren van bekers op evenementen en feesten een vooruitstrevender beleid te voeren dan Vlaanderen. Zo moeten organisatoren vanaf deze week 100% van hun gebruikte bekers recycleren of met herbruikbare bekers werken. Om de vrijetijdssector te helpen deze maatregelen toe te passen, heeft de stad 160.000 herbruikbare bekers aangekocht en een systeem uitgewerkt dat het afschaffen van plastic bekers mogelijk moet maken.

“We hebben een lange, voorbereidende weg afgelegd”, aldus schepen van stadsreiniging Thomas Van Oppens. “Er is veel tijd gestoken in overleg met de sector en we hebben verschillende testen uitgevoerd gedurende het afgelopen jaar, o.a. op Leuven Air, de Wijgmaalse Feesten en het WK Wielrennen. Dat heeft ons veel geleerd over de complexiteit, maar ook over oplossingen. We zijn nu klaar om een belangrijke sprong voorwaarts te maken in het afvalbeleid voor evenementen.”

Het reglement dat vanaf november in voege treedt, maakt het mogelijk voor organisatoren die een evenement op poten zetten op het Leuvens grondgebied om gratis herbruikbare bekers te ontlenen aan de stad. Enkel het industrieel afwassen achteraf en de vernielde of verloren bekers komen op rekening van de gebruiker. Schepen van cultuur en evenementen Denise Vandevoort licht toe. “Een belangrijk obstakel voor het invoeren van de herbruikbare bekers was de draagkracht van verenigingen en de vrijetijdssector in het algemeen. Door hen te ondersteunen en het systeem zo eenvoudig en goedkoop mogelijk te maken, willen we het betaalbaar maken, maar ook het draagvlak voor dit beleid vergroten. We weten allemaal dat het nu of nooit is voor de toekomst van onze planeet. Iedereen kan op deze manier zijn steentje bijdragen.”

Praktisch
Vrijetijdsverenigingen, horeca, studenten, … kunnen allemaal terecht bij de stad. Ze moeten zich eenmaal registreren op de website van de stad via www.leuven.be/herbruikbare-bekers. Daarna kunnen ze dan rechtstreeks de aanvragen afhandelen met de aangeduide leverancier, Festicup. Zij haalden de opdracht binnen en zorgen voor stockage, distributie en het afwassen van de herbruikbare bekers.

CEO Jozef Plevoets van Festicup is tevreden over het uitgewerkte systeem. “We hebben de manier van werken en de opvolging zo eenvoudig mogelijk gemaakt. Ook de keuze van de bekers vinden we een pluspunt omdat we bekers hebben voorgesteld die zeer duurzaam zijn, moeilijk kapot te krijgen, maar vooral aangenaam om uit te drinken. Ze benaderen echt de kwaliteit van glas. We willen wel benadrukken dat ook met deze bekers zorgzaam moet worden omgegaan, net omdat ze zo kwaliteitsvol zijn.”

Het nieuwe reglement is van toepassing op alle grote evenementen, maar ook kleinere feesten of indooractiviteiten kunnen gebruik maken van het aanbod. “Het gebruik van glas blijven we natuurlijk aanbevelen omdat dit nog het meest duurzaam is, maar wanneer het volume en de veiligheid het vereist is het gebruik van onze bekers een zeer mooi alternatief”, besluiten beide schepenen.

 

Contacteer ons
Thomas Van Oppens schepen van personeel, organisatie, stadsreiniging, studentenzaken en dierenwelzijn
Denise Vandevoort schepen van cultuur, evenementen, toerisme, deeltijds kunstonderwijs en senioren, stad Leuven
Steven Dusoleil directeur communicatie en stadsmarketing, stad Leuven
Thomas Van Oppens schepen van personeel, organisatie, stadsreiniging, studentenzaken en dierenwelzijn
Denise Vandevoort schepen van cultuur, evenementen, toerisme, deeltijds kunstonderwijs en senioren, stad Leuven
Steven Dusoleil directeur communicatie en stadsmarketing, stad Leuven
Over Stad Leuven

In de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven