Leuven zet weer zijn beste beentje voor: 10.000 stappen naar een betere gezondheid

De Leuvense inwoners bewegen graag en veel. Meer dan de helft doet elke week actief aan sport en fietsen en wandelen wordt al jaren actief gepromoot. Bewegen is dan ook gezond en iedereen kan het. En dat is ook de boodschap die het Vlaams Instituut Gezond Leven en Sport Vlaanderen meegeeft met hun nieuwe campagne “10.000 stappen. Elke stap telt!”.  De stad Leuven engageert zich om hier de komende vier jaar aan mee te doen.

“In 2021 zijn we Europese sportstad,” begint schepen van sport Johan Geleyns, “en dat zijn we voor al onze inwoners. We organiseren dus naast topsportevenementen zoals het WK Wielrennen, ook een heleboel laagdrempelige sportactiviteiten, initiaties en proeverijen. We zetten onze schouders dan ook graag mee onder het nieuwe 10.000 stappen project waarmee we onze inwoners nog meer tot beweging willen aanzetten.”

Schepen van zorg en welzijn, Bieke Verlinden, legt graag uit waarom dit zo belangrijk is: “Als je erin slaagt om ieder dag zo’n 10.000 stappen te zetten dan win je tot 12 kwaliteitsvolle levensjaren.  Je gezondheidskosten dalen bovendien jaarlijks  met gemiddeld 490 à 2.749 euro. Als we de Leuvenaars regelmatig aan het bewegen krijgen dan zorgt dat dus voor inwoners die langer gezond blijven en voor een aanzienlijke daling van  hun medische kosten.”

De inspanningen van de Vlaamse overheid betalen zichzelf trouwens ook terug. Elke euro die de overheid investeert in het project levert zichzelf 2 tot 20-maal op. Tijdens de coronapandemie zagen we  dat de Leuvenaar massaal het wandelen en fietsen in eigen streek herontdekte. Die gedragswijziging biedt een grote opportuniteit om op verder te bouwen want Leuven heeft al een stevige basis met een sterke beweegboodschap. Al jaren zet de stad in op beweegvriendelijke buurten en op verbeterde mobiliteit, en dat loont zich duidelijk in het enthousiasme waarmee de Leuvenaar het bewegen in eigen streek herontdekte. Stad Leuven bouwt op die evolutie voort door nog meer in te zetten op bewegen, onder andere door aan te sluiten bij “10.000 stappen”.

“Daar gaat het 10.000 stappen project waar de stad nu op intekent de komende 4 jaar  op inzetten. In 2021 gaan we signalisatie die aanzet tot bewegen in het straatbeeld brengen. In 2022 leggen we lokale beweegroutes aan. Hiervoor denken we bijvoorbeeld al aan trajecten tussen onze beweegbanken. In 2023 zetten we dan lokale beweegacties op samen met onze verenigingen en in 2024 zetten we in op gezonde mobiliteit”, zegt schepen Geleyns.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]