​​​​​​​Leuvenaar Jan Vandenplas exposeert in Tweebronnen

Onder de noemer Expo Leuven biedt de stad lokaal talent de kans om werk in optimale omstandigheden tentoon te stellen en zichzelf te tonen aan een ruimer publiek. In Tweebronnen loopt op dit ogenblik een expo met werk van Leuvenaar Jan Vandenplas.

Jan Vandenplas maakt al meer dan een decennium kunst. Hij volgde een opleiding grafische vormgeving aan St Lukas in Brussel en tekenen, schilderkunst en projectatelier aan het Leuvense SLAC en stelt nu voor de eerste keer tentoon. “Ik kijk enorm uit naar de tentoonstelling. Ik vind het meer dan spannend om mijn kunstwerken aan het publiek te tonen. In de expo presenteer ik zowel ouder werk als nieuwe schilderijen. Ik neem de bezoeker mee op mijn zoektocht naar wat schilderkunst voor mij kan bieden. Ik kijk naar de wereld, neem een stuk ervan, interpreteer het, voeg hieraan toe, filter uit, reduceer, verander. Ik voeg kleuren, vormen, situaties ... samen die niet noodzakelijk bij elkaar passen. Ik stapel ze op en haal stukken weer weg. Uit onvrede en om het werk diepte te geven. Ik wil tot iets nieuws en vreemds komen. Het werken met lagen geeft me de vrijheid om telkens nieuwe dingen te proberen.”

Onthullen en verbergen
Jan Vandenplas is van graficus en tekenaar geëvolueerd naar een pure schilder. “Hij put inspiratie uit vaak lukraak gekozen beelden en ontwikkelt een eigen fascinerende beeldtaal”, vertelt kunstenares Lies Daenen. “De aantrekkingskracht van zijn werk ligt in een samenspel van een feilloos gevoel voor compositie, een subtiel en genuanceerd gevoel voor kleur en een gelaagd spel van onthullen en verbergen. Daaruit ontstond een bijzonder divers maar toch herkenbaar beeldend universum.”

Daenen stond hem bij in het maken van geschreven reflecties over zijn werk. Tijdens de opbouw van de expo kreeg Jan ook hulp van Hilde Overbergh en Kaïn Walgrave, eveneens kunstenaars met uitstekend oog voor detail.

Expo Leuven
Expo Leuven is een initiatief van stad Leuven, in samenwerking met M Leuven, SLAC, 30CC en Kunst in Huis. Zowel amateurkunstenaars, semiprofessionelen als professionele kunstenaars vinden hier een forum om in professionele omstandigheden te exposeren.

Praktisch

  • van 12-10-2019  tot 09-11-2019
  • Kunst in Huis, Tweebronnen (Rijschoolstraat 4, 3000 Leuven)
  • Openingsuren: do, vr: 10-17:30 uur | za: 10-16 uur
  • Gratis
Contacteer ons
Bieke Verlinden schepen van zorg en welzijn, wijkwerking en begraafplaatsen, stad Leuven
Lieve Grymonprez deskundige gemeenschapsvorming
Hannes Vanhaverbeke beleidsadviseur cultuur
Bieke Verlinden schepen van zorg en welzijn, wijkwerking en begraafplaatsen, stad Leuven
Lieve Grymonprez deskundige gemeenschapsvorming
Hannes Vanhaverbeke beleidsadviseur cultuur
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven