Leuvenaar mag mee nadenken over nieuwe invulling historisch stadhuis
Het historische stadhuis op de Grote Markt van Leuven is één van de mooiste gotische stadhuizen ter wereld. Achter de mooie, opgefriste voorgevel schuilt een prachtig interieur en meer dan 550 jaar geschiedenis. De Leuvenaar en bezoeker kennen dit nauwelijks. En dat is jammer. Daarom krijgt het stadhuis een nieuwe invulling. De grote lijnen van de herbestemming zijn ondertussen uitgezet. De stad wil graag weten wat de Leuvenaar daarvan vindt en lanceert een bevraging.
In 2008 verhuisden bijna alle stadsdiensten naar het nieuwe stadskantoor aan het station. Alleen het onthaal van Toerisme Leuven, het Tofsportloket, de jeugddienst en de politie bleven in het gotische stadhuis. In 2012 nam Radio 2 zijn intrek in een leegstaande vleugel aan de kant van de Muntstraat. Verder vinden er nog huwelijken, recepties en raadszittingen plaats. Maar het grootste stuk van het iconische gebouw staat helemaal leeg en is bijna niet toegankelijk. Daar wil de stad nu verandering in brengen. Het stadhuis zal een volwaardige culturele en toeristische functie krijgen. Vanaf de heropening zal je dit topmonument vrij kunnen bezoeken.
De grote lijnen
Het stadhuis zal in de toekomst een open huis worden voor Leuvenaars en toeristen. Het moet het vertrekpunt worden voor de ontdekking van Leuven. Het onthaal van Toerisme Leuven zal uitgebreid en meer zichtbaar worden. Grote delen van de benedenverdieping zal je gratis kunnen bezoeken, net als de binnentuin. Deze zal het hart worden van het open huis. Het wordt de spil die de verschillende zijvleugels van het gebouw met elkaar verbindt en kan uitgroeien tot volwaardige ontmoetingsruimte of rustplek.
In het hoofdgebouw zal je de geschiedenis, het heden en de toekomst van Leuven kunnen ontdekken: van het prille begin van de stad tot de nieuwste innovaties.
In de prachtige zalen op de verdiepingen zullen tentoonstellingen, lezingen en workshops kunnen georganiseerd worden over verschillende stadsthema’s. In het gebouw blijft zeker nog plaats voor huwelijken, recepties, plechtige ontvangsten en zittingen van de gemeenteraad.
Bij de hele herbestemming en restauratie gaat de stad duurzaam en innovatief te werk.
Bouw mee aan het stadhuis van de toekomst
De stad Leuven wil de Leuvenaar graag betrekken bij de concrete invulling van het stadhuis. Inwoners kunnen vanaf 31 oktober laten weten wat ze belangrijk vinden via een online bevraging op www.leuven.be/stadhuis. Of ze kunnen hun mening achterlaten tijdens een infomarkt in het stadhuis op:
- zondag 4 november van 10 tot 17.30 uur
- maandag 5 november van 17 tot 21.30 uur
- dinsdag 6 november van 10 tot 13 uur
- woensdag 7 november van 13 tot 17 uur
- donderdag 8 november van 10 tot 13 uur en van 17 tot 21.30 uur
Wie eerst nog graag het hele stadhuis met eigen ogen wil zien, kan gratis deelnemen aan een inspirerende rondleiding. Inschrijven is nodig en kan via www.leuven.be/stadhuis.
Timing
Het volledige traject van herbestemming van het stadhuis duurt vermoedelijk 8 jaar. Deze maand kunnen de Leuvenaars het stadhuis (her-)ontdekken en hun mening geven over de toekomstige invulling. Het resultaat wordt verwerkt in de projectdefinitie die eind november een concrete vorm krijgt.
In 2019 start de renovatie van de salons en wordt een ontwerpteam samengesteld. Tussen 2020 en 2023 krijgt het stadhuis een tijdelijke invulling met verschillende proefopstellingen. Zo kan de stad bij de Leuvenaar en bezoeker peilen naar wat hen interesseert en testen hoe de ruimtes het best tot hun recht komen. Tussen 2023 en 2026 wordt het stadhuis verbouwd en krijgt het zijn nieuwe invulling. In deze periode zal het stadhuis tijdelijk sluiten. De heropening is gepland in het najaar van 2026.