Leuvenaars geven de stad kleur met mozaïekkunst

Nog iedere dag hebben ze veel bekijks van voorbijgangers: de 34 kleurrijke boombakken in het autoluwe stadscentrum van Leuven. Ze zijn het werk van 300 Leuvenaars uit alle hoeken van de stad, die in de oude brandweerkazerne maandenlang samen hun creativiteit de vrije loop lieten. 300 Leuvenaars die elkaar tevoren niet of nauwelijks kenden maar samen prachtige mozaïekkunstwerken maakten: scholen, buren, rusthuizen, woonwagenbewoners, een bijenvereniging, mensen met een beperking … Zelfs Leuven Centraal droeg z’n letterlijke steentje bij. Het werd een hartverwarmend verhaal van sociale samenhang en eigenaarschap in en over de stad. Door de grote verscheidenheid aan mensen kreeg iedere boombak een heel eigen verhaal en symboliek. Bij de toeristische dienst vloog de wandelkaart bij de ‘Mozaïekroute’ in geen tijd de deur uit.

Zo’n warm stedelijk succesverhaal moet je koesteren. En dus start Stad Leuven in 2018 een nieuw mozaïekproject: ‘Mozaïek met de buurt!’. De hele zomer lang bekleden een 100-tal Leuvenaars op 18 locaties in binnenstad en deelgemeenten betonnen zitbanken met mozaïektekeningen. Op straten, pleinen en in parken geven ze Leuven kleur met hun eigen verhaal. Net als bij het vorige mozaïekproject kunnen ook deze 100 Leuvenaars rekenen op de creatieve begeleiding van vijf kunstenaars.

De zitbanken zijn net geplaatst op de 18 locaties en de deelnemende groepen komen in de “mozaïekwinkel”, in het deelgemeentehuis van Heverlee, volop de nodige materialen halen. Enkelen zijn al aan de slag gegaan, de anderen staan te popelen om te beginnen. Van betonnen bank tot buurtkunstwerk: het belooft opnieuw een prachtig verhaal te worden. Wil jij één of meerdere groepen graag volgen in hun mozaïekproces? Dat kan! Geef een seintje en wij brengen je met hen in contact.

Contacteer ons
Bieke Verlinden schepen van sociale zaken, werk en studentenzaken, stad Leuven
dienst gebiedsgerichte werking
Bo Peeters wijkmanager Stad Leuven, stad Leuven
Nora Deschryver wijkmanager Stad Leuven, stad Leuven
Bieke Verlinden schepen van sociale zaken, werk en studentenzaken, stad Leuven
dienst gebiedsgerichte werking
Bo Peeters wijkmanager Stad Leuven, stad Leuven
Nora Deschryver wijkmanager Stad Leuven, stad Leuven
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven