Leuvenaars klinken op het nieuwe jaar, met herbruikbare bekers

Vanaf januari 2020 treedt nieuwe Vlaamse wetgeving in voege op het gebruik van wegwerpmaterialen. Het stadsbestuur vindt duurzaamheid een belangrijke prioriteit en zal  op de nieuwjaarsreceptie dan ook herbruikbare bekers gebruiken.

Vanaf 2020 is het op alle Vlaamse evenementen – van schoolfeesten tot grote festivals – verboden om drank te serveren in wegwerpbekertjes, blikjes of petflesjes. Dranken kunnen wel nog aangekocht worden in wegwerpverpakkingen, maar de drank zelf moet aan de consument uitgeschonken worden in herbruikbare bekers.

De stad Leuven heeft in 2019 al enkele experimenten uitgevoerd om de overgang naar herbruikbare bekers mogelijk te maken. Dit was het geval op M-IDZOMER en op de Studentenwelkom van de KU Leuven. Nu zal de stad dit verder uitrollen, te beginnen met de nieuwjaarsreceptie op 4 januari in de Wintertuin op de Grote Markt.

"Vroeger waren de pleinen van de stad na elk evenement bezaaid met plastic bekertjes. Dat betekende veel werk voor onze stadsdiensten, maar was vooral slecht voor het milieu. Het experiment op M-IDZOMER toonde aan dat het anders kan, dat je ook met veel minder afval kan feesten. Die lijn trekken we nu door op alle evenementen", zegt schepen van evenementen, Denise Vandevoort. 

“Voor de start van het festivalseizoen zal de stad ook herbruikbare bekers ter beschikking stellen aan Leuvense verenigingen”, vult schepen van afvalbeleid, Thomas Van Oppens, aan. “We zetten onze schouders onder de verduurzaming van onze evenementen en streven op termijn naar volledig afvalvrije evenementen.” Deze overschakeling vergt weliswaar een nieuwe manier van werken, maar de stad is van mening dat het een grote stap voorwaarts zal zijn op vlak van duurzaamheid en afvalverwerking.

Praktisch
Tijdens de nieuwjaarsreceptie zullen de aanwezigen eerst een herbruikbare beker kunnen aanschaffen aan de bekerstand, in ruil voor een waarborg van 2 euro. Deze beker kunnen ze laten vullen aan een drankstand. Wanneer hij leeg is, kunnen ze hem inruilen voor een  nieuwe, gevulde beker. Wie zijn beker op het einde van de receptie weer inlevert aan de bekerstand krijgt zijn waarborg terug. En zo is de cirkel rond.

Het stadsbestuur verwelkomt alle Leuvenaars van harte op zaterdag 4 januari, van 15 tot 18 uur, om samen met hen het nieuwe, duurzame jaar in te luiden.

 

Contacteer ons
Denise Vandevoort schepen van cultuur, evenementen, toerisme, deeltijds kunstonderwijs en senioren, stad Leuven
Thomas Van Oppens schepen van personeel, organisatie, stadsreiniging, studentenzaken en dierenwelzijn
Evenementen en feestelijkheden
Denise Vandevoort schepen van cultuur, evenementen, toerisme, deeltijds kunstonderwijs en senioren, stad Leuven
Thomas Van Oppens schepen van personeel, organisatie, stadsreiniging, studentenzaken en dierenwelzijn
Evenementen en feestelijkheden
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven