Leuvenaars uit de Ziekelingenstraat en omgeving delen hun verhalen in tiende Straathistories

Met ‘Ziekelingenstraat en omgeving’ is de tiende Straathistories een feit. Straathistories is een reeks waarin bewoners de oorsprong en ontwikkeling van hun buurt beschrijven. Maar het is vooral ook een sterk erfgoedproject voor en door de buurt, dat mensen en generaties verbindt. “We zijn als stad heel fier op Straathistories en we zijn alle Leuvenaars die hier al aan meewerkten, bijzonder dankbaar. Een groot feest zit er nu niet in, maar we sneden heel symbolisch de taart aan met de groep van de Ziekelingenstraat. Straathistories is een echt succesverhaal dat we in de toekomst nog verder willen uitbouwen. Zo zullen we de publicaties ook laten inlezen voor mensen met een visuele beperking of een leesbeperking”, steekt schepen van cultuur Denise Vandevoort van wal.

Tien edities Straathistories
In 2010 kwam Straathistories tot leven. “Buurtbewoners van de Vaartkom voelden de nood om verhalen op te tekenen, omdat hun buurt zo sterk in verandering was”, vertelt Vandevoort. “Nadien volgde de Opvoedingstraat in Kessel-Lo, waar de oudere generatie verhalen wilde delen met de nieuwkomers in de buurt. Vandaag staan we nog eens acht publicaties verder, van Groot Redingenhof, Nieuw Kwartier, Frederik Lintststraat en Mussenbuurt in de binnenstad tot de Martelarenlaan, Wijgmalenhoek, Vlierbeek en de Ziekelingenstraat meer aan de stadsrand. De publicaties zijn heel gegeerd en vaak in een mum van tijd uitverkocht.”

Het concept Straathistories blijft na al die jaren heel waardevol en kreeg ook al navolging in andere steden. “Ons Leuvense concept inspireerde nog zeer recent de Stadskronieken van Erfgoedlab stad Antwerpen”, vervolgt Vandevoort. "We blijven trouwens inzetten op de verdere verspreiding en toegankelijkheid van Straathistories. Zo laten we de drie laatste edities (Mussenbuurt, Vlierbeek en Ziekelingenstraat) inlezen door Transkript vzw. Op die manier kunnen ook mensen met een visuele beperking of een leesbeperking van de buurtverhalen in Straathistories genieten.”

Straathistories Ziekelingenstraat
Maggi, Hugo en Toon maakten enkele jaren geleden de buurt warm voor Straathistories. Met een heel team spraken ze medebuurtbewoners en verzamelden ze foto’s en verhalen. Het resultaat hiervan delen ze nu met trots in een publicatie en een zoektocht.

“Ik woon in een fantastische buurt op de grens tussen Leuven en Bierbeek met een heel rijke geschiedenis. Mede omdat de buurt bij Leuvenaars weinig bekend is, was ik gebeten om de rijke historie uit te dragen. De oudere generatie kent nog heel veel verhalen, maar de jongere niet. Door de verhalen met hen te delen, gaan ze niet verloren”, zegt Maggi Exelmans, een van de initiatiefnemers van Straathistories Ziekelingenstraat en omgeving.

Lees hier het volledige interview met Maggi Exelmans.

Wandelzoektocht
Omdat ze in coronatijden geen lanceringsfeest kunnen organiseren, stippelden de buurtbewoners als alternatief een leuke wandelzoektocht uit die iedereen op eigen houtje kan doen. Je kan deze tocht van 2.6 km gratis downloaden op je smartphone via de Erfgoedapp. Wie liever een papieren versie wil, kan hiervoor terecht in de buurtwinkel, apotheek en kapper van de Ziekelingenbuurt.

Praktisch
Straathistories Ziekelingenstraat en omgeving is voor 5 euro te koop aan de balie van Visit Leuven en Stadsarchief Leuven of in de buurt zelf bij de apotheek, kapper en buurtwinkel (Voeding Karine, Apotheek De Spaanse Kroon en Kapsalon Look). Online bestellen kan via www.erfgoedcelleuven.be/nl/bestellen.

Op www.erfgoedcelleuven.be/straathistories vind je een overzicht van alle verschenen Straathistories. De uitverkochte edities kan je online raadplegen. Edities in voorraad kan je bestellen via het online bestelformulier.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]