Leuvens auteur en vertaler Paul Claes wordt 80

Op donderdagavond 26 oktober om 20 uur organiseren de Bib Leuven en uitgeverij Klein in het auditorium Henry een feestelijke literaire avond ter ere van de 80e verjaardag van Leuvens auteur Paul Claes. Diezelfde avond zal ook zijn nieuwste werk, de roman ‘Ouroboros. Odyssee 2.0’, verlucht met illustraties van Koenraad Tinel, voorgesteld worden. Inschrijven kan via leuven.bibliotheek.be/claes.

“Paul Claes is ongetwijfeld een van de ​ meest veelzijdige en productieve Nederlandstalige schrijvers”, zegt Bert Cornillie, schepen van cultuur. “Hij studeerde letteren en communicatiewetenschappen aan de KU Leuven, promoveerde met een proefschrift over de antieke elementen in het werk van Hugo Claus en doceerde daarna aan de universiteiten van Leuven en Nijmegen. Hij is een taalvirtuoos die zowel als essayist, dichter, romanschrijver en vertaler actief is. Meer dan 100 boeken publiceerde hij al. Het mag dus niet verwonderen dat we hem hier in Leuven graag willen eren ter gelegenheid van zijn 80e verjaardag.“

Interviews, muziek en een lofrede
Tijdens de feestelijke hommage-avond wordt ook het nieuwste werk van Claes, ‘Ouroboros. Odyssee 2.0’, voorgesteld door Paul Buekenhout van uitgeverij KLEIN. Auteurs Leen Huet en Patrick de Rynck gaan met Paul Claes in gesprek over deze roman. Reinhart Ceulemans, docent Griekse en Byzantijnse literatuur aan de KU Leuven, zal het hebben over de figuur van Odysseus. Classicus Luc Devoldere spreekt een lofrede uit voor de jarige en het Concuerda Duo luistert het geheel op met een streepje muziek. Paul Claes zal zelf ook voorlezen uit eigen werk en na de boekvoorstelling zijn werk signeren.

donderdag 26 oktober 2023 om 20 uur
Auditorium Henry, de Bib Leuven Tweebronnen
deelname is gratis, reserveer je plaats via het inschrijfformulier op ​ leuven.bibliotheek.be/claes

Vervolg op de Odyssee
‘Ouroboros’, de nieuwe roman van Paul Claes, begint waar de Odyssee van Homeros, het beroemde epos uit de Griekse oudheid, eindigt: met de aankomst van de held Odysseus op het eiland Ithaka. Daar liet hij namelijk vrouw en kind achter om mee te vechten in de Trojaanse oorlog. Na 10 jaar beslechtte zijn list met het houten paard de strijd in het voordeel van de Grieken. Nadien zwierf hij nog eens tien jaar rond over de Middellandse Zee alvorens in zijn thuisland aan te komen.

Ouroboros is de slang die zichzelf in de staart bijt. Zij staat symbool voor oneindigheid en onsterfelijkheid. ‘Ouroboros. Odyssee 2’ is een roman in vlotlezende homerische verzen, een mijmering over het leven, de liefde en de dood. Het is de twaalfde roman van Paul Claes en het allereerste boek van de nieuwe uitgeverij KLEIN. ​

Expo Koenraad Tinel
Beeldhouwer en tekenaar Koenraad Tinel maakte 14 originele tekeningen bij de nieuwe roman van Paul Claes. Een sterke lijfelijkheid en diepe emoties kenmerken het werk van Tinel. Hij is de natuurlijke vertolker van oerkrachten en de verteller bij uitstek van mythische verhalen. Zijn tekeningen vormen dan ook een krachtige symbiose met de roman van Claes.

In de fictie-afdeling van de Bib Leuven zal vanaf donderdagavond 26 oktober tot en met woensdag 15 november een expo van illustraties van Koenraad Tinel met tekstfragmenten van Paul Claes gratis te bezoeken zijn.

Meer info over de hommage-avond en de expo vind je op leuven.bibliotheek.be/claes.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be