Leuvens jeugdwerk vertrekt op kamp

Leuven telt zo’n 50 erkende jeugdverenigingen. Daarvan gaan er tijdens de zomermaanden een dertigtal op kamp. Om al die jeugdverenigingen vlot en zorgeloos op kamp te laten vertrekken, biedt stad Leuven hen elk jaar extra ondersteuning aan. Zo wordt onder andere het kampvervoer voor hen geregeld en is er dag en nacht een noodtelefoonnummer dat de kampleiding kan contacteren.

Zomerkampen zijn hét moment van het jaar waar zowel de kinderen, de leiding als de kookouders naar uitkijken. Geweldige spelen, lekker eten, slapen in tenten of aan het kampvuur zorgen voor herinneringen voor de eeuwigheid.

“De stad erkent de waarde van deze kampen. Leuvense jeugdleiders bereiden de kampen op voorhand tot in de puntjes voor en halen alles uit de kast om kinderen en jongeren een onvergetelijke kampervaring te bezorgen,” aldus schepen van jeugd Dirk Vansina.

Kampondersteuning
Naast haar ondersteuningsaanbod voor jeugdverenigingen tijdens het jaar (in de vorm van toelages en vorming), zorgt de stad daarom ook voor ​ een specifiek aanbod van kampondersteuning. Zo helpt ze bijvoorbeeld de hoofdleiding met de fiscale attesten waarmee ouders het inschrijvingsgeld kunnen indienen voor fiscale aftrek.

Elke jeugdvereniging die op kamp gaat, krijgt daarvoor ook een extra toelage van 750 euro. De verenigingen kunnen die som bijvoorbeeld gebruiken om de kampplaats te betalen, een uitstap te doen of extra materiaal als frigo’s en tenten te huren.

Om er voor te zorgen dat al het materiaal en de tenten vlot op de kampplaats geraken, stelt de stad jaarlijks een externe firma aan. Deze zomer voert die firma ongeveer 120 vrachtwagenritten uit van Leuven naar alle uithoeken van het land en terug. De jeugdverenigingen dragen bij in de kost en betalen 50 euro per rit.

“Dankzij dit ondersteuningsaanbod kunnen de jeugdverenigingen ervoor zorgen dat de kostprijs van het kamp laag blijft. We vinden het immers belangrijk dat er geen financiële drempel bestaat voor kinderen en jongeren om deel te nemen aan het kamp en een zorgeloze zomer te beleven,” vertelt Vansina.

Tot slot kunnen jeugdverenigingen in geval van een noodsituatie, zoals wateroverlast of een zwaar ongeval, ook rekenen op een noodtelefoonnummer. Op dit nummer kunnen ze iemand van de afdeling jeugd bereiken om de situatie te bespreken en samen te zoeken naar de beste aanpak.

Kampbezoeken
Vansina en de afdeling jeugd van de stad Leuven maken er een erezaak van om jaarlijks op bezoek te gaan bij enkele Leuvense jeugdverenigingen. “Het is altijd een ervaring om te zien hoe de Chiro of de Scouts hun kamp ter plaatse beleven. Het brengt me terug naar de tijd dat ik als jong kereltje samen met vrienden ravotte in het bos en de zomeravonden rond het kampvuur zat. Een tijd om nooit te vergeten.”

De roadtrip van dit jaar bracht hen in Antwerpen en Limburg bij Chiro Vlierbeek, Scouts Sint-Paulus, Chiro Hekeko en FOS De Vlievleger. In de diepe Ardennen bezochten ze Damiaanscouts, Scouts Vlierbeek en Scouts OLV Troost/Anne Frank.

“De kampbezoeken geven ons een unieke inkijk in het kampleven. Zo leerden we dit jaar dat acht zonnepanelen en vier batterijen perfect werken om stroom op te wekken voor enkele frigo’s, een pomp om water uit de rivier te halen om te douchen én gsm’s op te laden. We luisterden naar verhalen over tweedaagse tochten waarbij er overnacht werd in een klooster of in een huis met voor de afwisseling comfortabele bedden. We zagen ook een draaiende gesjorde constructie die er voor moest zorgen dat niemand de vlag kon stelen. En we stelden met eigen ogen vast dat je blijkbaar geen handen of bestek nodig hebt om macaroni te eten.”
Schepen van jeugd, Dirk Vansina

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]