Leuvens memoryspel doet nadenken over stereotypen en vooroordelen
Op 21 maart, de Internationale dag tegen racisme en discriminatie, lanceerde stad Leuven het nieuwe memoryspel Leuvenaars vandaag. De stad wil met dit spel mensen op een positieve manier laten nadenken en ze in gesprek laten gaan over vooroordelen en stereotypen. De leerlingen van de basisschool Sancta Maria maakten als eersten kennis met het memoryspel tijdens een lanceringsmoment.
“Vooroordelen en discriminatie kunnen zich op vele manieren uiten, soms duidelijk, soms subtiel. Het spel Leuvenaars vandaag prikkelt spelers om zich niet zomaar te laten leiden door vooroordelen. Het doet dat aan de hand van de verrassende levensverhalen en dromen van een heel diverse groep Leuvenaars”, legt Lothe Ramakers, schepen van diversiteit en gelijke kansen, uit.
52 portretten
Spelers maken in het spel kennis met 26 Leuvenaars aan de hand van telkens twee portretfoto’s. Allemaal poseerden ze op een van beide foto's met iets dat symbool staat voor hun unieke levensverhaal, hun droom of passie. Dat kan een voorwerp zijn of specifieke kledij of een naaste. Het is het startpunt van vaak onverwachte en verrassende verhalen over de mens achter het portret.
“We hopen spelers bewuster te maken van de grote diversiteit aan mensen in onze samenleving. Iedereen is anders en ieders verhaal is uniek. Maar tegelijkertijd delen we zoveel meer met elkaar dan we denken. Dat ontdek je tijdens het spelen van Leuvenaars vandaag", zegt Lothe Ramakers.
De 26 Leuvenaars afgebeeld in het spel vormen een doorsnede van de Leuvense samenleving op vlak van gender, leeftijd, werk, origine… Voor de duurzame ontwikkeling en de productie van het spel schakelde de stad vzw De Aanstokerij in. Deze Leuvense vzw wil mensen in beweging brengen door middel van spel.
Scholen aan de slag met het spel
Alle Leuvense basis- en middelbare scholen kregen gratis exemplaren van het spel. "Leuven is een diverse stad, en dat brengt in de klaslokalen een mix van talen, culturen en achtergronden samen”, zegt schepen van onderwijs Lalynn Wadera. “Dat is een enorme rijkdom. Het vraagt ook bewuste inspanningen om elk kind zich welkom en erkend te laten voelen. Vooroordelen kunnen, soms onbewust, leiden tot uitsluiting of misverstanden. Dit spel geeft leerkrachten een toegankelijke tool om die thema’s bespreekbaar te maken in een veilige en speelse omgeving. Want kinderen die vandaag leren om met respect en openheid naar anderen te kijken, zorgen morgen voor een stad waarin iedereen zijn plek heeft.”
Ook Leuvense organisaties die met kinderen werken, kunnen een gratis exemplaar bestellen.
Speel mee en win het spel
Samen met de lancering van het spel loopt er van 24 maart tot 20 april ook een grote affichecampagne. Daarmee kunnen Leuvenaars en bezoekers het memoryspel doorheen de hele stad meespelen. Wie affiches met een bij elkaar passend duo op twee locaties in de stad vindt, kan via een QR-code deelnemen aan de wedstrijd. Je mag je kans wagen met maximaal vijf verschillende duo's die je ontdekt. Op 21 april worden de winnaars geloot. Zij winnen een exemplaar van het tafelspel.
"Met deze affichecampagne en wedstrijd hopen we zo veel mogelijk mensen te betrekken en aan het spelen te krijgen. Het is een ideale opstap om het gesprek over racisme, discriminatie en vooroordelen te openen”, besluit schepen Lothe Ramakers.
Zin gekregen om zelf ‘Leuvenaars vandaag’ te spelen? Doe mee aan de wedstrijd en ga op zoek naar de duo's in de stad of koop een exemplaar van het spel via de website van de Aanstokerij. Vanaf 22 maart kan je het memoryspel ook ontlenen aan de infobalies van alle Leuvense bibliotheekfilialen.
Leuven Zonder Racisme
De stad Leuven wil racisme, discriminatie en vooroordelen tegengaan in verschillende levensdomeinen in samenwerking met middenveldpartners. Elk jaar, rond 21 maart de Internationale dag tegen racisme en discriminatie, brengt ze deze thema's extra onder de aandacht met een campagne. Ze doet dat onder de noemer ‘Leuven Zonder Racisme’. Vorige campagnes waren het uitdelen van huidskleurpotloden, het ‘Got Your Back’-spel en de ‘Breek haat, deel bloemen’-campagne.