Leuvens projectenfonds voor jongereninitiatieven blaast tien kaarsjes uit

Al tien jaar lang kunnen Leuvense jongeren met een droom, plan of idee rekenen op de financiële steun van de stad Leuven, via het projectenfonds van haar jongerenwerking mijnleuven. Door jongeren zelf regisseur te maken van evenementen en projecten, helpt de stad Leuven de ondernemerszin bij de Leuvense jeugd steeds beter aanscherpen.

“Mijnleuven nodigt al tien jaar lang jongeren uit om hun wildste plannen met hun te delen, om die dromen vervolgens samen te waar te maken. Het projectenfonds biedt jongeren de kans om met advies en centen hun plan te realiseren,” legt schepen van jeugd Dirk Vansina uit. “We merken dat er steeds meer aanvragen binnenstromen en dat de gerealiseerde projecten steeds een mooie bijdrage leveren aan beleving voor onze jeugd in de stad. Daarom maakten we extra geld vrij om aan de vraag te voldoen.”

Tien jaar ondersteuning
“De stad startte zo’n tien jaar geleden met het projectenfonds. Sinds die periode zagen al heel wat mooie jongereninitiatieven het licht, denk maar aan Habitat festival, Veduta, jongerenwerking Bikelife Leuven, het nieuwe kunst- en muziekcollectief Affair, … Leuven zorgt duidelijk voor een vruchtbare voedingsbodem voor jongerenintiatieven,” gaat Vansina verder.

En dat voelen de jongeren zelf ook. Zo vertelt Leonard van Affair, een collectief voor muziek en architectuur, dat dankzij het projectenfonds zijn eerste stapjes zette. “Dankzij het Projectenfonds kunnen we als Affair al bijna drie jaar lang onze dromen omzetten in echte events. Op die manier krijgt een groep jongeren als wij met de kans om ervaring op te doen in het organiseren van events. Tegelijk hopen we bij te dragen aan het nachtlandschap in Leuven en voor verrijking te zorgen van het aanbod.” ​ Ook Jente van hiphopcollectief Montorollo is akkoord: “Dit soort ondersteuning geeft ons de push die voor de grootste verandering kan zorgen.”

Advies en centen
Naast de financiële steun krijgen de jongeren ook extra omkadering. Schepen Vansina verduidelijkt: “Samen met mijnleuven maken jongeren een conceptnota op om subsidies te verkrijgen, denken ze na over een communicatieplan of bekijken ze een mogelijke begroting. Mijnleuven biedt hen ook logistieke ondersteuning en helpen met een eventuele vergunning voor een evenement.”

De stad Leuven helpt via haar jongerenwerking mijnleuven jongerencollectieven bij het zetten van de eerste stappen en zorgt ook voor doorgroeimogelijkheden via verschillende masterclasses en door jongeren met een plan met elkaar in contact te brengen. “Het is zo ontzettend belangrijk dat jongeren in Leuven voldoende vrijheid krijgen om hun ideeën uit te kunnen werken. Experimenteren hoort daarbij, zolang ze vooral zelf het heft in handen nemen. Het projectenfonds is een mooie kans voor jongeren om een turbo te zetten op hun ideeën en hun eerste stapjes te zetten als jonge ondernemer, artiest of organisator”, aldus Vansina.

 

Advies & centen - mijnleuven
Mijnleuven nodigt alle Leuvense jongeren uit om hun wildste plannen met haar te delen, om die dromen vervolgens samen te kunnen waarmaken. Dat kan met centen, maar ook met advies: een informele babbel of de juiste doorverwijzing naar één van de vele contacten dat het brede netwerk van mijnleuven rijk is.
www.mijnleuven.be

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]