Leuvens stadsbestuur bezoekt zusterstad ’s-Hertogenbosch

Afgelopen dagen bezocht het Leuvense schepencollege ’s-Hertogenbosch, de oudste zusterstad van Leuven. “Leuven en 's-Hertogenbosch delen een rijke geschiedenis en we hebben vandaag ook nog steeds veel raakvlakken. We delen dus graag ervaringen en ideeën met elkaar, om onze beide steden te versterken”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani.

758 jaar vriendschap
’s-Hertogenbosch is de oudste zusterstad van Leuven. In 1262 beloofden beide steden plechtig ‘geen onderlinge twisten uit te lokken en een duurzame vrede na te streven’. In 1984 werd die belofte bezegeld met een officieel vriendschapsverdrag.

“Het bezoek van het Leuvens college heeft niet enkel de banden tussen beide zustersteden versterkt, maar gaf ook de mogelijkheid om kennis en ervaring uit te wisselen rond stedelijk beleid en organisatie”, zegt schepen Dirk Vansina, bevoegd voor verzusteringen. “Onze beide steden zijn niet alleen historisch verwant maar hebben ook veel gemeen. Ideaal om van elkaar te leren.”

Erfgoed, creativiteit en lokaal voedsel
De gemeente ´s-Hertogenbosch heeft zoals de stad Leuven een rijk patrimonium met erfgoedwaarde. Zij hebben een centraal aanspreekpunt op voor herbestemming van monumenten. De Leuvense delegatie was erg geïnteresseerd in dit werkmodel en wilde inspiratie opdoen voor Leuven. Met de bijna voltooide restauratie van de Leuvense Sint-Pieterskerk in het achterhoofd, brachten ze ook een bezoek aan de volledig gerestaureerde Sint-Janskathedraal.

Ook een bezoek aan de Gruyterfabriek, een creatieve en innovatieve hub, zorgde voor inspiratie. Na de sluiting van die fabriek vestigden er zich kunstenaars en andere creatievelingen. Zij liggen aan de basis van het succes van de hotspot voor creatieve industrie, die het gebouw vandaag is. Ondertussen vinden 195 innovatieve ondernemers en kunstenaars er onderdak.

Daarnaast bezocht het college ook PlantLab, dat samenwerkt met onder andere de KU Leuven. PlantLab ontwikkelde een technologie om groente en fruit op een heel klein oppervlak te produceren. Wat begon als een proeflocatie met veel experimenteren, is uitgegroeid tot een serieuze speler. PlantLab verbouwt gewassen op een duurzame en circulaire manier in volledig gesloten teeltunits. Het is een manier om voedsel vlakbij bij de stad te produceren en zo te werken aan de korteketen. De totale C02 uitstoot is lager dan bij traditionele groententeelt.

Zustersteden
Leuven heeft 6 zustersteden: Rennes in Frankrijk, Lüdenscheid in Duitsland, Krakau in Polen,
’s-Hertogenbosch in Nederland, Cristian in Roemenië en Ottignies-Louvain-La-Neuve.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]