Leuvens stadsbestuur, scholen, deeltijds kunstonderwijs (SLAC) en CLB volgen situatie corona op de voet

Nadat het coronavirus genaamd COVID-19 in verschillende Europese landen opdook, zijn er ook een aantal besmettingen in België. Ook in Leuven is er een aantal besmettingen met het virus vastgesteld. “De nodige maatregelen zijn getroffen”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani. “Ik begrijp dat mensen zich zorgen maken, maar er is geen reden tot grote ongerustheid. We zijn waakzaam en voorbereid, en staan in nauw contact met de scholen en andere betrokken partners.”

De stad Leuven, de basis- en secundaire scholen, het deeltijds kunstonderwijs, de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB) en het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid hebben deze namiddag een overleg gehouden, nadat vastgesteld was dat ouders van leerlingen van Leuvense scholen het coronavirus opliepen. Volgens de informatie die we op dit moment hebben, gaat het om de ouders van twee leerlingen uit Vrije Basisschool Vlierbeek, één ouder van een medewerker van de school voor Buitengewoon onderwijs Windekind en één ouder van een leerling van het Sint-Pieterscollege. Alle betrokken ouders en hun kinderen zijn in thuisquarantaine en worden opgevolgd door het Agentschap. Alle ouders van de betrokken scholen zijn geïnformeerd.

Alle scholen hebben eerder deze week al een brief naar de ouders gestuurd, met de preventieve maatregelen. Die maatregelen blijven van kracht. Elk schoolteam blijft waakzaam en volgt alles nauw op. De scholen, de CLB’s, het deeltijds kunstonderwijs en de stad blijven in direct contact met elkaar.

“Geen reden tot grote ongerustheid, nodige maatregelen zijn genomen”

Leuven staat ook in nauw overleg met verschillende andere partners, waaronder de ziekenhuizen UZ Leuven en Heilig Hart, de huisartsenkring, de KU Leuven, de politie en provincie Vlaams-Brabant. “Er is geen reden tot ongerustheid. We doen het nodige, in nauw overleg met alle partners. Op die manier weet iedereen wat zijn of haar rol is”, zegt Ridouani. “We zijn alert en volgen het op de voet. Het is begrijpelijk dat mensen ongerust zijn. Onze Leuvense zorginstellingen zijn van topniveau en goed voorbereid.”

De federale en Vlaamse overheid bepaalt welke maatregelen nodig zijn. Momenteel is het voldoende om patiënten te isoleren om de verspreiding tegen te gaan. Vanuit de overheid wordt afgeraden om scholen te sluiten.

Wat kan je zelf doen?
Om de verspreiding van het virus tegen te gaan en jezelf te beschermen, zijn er een aantal maatregelen die je kan nemen. Regelmatig je handen wassen met zeep is zeer effectief. Verder helpt het om je neus en mond te bedekken met een propere papieren zakdoek als je hoest of niest. Heb je geen zakdoek bij de hand, nies dan in je elleboog. Er wordt ook aangeraden om geen handen meer te schudden of iemand te kussen bij begroeting.

Ben je ziek en ben je naar een land of regio geweest waar coronapatiënten zijn gemeld of is er iemand in je nabije omgeving die ziek is en in een land of regio is geweest waar coronapatiënten zijn gemeld, dan bel je best naar je huisarts. Ga niet naar de wachtzaal of naar spoed en hou afstand van andere mensen. Je huisarts kan de situatie goed inschatten en de nodige maatregelen nemen.

Meer informatie over het coronavirus:

Extra informatie voor ouders staat op https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/coronavirus-voor-ouders .

Deze communicatie wordt verstuurd vanuit het stadsbestuur, de Leuvense basis- en secundaire scholen, de CLB’s en het deeltijds kunstonderwijs (SLAC).

Contacteer ons
Mohamed Ridouani burgemeester, stad Leuven
Lalynn Wadera schepen van onderwijs, economie, diversiteit, groen en stadsgebouwen, stad Leuven
Toon Delauré algemeen directeur, Windekind
Dieter Peeters directie, Vrije Basisschool Vlierbeek
Chris Croes directeur, Sint-Pieterscollege
Filip Huysmans dienst Onderwijs en SLAC, stad Leuven
Mohamed Ridouani burgemeester, stad Leuven
Lalynn Wadera schepen van onderwijs, economie, diversiteit, groen en stadsgebouwen, stad Leuven
Toon Delauré algemeen directeur, Windekind
Dieter Peeters directie, Vrije Basisschool Vlierbeek
Chris Croes directeur, Sint-Pieterscollege
Filip Huysmans dienst Onderwijs en SLAC, stad Leuven
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven