Leuvense Babytheek groot succes

Zo’n jaar geleden opende in Leuven de Babytheek. In  deze ‘bibliotheek voor babyspullen’ maakt Huis van het Kind Leuven babymateriaal toegankelijk voor iedereen. De meest succesvolle zaken zijn wippertjes, co-sleepers, babybadjes, borstvoedingskussens en autostoelen. Maar liefst 70 kersverse Leuvense gezinnen kwamen het voorbije jaar langs in de Babytheek. De eerste leden wisselden ondertussen hun eerder geleende materialen al in voor nieuwe. Want zo’n baby groeit als kool natuurlijk!

“Net zoals je naar de bibliotheek gaat om boeken te ontlenen, kunnen ouders in de Babytheek babymateriaal ontlenen”, legt Bieke Verlinden, schepen van zorg en welzijn en voorzitter van Huis van het Kind Leuven, uit. “Babyspullen zijn vaak duur terwijl je ze niet erg lang gebruikt. Daarom is de babytheek op één jaar tijd ook al zo’n groot succes. Gezinnen kunnen babymateriaal dat ze maar korte tijd nodig hebben tijdelijk ontlenen, in plaats van alles te moeten aankopen en stockeren”, zegt schepen Bieke Verlinden. “Dat is voordelig voor het klimaat én het gezinsbudget, spaart ruimte uit in huis en gezinnen kunnen bepaalde spullen ook gewoon eens uittesten in plaats van ze meteen te moeten aankopen.”

Divers doelpubliek
“De Babytheek helpt verschillende soorten gezinnen in onze stad verder”, legt schepen Bieke Verlinden uit. “Een expat die maar tijdelijk in Leuven verblijft en daarom liever leent dan alles aan te kopen, een grootouder die regelmatig zijn kleinkindje opvangt, gezinnen die voor de eerste keer zwanger zijn en volop gaan voor een duurzame start… ”

De ouders die langskomen zijn heel enthousiast. “We hoorden via mond-aan-mondreclame onder ouders over de Babytheek en vonden zo onze weg naar het online aanbod. We vinden de Babytheek echt een fantastisch initiatief. Babyspullen zijn een grote hap uit ons budget terwijl je ze vaak niet zo lang gebruikt. Nu kunnen we spullen gewoon ontlenen en terugbrengen wanneer we ze niet meer nodig hebben, zodat een ander gezin ervan kan genieten”, klinkt het bij één van hen.

Milieuvriendelijk en voordelig
De bedenker van het Babytheek-concept, vzw De Transformisten, is blij met het succes. “De Transformisten is heel trots op het resultaat dat Babytheek Leuven in één jaar wist te bereiken. De Babytheek reikt burgers een handig alternatief aan voor milieubelastende consumptiepatronen en maakt zo de circulaire stad waar. Tegelijk bouwt de Babytheek aan een warme stad die jonge gezinnen ontzorgt en (kinder)armoede tegengaat. Het is die veerkracht die we vandaag en morgen hard nodig hebben. We zijn blij dat we het team van Babytheek Leuven hebben kunnen inspireren en we zijn ervan overtuigd dat deze Babytheek ook weer andere steden, gemeenten, buurten zal inspireren. Het netwerk van Babytheken telt al 30 locaties en dat aantal blijft oplopen”, vertelt Eva van Velzen, projectmanager Babytheek bij De Transformisten vzw.

Praktisch
De Babytheek is er voor (groot)ouders en pleegouders, nieuw samengestelde gezinnen of eenoudergezinnen. Ook wie tijdelijk nood heeft aan materiaal, zoals een expat, is meer dan welkom.

Voor 50 euro heb je een jaar lang onbeperkte keuze.  Mensen met een verhoogde tegemoetkoming betalen 10 euro. Gezinnen die ondersteund worden door één van de Kirikou-partners kunnen bij de Babytheek ook gratis materiaal ontlenen. “Leuvenaars die een abonnement nemen op de Babytheek ondersteunen trouwens automatisch ook het Leuvense project Kirikou, een inzamelpunt voor kinderspullen ten voordele van kwetsbare gezinnen”, zegt schepen Bieke Verlinden. Ook wie nog een origineel en duurzaam geschenk zoekt voor een kersverse ouder kan bij de Babytheek terecht voor een cadeaubon voor een jaarabonnement.

Op de www.babytheekleuven.be vind je een overzicht van de spullen die je kan reserveren. Op dit moment heb je keuze uit een divers aanbod van meer dan 650 zaken. De uitleentermijn varieert van  3 weken tot 6 maanden. Je kan 5 stuks tegelijkertijd lenen.

Babytheek Leuven is gevestigd in het depot van Huis van het Kind Leuven in het OCMW (A. Vesaliusstraat 47 in Leuven). Daar kan je het gereserveerde materiaal ophalen en terugbrengen.

Wie babyspullen in goede staat heeft,  mag deze altijd schenken. Daarvoor maak je best een afspraak via [email protected] of 016 27 24 90. 

De Babytheek is een concept van De Transformisten vzw met ondersteuning van Vlaanderen Circulair; in Leuven georganiseerd door Huis van het Kind Leuven vzw.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]