Leuvense bedrijven halen samen recycleerbaar afval op

Vandaag organiseerden enkele bedrijven binnen C-Valley met de steun van stad Leuven een collectieve afvalophaling op het bedrijventerrein van Haasrode. Een vrachtwagen haalde voor de eerste keer houten paletten op bij elf bedrijven. De paletten gingen vervolgens naar het houtverwerkend bedrijf Hout Peeters die deze herstelt en verder verkoopt. In de toekomst zullen de bedrijven samenwerken om ook harde kunststoffen en piepschuim collectief op te halen. Waardevolle materialen belanden zo niet langer bij het restafval. Door de krachten te bundelen dalen bovendien de logistieke kosten.

“De bedrijven kwamen in de zomer van 2020 een eerste keer samen met de gezamenlijke wens om duurzaam om te gaan met restmaterialen. Een partner zoeken die hout, plastics en ander recycleerbaar of herbruikbaar materiaal ophaalt en naar een verwerkend bedrijf vervoert; het lijkt eenvoudig, maar het is heel vernieuwend. En de impact is groot. Het is goed voor het milieu, logistiek efficiënt en de bedrijven krijgen er zelfs nog een kleine vergoeding voor terug”, zegt schepen van economie Lalynn Wadera.

Het is een van de eerste keren in België dat zo een ophaalronde plaatsvindt op een bedrijventerrein.  "Bepaalde restmaterialen belandden tot nog toe bij het restafval, terwijl het vaak nog over perfect herbruikbare materialen gaat. Daar komt vanaf nu dus verandering in. Dit project draagt bij aan onze ambities om van Leuven een circulaire stad te maken waar we spaarzaam omspringen met kostbare grondstoffen en materialen maximaal hergebruiken. Daarom neemt de stad de vervoerskost in deze pilootfase op zich”, licht schepen van afvalbeleid Thomas Van Oppens toe. “We hopen dat in de komende maanden nog meer bedrijven aansluiten.”

Naar een duurzaam bedrijventerrein
De bedrijven engageren zich binnen C-Valley voor dit project, omdat ze het bedrijventerrein leefbaar en aantrekkelijk willen houden. Bovendien willen ze als ondernemer hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen.  “Het is vanuit een eigen engagement en de wens om duurzamer om te gaan met grondstoffen dat de bedrijven in de vzw het afvalconsortium hebben opgestart.  C-Valley wil de bedrijven zoveel mogelijk ontzorgen door de coördinatie van de afhandeling van deze rondes op zich te nemen”, zegt Eric  De Pessemier, bedrijventerreinmanager bij C-Valley.

Coördinatie
De bedrijven kunnen voor de coördinatie rekenen op begeleiding van RPB, Recycling Partners Belgium.  Zij verzekeren het proces zo duurzaam mogelijk te laten verlopen. Voor het vervoer opteerden ze bijvoorbeeld voor een duurzame vrachtwagen van een transporteur (Ninatrans) die al op het bedrijventerrein gevestigd is.

Eenvoudig
Het concept is eenvoudig voor de bedrijven. Zij sorteren het afval: houten paletten, harde plastics en piepschuim. Een externe ophaaldienst rijdt op één dag langs bij  alle bedrijven en brengt het naar een verwerkend bedrijf. Dat bedrijf gebruikt het afvalmateriaal als grondstof. De deelnemende bedrijven krijgen voor hun afval nog een som geld terug.

Win-win
Stad Leuven ondersteunt het project omdat dit soort initiatieven van duurzaam ondernemen mee zorgen voor een CO2-neutrale stad van morgen.  “Bovendien draagt dit project ertoe bij dat het bedrijventerrein in Haasrode een proper terrein is, waar ondernemers op elkaar kunnen rekenen en elkaar kunnen versterken. Dat is alleen maar een troef voor andere ondernemers die overwegen om zich er te vestigen“, besluit schepen Wadera.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be